נשארת בגוש האירו: הושג הסכם עם יוון
9 שעות אחרי הדד-ליין הודיע האיחוד האירופי - יש הסכם: יוון תקבל חבילת חילוץ חדשה אחרי שהסכימה ל"רפורמות משמעותיות". פרטי התוכנית טרם נחשפו, אבל היא צפויה למנוע פרישה יוונית מגוש האירו, שהייתה מטלטלת את כלכלת אירופה. מיד אחרי ההודעה: האירו התחזק
מנהיגי גוש האירו הצליחו להגיע להסכם עם יוון בתום מרתון של ישיבות חירום בפסגה בבריסל. כך הודיע הבוקר (יום ב') נשיא האיחוד האירופי, דונלד טוסק, שאישר כי בפסגה בבריסל הושג הסכם "פה אחד" על תוכנית חילוץ חדשה לאתונה, שתחייב אותה ברפורמות אבל תציל אותה כלכלית ותמנע את פרישתה מגוש האירו. לפי שעה פרטי ההסכם טרם נחשפו. מיד עם ההודעה על ההסכם נרשמו בבורסות העולם עליות בשער האירו לעומת הדולר. ynet העביר שידור חי מאתונה וממסיבת העיתונאים של מנהיגי אירופה בבריסל.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק ynet חדשות בעולם
עוד חדשות בעולם:
- איראן: רוצים להתגרש? רק אחרי טיפול זוגי
- חיזבאללה באולטימטום לדאעש: כניעה או מוות
- ידיים טובות: ההצלחה של המוסכניק העיוור
- לא רצה לשלם על מזוודה, לבש כל בגדיו וקרס
טוסק אמר כי תוכנית החילוץ החדשה כוללת "רפורמות עמוקות" שתצטרך יוון לבצע ו"תמיכה כלכלית" שתספק לה אירופה, וכי ההסכם עם יוון יכול לסלול את הדרך להישארותה בגוש האירו. פרטי ההסכם טרם נחשפו כאמור, אבל ידוע כי בשבוע שעבר הגישה יוון בקשה לתוכנית חילוץ בשווי 59.5 מיליארד דולר שתימשך שלוש שנים. ראש הנציבות האירופית יאנקר אמר הבוקר כי אחרי ההסכם עם יוון לא יהיה "Grexit" - הכינוי לאופציה של פרישה יוונית מהאיחוד האירופי.
ההסכם שאמור למנוע את קריסת כלכלתה של יוון, שהייתה בשבועות האחרונים בצניחה חופשית, הושג תשע שעות אחרי שעבר הדד-ליין שהציבו לעצמם מנהיגי אירופה למציאת פתרון. פריצת הדרך הושגה בישיבה של ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, נשיא צרפת פרנסואה הולנד ונשיא האיחוד האירופי דונלד טוסק. מרקל אמרה במסיבת העיתונאים לאחר השגת ההסכם כי כעת צריך לשקם את האמון עם יוון.
ראש ממשלת יוון, אלכסיס ציפרס, אמר: "נלחמו בקרב קשה. אנחנו ניצבים בפני החלטות קשות. קיבלנו אחריות להחלטות כדי להימנע מהתוכניות הקיצוניות ביותר של חוגים שמרניים באירופה. סיכלנו תוכנית של חנק כלכלי וקריסת המערכת הבנקאית".
לו השיחות היו נכשלות הייתה יוון מתמודדת כנראה עם פשיטת רגל ופרישה אפשרית מגוש האירו, שאליו הצטרפה בשנת 2002. אף מדינה לא עזבה מעולם את גוש האירו, שהושק ב-1999, ותקדים יווני שכזה עלול היה לפגוע בו קשות. כעת, ההסכם צפוי להביא לפחות לרגיעה זמנית במתיחות בין אתונה לבין נושיה ושאר אירופה.
ההסכם בא שמונה ימים בלבד אחרי שבמשאל עם דחה העם היווני ברוב גדול - כפי שהמליץ לו ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס - את התנאים הקודמים שהציג
האיחוד האירופי לאתונה בתמורה לחבילת סיוע. ממשלת יוון טענה אז כי מדובר בתנאים משפילים וקיצוניים, והאשימה את הנושים של יוון - הבנק המרכזי האירופי וקרן המטבע הבינלאומית - ב"טרור". ההצבעה נתפשה כאמירת "לא" של היוונים לאיחוד האירופי, אבל ציפרס הבהיר כבר אז כי יעשה מאמץ להשאיר את יוון בגוש האירו.