ירקות, עגבניות או שום: באילו מקרים רצוי להימנע?
השום מוריד את לחץ הדם, אבל עלול לגרום לצרבות. ירקות טריים שופעי ויטמינים, אבל אינם מומלצים לאנשים עם בעיות עיכול ולמרות שירקות ממשפחת המצליבים מאזנים את ערכי הסוכר ומפחיתים כולסטרול, הם גם עלולים להאט את תפקוד בלוטת התריס. לא כל המאכלים הבריאים - בריאים לכולם
כולנו רוצים לאכול בריא וטעים. אנחנו יודעים שעל טעם וריח אין מה להתווכח ומה שטעים לאחד, לא בהכרח טעים לאחר. אבל מתברר שגם בנושא הבריאות של מזונות, לא כולנו דומים ומאכל שהוא בריא ומועיל לחלק מאתנו, עשוי להזיק לאדם במצב בריאותי אחר.
להלן המדריך שיעשה לכם קצת סדר:
שום
למה כן? מכונה "האנטיביוטיקה של הטבע", תורם רבות להורדת ערכי לחץ הדם והורדת כולסטרול מסוג LDL (הכולסטרול "הרע"). עשיר באליצין, ההופך אותו לאנטי-פטרייתי ואנטי-ויראלי. עוזר מאוד להתמודדות עם כל מחלות החורף ולטיפול בפטרת פנימית וחיצונית.
למי לא? השום (הטרי בעיקר) אינו מתאים לאנשים עם דלקות בעיכול, כיבים (אולקוס), חומציות יתר בקיבה וצרבות, משום שהוא מזרז הפרשת מיצי עיכול ומגביר את פעילות הקיבה. החומצה הגורפתית שבשום גורמת לצריבה במגע ישיר בדרכי העיכול הפגועות.
זה מדעי: המאכלים שיעלימו ריח שום מהפה
ירקות טריים
למה כן? רבות הן תכונותיהם המועילות של הירקות בתזונתינו, לרבות שפע ויטמינים, מינרלים, ונוזלים. מדובר ב"מזון חי" בעל תכונות אנרגטיות טובות. הימצאות סיבים תזונתיים בירקות עוזר לאזן ערכים של סוכר וכולסטרול בתזונה.
למי לא? גם ירקות טריים אינם מתאימים לכולם, אנשים עם קשיי עיכול, מעי רגיש, עצירויות וגזים רבים במעי צריכים להיזהר מצריכה רבה של ירקות טריים, זאת בשל העבודה שכמות הסיבים הגדולה יכולה להקשות על תהליך העיכול (שגם כך איטי עקב החולשה במערכת) ולהגביר תסמינים של כאבים נפיחות
וגזים. כמובן שההימנעות לרוב היא זמנית בלבד.
עגבניות לא ליד מלפפונים: אחסון בריא של ירקות
שמנים טובים
למה כן? שומנים הם טובים וחשובים מאוד לגופנו, בשל העובדה שהם מכילים חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה, כאשר הנפוצה והמבוקשת מהם הינה אומגה 3. אומגה 3 המצויה בעיקר בדגי ים צפוני, אגוזי מלך, זרעי צ'יאה ופשתן, תורמת רבות לטיפול ותמיכה בכל המחלות הקרדיו-ואסקוליות (לב וכלי דם) על ידי הורדת דלקות ודילול הדם.
גם חומצות שומן חד בלתי רוויות, המצויות בשמן זית, אבוקדו ואגוזים שונים, חשובות לנו משום שהן כוללות בתוכן את החומצה האולאית מקבוצת אומגה 9, שגם לה תרומה בהפחתת רמת הכולסטרול, שיפור גמישות כלי הדם ואיזון לחץ הדם.
למי לא? למרות כל התרומות של חומצות שומן אלו, המינון פה חשוב וזקוק לפיקוח, בעיקר לאנשים עם עודף משקל והשמנת יתר, מכיוון שגם שומנים טובים הינם שומנים, ובעלי ערך קלורי גבוה, לכן עודף בהחלט יכול להזיק.
עוד אוכלוסיה ששומנים יכולים להזיק לה, הם אנשים עם אבנים בכיס המרה ובדרכי המרה או אנשים לאחר כריתת כיס המרה, כאשר אצלם כמות מלחי המרה (העוזרים לעכל את השומנים) נמוכה, והם ועלולים לסבול מתופעות במערכת העיכול וכאבים, בצריכתם.
המצעד: איזה שמן הכי טוב לבריאות שלכם
ירקות סולניים
למה כן? משפחת הסולניים הינם ירקות הנפוצים מאוד בתזונה היומיומית ובראשם חציל, תפוח אדמה, פלפל ועגבניה. ירקות אלו בעלי ערכים תזונתיים טובים ומועילים רבות לגופנו. העגבניה עשירה בויטמין C ובליקופן, התורם לטיפול ומניעת בעיות הקשורות לבלוטת הערמונית אצל גברים. תפוח אדמה הוא פחמימה מורכבת, התורמת לשובע ומופיעה בלא מעט מתכונים שונים ומגוונים.
למי לא? ישנם אנשים בעלי רגישות לירקות סולניים. בנוסף, בירקות אלו מצוי האלקלואיד שנקרא סולנין החשוד כדומיננטי בגרימת תגובה של מערכת החיסון כנגד הגוף, לכן לא מומלץ לאכול ירקות סולניים לאנשים הסובלים מדלקות כרוניות בגוף (דלקות מפרקים ראומטיות, דלקות מעי ועוד). בדרך כלל ההמלצה להימנע ממזונות סולניים למשך שבועיים או שלושה, כשלב מתוך תוכנית טיפולית שלמה.
מסייע בהורדת כולסטרול: היתרונות של החציל
ירקות מצליבים
למה כן? מאמרים רבים פורסמו על תרומתם הבריאותית של ירקות ממשפחת המצליבים ובראשם כרוב, כרובית וברוקולי. משפחה זו כוללת ירקות עשירים בוויטמינים, במינרלים, בנוגדי חמצון ובסיבים תזונתיים. הירקות נחקרו רבות בהקשר של מחלות הסרטן, מחלות הלב וכלי דם ומשייכים להם סגולות רפואיות במניעת סרטן, הפחתת כולסטרול, איזון סוכר, שיפור פעילות מערכת העיכול ועוד.
למי לא? ירקות אלו יכולים לרדת לתקופה מהתפריט התזונתי של אנשים בעלי נטייה לנפיחות וגזים במעי, מכיוון שעיכולם עלול להגביר את התסמינים הללו. בנוסף, המצליבים שייכים לרשימת המזונות הגויטרוגנים, אשר מאטים את פעילות בלוטת התריס. לכן מומלץ לאנשים הסובלים מתת פעילות של הבלוטה, להימנע מהם. עם זאת, חשוב לדעת שאידוי, בישול או מיץ של הירקות המצליבים, מבטל את השפעתם על בלוטת התריס.
ברוקולי, סויה או חלב: ממה נקבל יותר סידן?
צפו ביתרונות הבריאותיים של הירקות:
הכותב הוא נטורופת N.D, מומחה ברפואה טבעית וטיפולי גוף-נפש