שתף קטע נבחר
 

נקודת המפנה בפנסיה: למה מבוגרים מתאבדים?

כ-500 התאבדויות מתרחשות בשנה בישראל, קרוב ל-50% מהם בקרב מבוגרים בני 45 ומעלה. אפרת מדר, סטודנטית צעירה מבקשת בעזרת סירטון אנימציה להעלות את המודעות לתופעה הקשה. "מבוגרים הופכים עם הגיל לשקופים, גם אם נדמה שהם שמחים אי אפשר לדעת מה קורה להם בפנים", היא אומרת

"זה יכול לקרות לכל מבוגר", אומרת אפרת מדר שעבודת הגמר שלה בחוג לעיצוב במכללת סמינר הקיבוצים עוסקת בנושא התאבדויות בקרב מבוגרים. אפרת שעבדה עם מבוגרים בשירות הלאומי מבקשת לגרום לשינוי ולעורר את בני המשפחות לסכנה שכמעט ולא עוסקים בה.

 

עוד כתבות במדור 60 פלוס:

4 תרגילים שיעכבו לכם את ההזדקנות

הנשים שבגיל 50 גילו את הים - והתאהבו

תזונה מרפאה: למה כדאי לעבור לטבעונות גם בגיל מבוגר

 

הנתונים העולמיים חושפים מציאות עגומה. כ-804,000 בני אדם שמים מדי שנה קץ לחייהם ברחבי העולם, מקרה התאבדות מתרחש בכל 40 שניות בממוצע. כך עולה מדו"ח מקיף שפרסם ארגון הבריאות העולמי (WHO).

 

ובישראל, לפי דו"ח של מרכז המחקר של הכנסת, בכל שנה מתאבדים בין 500–400 ישראלים, ושיעור ההתאבדות בקרב גברים גבוה פי ארבעה מאשר בקרב נשים. נתונים נוספים מראים כי כ-50% מכלל המקרים מתבצעים על ידי מבוגרים בני 45 ומעלה כאשר 22% מהמתאבדים הם בני 65 ומעלה ואילו 17% מהמתאבדות הן מקבוצת גיל זו.

 

אלברט: תסתכלו עליו ותראו אותנו

 

חוויות העבודה עם בני הגיל המבוגר לא נותנים לאפרת מנוח גם היום, שנים אחרי שסיימה את השירות. "אחרי שהעניקו כל כך הרבה למשפחה ולחברה, אחרי שהתמודדו עם אתגרים רבים בחיים הם פתאום הופכים עם הגיל לשקופים", היא אומרת בהתרגשות, "לכאלה שלא מעניין לשמוע מה יש להם לומר או איך הם מרגישים, זו ירידה פתאומית וחדה בסטטוס החברתי ובערך העצמי".

 

אוכלוסיית הקשישים נאלצת להתמודד עם לא מעט גורמים העלולים לגרום למחשובות ורצון להתאבד. כמו למשל, אובדן יכולות גופניות ותפקודיות, ירידה ביכולת הקוגניטיבית, פגיעה בתפקוד החברתי, באוטונומיה, במעמד החברתי ובעצמאות. שינויים אלה עלולים להוביל לתחושות של חוסר תקווה וריקנות, לדיכאון ולמחשבות אובדניות.

 

"הופתעתי לגלות כי מקרים רבים של התאבדויות בקרב בני הגיל השלישי מדווחים כמוות, ולא ניתנת להם ההתיחסות הראויה כהתאבדות", מספרת אפרת. 

 

רוצה שהצעירים יזדהו

אפרת בחרה להציג את המסר שלה באנימציה, הבחירה לא הייתה מובנת מאליו. "אנימציה היא המדיום המתאים ביותר להעברת המסר הטעון הזה", אומרת אפרת, "לפני שנה כאשר התחלתי לעבוד על הפרוייקט עשיתי תחקיר ומצאתי שאנימציה תגרום לצעירים להזדהות עם הנושא הקשה הזה. בנוסף הסצנות שנבחרו הן סצנות שיכולות לגעת בכל אחד ואחת. וגם זאת על מנת לסייע בגרימת הזדהות. מההתחלה קהל היעד להעלאת המודעות לנושא הם משפחות. הילדים והנכדים של מבוגרים שנמצאים בסכנה לאובדנות".

 

נקודת המפנה שעלתה מיתוך התחקיר שאפרת עשתה להכנת הסירטון היא היציאה לפנסיה שם מדווחים אנשי המקצוע יש עלייה בהרגשה הדיכאונית ובמחשבות האובדניות.

 

"זה יכול לקרות היום לכל מבוגר כמעט. גם אם הוא נראה מאוד שמח, ומשתתף בימי הולדת של הנכדים. בהרבה מקרים קשה לדעת מה מסתתר פנימה", אומרת אפרת ומבקשת לשים לב למבוגרים לפחות פעם ביום.  

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
22% גברים ו 17% נשים מעל גיל 65
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים