שתף קטע נבחר

מחזיקים בבית תרופות? כך תדעו האם הן טובות לשימוש

לרבים מאיתנו יש תרופות שאנו שומרים, לפעמים בלי לדעת האם עדיין ניתן להשתמש בהן. איך תדעו האם הן עדיין טובות לשימוש, איך לקרוא נכון את תאריכי התפוגה ומה עושים כשכבר אין בהן צורך? מדריך

כמה זמן באמת אפשר להשתמש בתרופות שאנו קונים? לרבים מאיתנו יש תרופות שאנחנו מחזיקים לעיתים אפילו שנים, אבל האם אנחנו לא מזיקים כך לבריאותנו? אליעז רז, רוקח קהילתי, סופר-פארם, מסביר איך לשמור על התרופות נכון ומה עושים אם הן כבר לא בתוקף.

 

קראו עוד במדור פארם נט

מגפת שלשולים והקאות בקיץ: איך למנוע ולטפל?

המדוזות כבר כאן: מה עושים לאחר הצריבה?

הקיץ התחיל: האם אתם באמת מוגנים מפני השמש?

 

לתרופות ולתכשירים הרפואיים יש חיי מדף משתנים. ישנם תכשירים בעלי חיי מדף ארוכים מיום הייצור, וישנם תכשירים עם חיי מדף ארוכים פחות. הדבר תלוי בגורמים רבים, כגון יציבות החומר הפעיל, אינטראקציה אפשרית בין החומרים המרכיבים את התכשיר, כמות החומר המשמר בתכשיר ועוד.

 

היצרנים מבצעים בדיקות יציבות לצורך קביעת תאריך התפוגה של התכשירים השונים. ליתר ביטחון, התאריך הרשום על האריזה קצר במידת מה מן התאריך ה"אמיתי", וזאת כדי להחמיר ולהבטיח את טריות המוצר בתאריך הנקוב.

 

כדאי גם לזכור שתנאי האחסון אצל הצרכן לא תמיד אופטימליים, ועל כן עלולים לגרום לקלקול התרופה בטרם עת. למשל, תכשירים הנשמרים במקום חם מדי, לח מדי, תכשירים הנפתחים ונסגרים פעמים רבות - פעולה המכניסה חמצן וחיידקים לתוך התכשיר וכו'.

 

החשוב ביותר הוא לעקוב אחרי הוראות היצרן לגבי תאריך התפוגה המופיע על האריזה, ולתאריך תפוגה מרגע הפתיחה (אם מצויין תאריך כזה). אין להתשמש בתכשיר שתוקפו עבר, גם אם לא נפתח או שנעשה בו שימוש. תכשיר פג תוקף עלול להיות בלתי פעיל (במקרה הטוב) או מזיק (במקרה הרע).

 

התאריך הנקוב על האריזה ועל התכשיר עצמו מתחיל באותיות "EXP" (שמשמעותו EXPIRATION DATE - תאריך תפוגה), ואחריהן תופענה 4 ספרות, כשהשתיים הראשונות מציינות את החודש, והאחרונות את השנה. הכוונה היא תמיד ליומו האחרון של החודש הנקוב. למשל, 04/18 EXP, מציין את היום האחרון של חודש אפריל בשנת 2018. בנוסף, מצויין בד"כ תאריך אצווה (המתחיל באותיות BAT, או LOT). זהו מספור פנימי של המפעל (לצורך בקרת איכות) ואין לו חשיבות יתרה עבור המטופל.

 

 

תאריכי התפוגה של התכשירים השונים

טיפות עיניים - בגלל שהעיניים דורשות תכשירים סטריליים, טיפות העיניים הן בעלות תוקף קצר. רב טיפות העיניים טובות לשימוש למשך חודש מיום הפתיחה, לכן, מומלץ לסמן את תאריך הפתיחה ע"ג הבקבוק, כדי לדעת מתי יש להפסיק להשתמש בו, ולהשמידו.

 

ישנן טיפות עיניים חדישות, העמידות לתקופה של 3 חודשים, ואף 6 חודשים מיום הפתיחה. יש לעקוב אחר הוראות היצרן ע"ג האריזה או בעלון לצרכן. גם כאן, כדאי לרשום את תאריך הפתיחה ע"ג הבקבוק.

 

טיפות העיניים הן בעלות תוקף קצר מאוד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טיפות העיניים הן בעלות תוקף קצר מאוד(צילום: shutterstock)

 

סירופים - ברב הסירופים אין התייחסות היצרן לתאריך התפוגה מרגע הפתיחה, ועל-כן, יש להניח שהתאריך הוא אותו תאריך הנקוב ע"ג האריזה. חשוב לשים לב לכל שינוי בצבע, במרקם או בטעם של התכשיר, ולהפסיק להשתמש בו במידה וחל שינוי כזה. לאחרונה, חלק מהיצרנים השונים החלו לציין תאריך תפוגה מרגע הפתיחה, וחשוב להקפיד שלא לעשות בו שימוש אחרי תאריך זה.

 

תרסיסים לאף - ברב התכשירים אין התייחסות לתאריך תפוגה מרגע הפתיחה. מטעמי הגיינה, מומלץ שלא להשתמש 3 חודשים מיום הפתיחה (אלא אם כן צויין אחרת ע"ג האריזה או בעלון לצרכן). במידה ואינכם זוכרים מתי נפתח התכשיר, מומלץ לרכוש חדש.

 

טיפות אוזניים - גם כאן, כדאי לא להשתמש 3 חודשים מיום הפתיחה (אלא אם כן צויין אחרת ע"ג האריזה או בעלון לצרכן). במידה ואינכם זוכרים מתי נפתח התכשיר, מומלץ לרכוש חדש.

  

אחסנה

יש לאחסן את התרופות בהתאם להוראות היצרן בלבד. ישנה נטייה בקרב הציבור לשמור תרופות במקרר, גם כשאין הנחיה כזו. שמירה במקרר שלא לצורך עלולה לפגוע בתכשירים, ובמיוחד בסירופים המכילים סוכר, שכן, הקור עשוי לגרום לסירום להתגבש, ולחומר הרפואי לשקוע.

 

אין לשמור תרופות במקרר, אלא אם כן הנחה אתכם הרוקח או היצרן. תרופות שאינן מיועדות לשמירה במקרר, יש לאחסן במקום חשוך וקריר כמו ארון או מגירה בטמפ' שלא עולה על 25 מעלות. לא מומלץ למקם את ארון התרופות בחדר האמבטיה, כיוון שהמקום מתחמם ומתמלא באדים ולחות, העלולים לקלקל את התרופות או לפגוע בטריותן.

  

השמדה

תרופות פגות תוקף הן בגדר פסולת רפואית, וחשוב להשמידן כראוי ולא לזרוק לפח האשפה. את התרופות ניתן למסור לבתי המרקחת של קופות החולים (גם אם לא ניקנו בהם), ואלה יעבירו אותן להשמדה.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך יודעים אם התרופות עדיין בתוקף?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים