שתף קטע נבחר

מש' הבריאות יכשיר רופאי משפחה לתת המלצות לשימוש בקנאביס

במהלך דיון סוער בוועדת הבריאות בכנסת סביב הסדרת הקנאביס הרפואי בישראל, אמר מנכ"ל משרד הבריאות כי בכוונת המשרד לקיים קורסי הכשרה לרופאי משפחה למתן המלצות לשימוש בקנאביס. כיום ישנם במדינת ישראל למעלה מ-22,000 חולים בעלי רישיונות לשימוש בקנאביס רפואי

הסערה סביב הקנאביס הרפואי לא נרגעת: דיון סוער התקיים היום בוועדת הבריאות של הכנסת בנושא הסדרת השימוש הרפואי בקנאביס בישראל. במהלך הדיון אמר מנכ"ל משרד הבריאות היוצא, פרופ' ארנון אפק כי משרד הבריאות מוכן לקיים קורסי הכשרה לרופאי משפחה לצורך המלצות לשימוש בקנאביס רפואי.

 

קראו עוד על קנאביס רפואי:

דו"ח מצא: באילו מחלות קנאביס רפואי מסייע

המדריך המלא: איך משיגים אישור לקנאביס רפואי

המדינה תצטרך לחשוב מחדש על הסדרת תחום הקנאביס

 

לדברי פרופ' אפק, שיעור הפונים לבקשת היתר לשימוש בקנאביס רפואי, שמקבלים תשובה חיובית, עומד בסיום הליך הבירורים על 90%. "יתכן שיש מקום לשיפור ונפעל לתת מענה למקרים הכואבים. אולי לעשות יותר ועדות ערר. יש לנו תכנית סדורה, אבל יש עתירה שעומדת בבית המשפט העליון", הסביר פרופ' אפק.

 

לדבריו התפרץ מנהל הסברה ורגולציה בחברת "תיקון עולם", ערן רייס, ואמר כי זה "שקר". ח"כ יעל גרמן נלחצה להגנתו: "לא אתן שיכנו את המנכ"ל היוצא והפרופסור שקרן". ח"כ ינון מגל השיב לה: "זה שהוא מנכ"ל זה אומר שהוא לא משקר? בתקופה שלך כשרה סבלו בגללך ואנחנו רוצים לתקן את זה".

 

יושב ראש הוועדה, ח"כ אלי אללוף הבהיר: "הסוגייה המרכזית היא מדוע רופא משפחה לא יכול לרשום קנאביס למטופליו ומדוע החומר לא נמצא בבתי מרקחת".

 

90% מהמבקשים מרשם לקנאביס, מקבלים תשובה חיובית בתום הליך הערעורים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
90% מהמבקשים מרשם לקנאביס, מקבלים תשובה חיובית בתום הליך הערעורים(צילום: רויטרס)

 

"בזכות הקנאביס רקדתי בחתונתי"

יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר לאוניד אידלמן, הביע את התנגדותולשימוש בקנאביס רפואי וטען שלא קיימת שום הוכחה במחקרים על יעילותו של הקנאביס ויש בה סיכונים. "לרופאי המשפחה יש אמצעים יעילים הרבה יותר", אמר.

 

כנגד דבריו של אידלמן, דיברו בוועדה חולים שסיפרו כיצד הקנאביס הקל על הקשיים והכאבים איתם הם נאלצים להתמודד. "בזכות הטיפול בקנאביס יכולתי לרקוד בחתונתי", סיפרה דנה בראון, חולה בניוון שרירים, "משרד הבריאות הפחית לי את המינון בלי להתייעץ איתי או עם רופא שלי. שיחקו לי בבריאות ומצבי התדרדר.

 

"משרד הבריאות מחליט שהוא יודע יותר טוב מהנוירולוגית שלי מה נכון לי. נחשפתי למאות חולים שנמצאים במצב זהה לשלי. אנשים עומדים בפני כריתת איברים, כי אין להם מספיק קנאביס כדי שיוכלו לאכול".

 

בן אבישחם, חולה בקרוהן, סיפר לחברי הוועדה כי בזכות הקנאביס הצליח ללמוד. "רק בזכות הקנאביס טעמתי את טעם החופש, נרשמתי לאוניברסיטה והתחלתי לעסוק בספורט", אמר אבישחם, "חיכיתי חצי שנה עד שהסכימו להעלות לי את המינון אחרי שמצבי התדרדר. אין לי כוח לעמוד על הרגליים".

 

רק 36 רופאים מוסמכים לאשר שימוש בקנאביס

מרכז המחקר והמידע של הכנסת הציג בפני החברים בוועדה נתונים על הקנאביס הרפואי בישראל. מהנתונים עולה שבישראל יש 36 רופאים המוסמכים לאשר המלצות לשימוש בקנאביס.

 

בסוף מאי 2015 היו בישראל 22,254 בעלי רישיונות בתוקף לשימוש בקנאביס רפואי, לעומת 21,393 בעלי רישיון ב-31 בינואר 2015 וכ-1,800 בשנת 2009. משנת 2009 ועד היום עלה מספר בעלי הרישיון להשתמש בקנאביס רפואי פי 12.

 

350 מבעלי הרישיון להשתמש בקנאביס רפואי כיום הם חולים במחלות אונקולוגיות. שאר המורשים: כ- 49% בשל כאב כרוני נוירופטי שלא על רקע סרטן, כ- 5% בשל טיפול כימותרפי פעיל בשל סרטן, כ- 4% על רקע מחלות גסטרואנטרולוגיות, כ- 3% פסיכיאטריה.

 

בין המחצית הראשונה של שנת 2014 למחצית הראשונה של שנת 2015 חלה עלייה של כ-21% במספר בקשות מטופלים לאישור שימוש בקנאביס רפואי. כ-60% מהבקשות החדשות וכ-98% מהבקשות לחידוש רישיון אושרו.

 

בחלק ניכר מ-15 מדינות מערביות שבחן המחקר, לא מתירים שימוש בקנאביס רפואי, אלא בתכשירים רפואיים בלבד המכילים חומרים פעילים של הצמח. עם זאת, הולנד, 24 ממדינות ארה"ב וצ'כיה, מתירות שימוש בקנאביס במצבים רפואיים שונים.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בקרוב: רופאי המשפחה יוכלו לתת מרשם לקנאביס?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים