שתף קטע נבחר

משרד החינוך: אלה 2,000 ספרי הלימוד שבמחיר מפוקח

עבודה של ועדה בין-משרדית שפעלה במשך שלוש שנים הובילה לגיבוש רשימה נרחבת של ספרים שמחירם נקבע על ידי משרד החינוך

 

החנויות מחויבות לשמור על מחיר אחיד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החנויות מחויבות לשמור על מחיר אחיד(צילום: shutterstock)
 

הקץ להפקעת מחירי חוברות העבודה וספרי הלימוד? חנויות הספרים לא יורשו לחרוג השנה מתמחור הספרים והחוברות שקבע משרד החינוך. בחודש שעבר גיבשו במשרד רשימה של 2,000 ספרי לימוד שמהם מחויבים מנהלי בתי הספר לבחור את החומרים לשנת הלימודים הבאה, ובמקביל מחויבות חנויות הספרים למכור אותם בתעריפים שנקבעו מראש.

 

לרשימת הספרים המלאה באתר משרד החינוך - הקליקו

 

לחצו כאן לצפייה ברשימת ציוד וספרים מתומחרת לכיתה א' לדוגמה

 

החידוש מגיע לאחר שבמשך כשלוש שנים בחנה ועדה משותפת של משרד החינוך, משרד האוצר ומשרד המשפטים את מודל התמחור. המסקנה העיקרית הייתה שתחום ספרי הלימוד, שמגלגל מדי שנה כ-900 מיליון שקל, פרוץ וסובל מחוסר שקיפות. ההוצאות לאור קבעו בעצמן את מחיר הספרים והדבר פגע בכיסם של ההורים, שנאלצו לא פעם לרכוש ספרי לימוד במחירים גבוהים.  

 

לקראת סוף השנה, בעת פרסום רשימת ספרי הקריאה להורים לשנה הבאה, נדרשו מנהלי בתי הספר לציין ליד כל ספר את עלותו המרבית. ההורים נדרשים להגיע לחנות עם הרשימה הזו וכך לוודא שבחנויות לא גובים מהם מחיר גבוה יותר. במשרד החינוך קראו להורים לגלות ערנות ולפנות אליהם בכל מקרה של חריגה מהמחיר המרבי שאושר בחוק.

 

דגנית גרינבוים, תושבת אלפי מנשה ואם לשלושה, קיבלה בסוף השנה מבתה נועה, שעולה לכיתה ה', רשימת ספרים. ליד כל אחד מהם צוין המחיר המקסימלי שאפשר לדרוש. הרשימה כוללת יותר מעשרה ספרים במקצועות השונים. כך למשל בחשבון, על הספר "דברים פשוטים" יכולים לגבות 34.20 שקלים לכל היותר. על הספר "מילה טובה" לעברית - 55 שקלים, ועל "מבט חדש" למדעים יוכלו לדרוש עד 51 שקלים. בסך הכול עלות הספרים ברשימה עומדת על כ-600 שקל.

אילוסטרציה (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
אילוסטרציה(צילום: שאול גולן)
 

ברשימה אחרת של כיתה א' בבית ספר האזורי ירושלים עומד הסכום הכולל על כ-460 שקלים. כך למשל המחיר המרבי שנקוב ליד הספר "במבט חדש" של מקצוע המדעים הוא 50 שקלים, ומחיריהם המקסימליים של ארבעת הספרים "נקשיב ונקרא בקלות" של עברית נעים בין 39 ל-45 שקל.

 

"טוב שיש מבוגר אחראי בכל הסיפור הזה", אומרת גרינבוים. "לי אין זמן לעשות סקר שוק ולראות באיזו חנות העלות נמוכה יותר. כעת אני יודעת מראש לאיזו הוצאה אני נכנסת, במיוחד כשמדובר בחודשי הקיץ שגם ככה ההוצאות על הילדים גבוהות מאוד. עד היום היו לחנויות מחירים מומלצים, אבל הרבה מהם בסופו של דבר גבו יותר מהמחיר המומלץ ולא הייתה שום אכיפה. אני חושבת שמדובר בהחלטה נכונה שמסייעת לנו, ההורים".

 

בשבועות האחרונים אף בודקים פקחים מטעם אגף הפיקוח והבקרה של משרד החינוך באופן מזדמן את הנעשה בחנויות הספרים. במשרד ציינו כי בחודש האחרון התלוננו הורים רבים על חריגות במחירי הספרים. "מִנהל רישוי ובקרה בוחן את התלונות, ואם בקרי משרד החינוך אכן יאתרו גבייה מעל המותר – תוגש תביעה פלילית בנושא", הובהר.

 

שר החינוך נפתלי בנט התייחס לנושא: "מתוך תפיסת עולם הדוגלת בשוויון הזדמנויות בחינוך והקלת הנטל על ההורים החלטנו לראשונה במשרד החינוך לבצע בקרה ואכיפה על מחירי ספרי הלימוד. איכות החינוך של הילד לא תהיה תלויה ברמת ההכנסה של ההורים. חשוב לנו שקהל ההורים יידע שמשרד החינוך עומד לצדם".

 

לחצו כאן לרשימת ספרי הלימוד המלאה מתוך אתר משרד החינוך

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים