חמינאי: "ארה"ב היא התגלמות היהירות העולמית"
המנהיג הרוחני של איראן אמר כי גם אחרי שיושג הסכם הגרעין ארצו תמשיך להיאבק ביהירות העולמית, ביטוי שמתייחס לארצות הברית, המערב וישראל. "הלחימה הזו היא מרכז המהפכה שלנו". הנשיא רוחאני אמר על השיחות: "הצלחנו להקסים את העולם"
בעוד שרי החוץ של ארצות הברית ואיראן מנסים לגשר על הפערים בשיחות הגרעין בווינה, המנהיג הרוחני של איראן, עלי חמינאי, לא מהסס להשמיע דברים קשים. במהלך פגישתו שנערכה אתמול (שבת) עם סטודנטים בטהרן, אמר חמינאי כי "ארצות הברית היא התגלמות היהירות הגלובלית". במונח "יהירות גלובלית" משתמשים זה שנים באיראן, בעיקר בהקשר של ארצות הברית ובעלות בריתה במערב, בהן ישראל. עם זאת, הוא נמנע מהצבת דרישות חדשות בנוגע להסכם הגרעין.
חמינאי נשאל על ידי סטודנט מה יקרה ל"מלחמה נגד היהירות העולמית" אחרי השלמת שיחות הגרעין בין איראן למעצמות, וענה כי המאבק הזה לא יופרע. "לחימה ביהירות העולמית היא מרכז המהפכה שלנו ולא נוכל להפסיק אותה, תתכוננו להמשיך את מאבקכם. ארצות הברית היא התגלמות היהירות העולמית".
בתוך כך, הנשיא האיראני חסן רוחאני התייחס היום לשיחות הגרעין שמתקיימות בווינה ואמר: "אם השיחות יצליחו, העולם יראה שטהרן פתרה את הבעיה הפוליטית הגדולה שלה באמצעות משא ומתן וטיעונים הגיוניים. אפילו אם השיחות ייכשלו, הדיפלומטיה שלנו מראה לעולם שאנחנו הגיוניים. מעולם לא עזבנו את שולחן הדיונים ותמיד סיפקנו את התשובות הטובות ביותר. 22 חודשים של שיחות משמעותם שהצלחנו להקסים את העולם, וזו אמנות".
הדברים נאמרו בעת שאיראן, ארצות הברית ושאר המעצמות מנסות לעמוד בלוח הזמנים להשגת הסכם הגרעין, כדי שהסנקציות על המדינה יוקלו בתמורה לריסון תוכניות הגרעין שלה. הצדדים
סיכמו על יום שני הקרוב כתאריך יעד להשגת ההסכם, וזו ההארכה השלישית בשבועיים האחרונים. האיראנים טוענים כי מעצמות המערב מציבות תנאים חדשים שעלולים למנוע את ההסכם.
אתמול (שבת) אמר מקור המקורב למשלחת האיראנית כי לטהרן "אין מגבלת זמן" בכל הנוגע להגעה להסכם. זה עשוי להיות רמז לכך שתיתכן דחייה נוספת של הדד-ליין. ככל הנראה המוקש העיקרי בשיחות כעת הוא דרישתה של איראן שההסכם הסופי יכלול הסרה של אמברגו הנשק שהטיל האו"ם על איראן. רוסיה תומכת בדרישה האיראנית, ואילו ארה"ב מתנגדת לה.
האזרחים באיראן עוקבים באדיקות אחרי השיחות בווינה, משום שהסכם סופי צפוי להקל משמעותית את חייהם אחרי כמעט 15 שנים של סנקציות בינלאומיות קשות שפגעו מאוד בכלכלת איראן. ההסכם יכלול הסרה של הסנקציות - ככל הנראה באופן הדרגתי.
אחת הסוגיות הבעייתיות ביותר במו"מ היא התעקשותה של איראן על הסרה מיידית של אמברגו הנשק שמועצת הביטחון של האו"ם הטילה עליה, ושל האיסור על תוכנית הטילים הבליסטיים שלה מ-2006, אם יושג הסכם. בעוד רוסיה תומכת פומבית באיראן בנושא, שאר המעצמות נותרו מאוחדות נגד עמדת טהרן.