תושבי קריית שמונה דורשים חדר מיון: "פחות חשובים מהפצועים הסורים"
תושבי קריית שמונה ואצבע הגליל הפגינו בדרישה לפתוח מחדש את חדר המיון הקדמי שפעל בעיר עד לפני שנה וחצי. ראש העיר פנה לראש הממשלה נתניהו: "אנחנו לא צריכים להתחנן, חדר המיון חייב להיות מתוקצב"
"52 מיליון שקל השקיעה ממשלת ישראל בפצועים הסורים, אנחנו פחות חשובים מהפצועים הסורים?". כ-150 תושבי קריית שמונה ואצבע הגליל הפגינו אחר הצהריים (יום ב') בצומת רסקו בעיר בדרישה לפתוח מחדש את חדר המיון הקדמי, שפעל עד לפני שנה וחצי. המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב בין היתר: "ביבי, מתים עליך בצפון", וכן שלטים בגנות סגן שר הבריאות יעקב ליצמן "המונע בריאות מתושבי הצפון".
כיום אין בקריית שמונה שירותי חירום למעט פינוי על ידי צוותים של מגן דוד אדום וכמו כן אין בעיר ניידת טיפול נמרץ אלא אמבולנס טיפול נמרץ בלבד. בשעות הלילה הבעיה מחמירה עוד יותר מכיוון שקופות החולים בעיר סגורות.
מאז סגירת חדר המיון הקדמי מופעל המוקד על ידי מד"א, אך כאמור הוא מספק שירותי פינוי לבתי החולים בלבד. במקביל דורש משרד הבריאות מהרשויות להשתתף בעלות הפעלתו של המוקד בסכומים של מאות אלפי שקלים לכל רשות בשנה.
שולה קמרי, תושבת האזור ששברה את ידה בשבוע שעבר, סיפרה: "נפלתי בכניסה לבית הספר דנציגר שבו אני עובדת בשעה 8:00 בבוקר. האמבולנס לקח את הזמן שלו, ועד שהגעתי לבית החולים הנסיעה הייתה ארוכה וקשה. אחרי זה עוד חיכיתי במיון, עברו שעות בין הנפילה לטיפול". בעלה שמעון הוסיף כי העיכוב גרם להתנפחות היד שלא התאחתה: "כשהיה חדר מיון זה היה עניין של דקות עד שהיינו מקבלים טיפול".
ישעיהו שקלים, נכה תושב קריית שמונה, אמר: "הממשלה חייבת לממן את פתיחת המיון. מדובר פה בתושבים שחיים בקו העימות. על הממשלה למלא את חובתה". ד"ר בוריס סידלבסקי, סגן ראש העיר ששימש בעבר כרופא במיון הקדמי, אמר: "היום לא רק עניין של דקות קובע אלא של שניות. היו מצבים שבהם אחד הרופאים היה יוצא לטפל באדם שהתמוטט ואחר היה נשאר במיון לטפל בפונים האחרים".
"אנחנו השכפ"צ של המדינה"
מישל בן שמעון, שנמנה עם מארגני ההפגנה, אמר: "חייבים להחזיר לקדמותו את המצב שבו חדר המיון הקדמי מתוקצב ב-5-4 מיליון שקל על ידי בית החולים בצפת. אנחנו מישירים מבט
לממשלת ישראל ולעומד בראשה בנימין נתניהו וקוראים די. אנחנו השכפ"צ של המדינה ורוצים את מה שמגיע לנו בדין ולא בחסד".
ראש העיר הרב נסים מלכה: "אני קורא לראש הממשלה שהוא גם שר הבריאות: די לטיפין טיפין, אנחנו לא צריכים לעמוד יחד ולהתחנן. חדר המיון צריך להיות מוסד ממלכתי ומתוקצב. אף אחד לא עושה לנו טובה".
ראש המועצה האזורית גליל עליון גיורא זלץ: "זה הרבה מעבר לבריאות. פריפריה זה לא שם של מחלה. זו דרך חיים. ההורים שלנו התיישבו כאן וסימנו את הגבול. אנחנו כאן בשביל להישאר ומבקשים מהממשלה למלא את חלקה בעסקה הזו. לפעמים התחושה היא שהקול קול יעקב והידיים ידי עשיו. הרבה מאוד דיבורים ומעט מאוד מעשים".
תנועת "שינוי כיוון" שיזמה את המאבק ואת שיתוף הפעולה בין ראשי הרשויות, מובילה כבר שנה את המאבק נגד צמצום שירותי הרפואה. דובר התנועה, ניסן זאבי: "התחושה היא שהממשלה מפקירה אותנו ומתעסקת בהודעות לעיתונות על תוכניות אסטרטגיות. מצפים משר הבריאות בפועל, ראש הממשלה נתניהו לפעול בהקדם".
מלשכת סגן שר הבריאות נמסר בתגובה כי "בעקבות גיוס תקציבי כולל שנעשה בשיתוף גורמים נוספים, נעשים מאמצים לפתרון הנושא ולהרחבת השירותים, בתקווה להסדרה בהקדם".