שתף קטע נבחר

 

יעלון: הסכם רע, ניערך להגן על עצמנו בעצמנו

שר הביטחון אמר בוועדת חוץ וביטחון כי ההסכם המסתמן עם איראן עלול להוביל למירוץ חימוש, ורמז כי ישראל תמשיך להתכונן לתקיפת הגרעין. האיראנים: לא בטוח שייחתם הערב הסכם

12 שנות משא ומתן בין איראן למערב עשויות להסתיים הערב בהסכם היסטורי, ושר הביטחון כבר מזהיר מהעתיד לבוא ורמז כי ישראל תמשיך להתכונן לתקיפת הגרעין האיראני. "בשורה התחתונה אנחנו הולכים להסכם רע שלאחריו נמשיך להיערך להגן על עצמנו בכוחות עצמנו", אמר הבוקר (יום ב') שר הביטחון משה (בוגי) יעלון בפתח הדיון בוועדת חוץ וביטחון. בינתיים, האיראנים ציננו את ההתלהבות במערב - ונציגם אמר כי אינו יכול להבטיח שייחתם הסכם עוד היום.

 

אחד מנציגי איראן למשא ומתן בווינה, עבאס אראקצ'י, אמר כי הוא "לא יכול להבטיח שייחתם הסכם גרעין היום או מחר, אבל אנחנו מקווים". אתמול אמר גורם איראני המעורה בשיחות כי "99 אחוזים מהטקסט של ההסכם גמור". לדבריו, שתיים או שלוש שאלות מפתח נותרו, בהן כמה זמן יימשך ההסכם, ומתי יוסרו הסנקציות, כמו אמברגו הנשק, שהוטלו על איראן. "עכשיו מחכים להחלטה פוליטית. אם החלטה כזו תתקבל, התהליך ינוע במהירות", הוסיף הגורם.

 

"ההסכם ההולך ומתגבש בווינה הוא שישפיע יותר מכול על מצבנו המדיני-ביטחוני, וכפי שאנחנו מבינים הוא ייחתם בקרוב, אולי אפילו ביממה הקרובה", אמר יעלון, פחות מ-24 שעות לפני הדד-ליין העדכני להסכם. "גם אם יהיו שיפורים ברגע האחרון, זהו הסכם רע שמאפשר לאיראן להיות במרחב הסף גרעיני, עד כדי מדינה סף גרעינית על כל המשתמע מזה".

 

יעלון אמר כי "ההסכם למעשה מלבין את מה שאיראן עשתה, בניגוד להחלטות מועצת הביטחון", והבהיר כי יש לו השלכות למדינות אחרות שרואות במצב הזה איום עליהן: "מדינות שכנות מדברות על צורך שלהן להתחמש, מה שעלול לפתוח מרוץ חימוש גרעיני באזור. מדינות כמו ערב הסעודית, מצרים וטורקיה שמתבטאות בעניין. וזה מעבר לעובדה שבעצם ההסכם לא גורם ולו לסגירת מתקן גרעיני אחד או הריסת צנטריפוגה אחת".

 

שר הביטחון מנה שתי סוגיות "שאמורות להדאיג לא רק אותנו, אלא את כל מי שמחפש יציבות במזרח התיכון ובעולם - העובדה שפרויקט הטילים האיראני לא נדון, וכן פעילות הטרור האיראנית, פעילות שמכוונת נגדנו כמו התמיכה בחיזבאללה, המימון של חמאס והג'יהאד האיסלאמי ברצועת עזה, הפצת ידע לייצור רקטות והניסיון לפתוח נגדנו חזית ברמת הגולן, כפי שראינו בתחילת השנה".

 

הערב אמור לפוג הדד-ליין השלישי שהציבו לעצמן איראן ושש המעצמות - ארצות הברית, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה - בשבועיים האחרונים, ובמהלך אותה תקופה האשימה המשלחת האיראנית את המערב בהצבת מכשולים כדי למנוע השגת הסכם. אחת המחלוקות הגדולות ביותר בין איראן לבין המעצמות הייתה ההתעקשות של טהרן להסיר באופן מיידי את אמברגו הנשק ואת האיסור לעסוק בטכנולוגיות של טילים בליסטיים שהוטלו עליה על ידי מועצת הביטחון של האו"ם מ-2006 אם יושג הסכם עמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים