היסטוריה: הסכם גרעין בין איראן למעצמות
הישג גדול לאיראנים, מכה גדולה לרה"מ נתניהו: מרתון השיחות בווינה הוליד הסכם היסטורי בין המשטר האיסלאמי בטהרן לבין שש המעצמות, לפיו יוטל פיקוח על תוכנית הגרעין האיראנית בתמורה להסרת הסנקציות. בהסכם: תותר כניסת פקחי סבא"א לאתרים צבאיים, אמברגו הנשק יוסר אחרי חמש שנים
זה לקח המון זמן, אבל בסוף זה קרה - יש הסכם גרעין היסטורי בין איראן לבין שש המעצמות: דיפלומט איראני הודיע היום (יום ג') בווינה כי הושג הסכם שבמסגרתו תסיר הקהילה הבינלאומית את הסנקציות מעל ארצו בתמורה לפיקוח על אתרי הגרעין שלה. "כל העבודה הקשה השתלמה והגענו להסכם. אלוהים יברך את העם שלנו", אמר הדיפלומט האיראני לסוכנות הידיעות רויטרס. גורם איראני נוסף ודיפלומט מערבי אישרו כי הושג הסכם גרעין היסטורי.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק ynet חדשות בעולם
גורם איראני בשיחות בווינה אמר לטלוויזיה האיראנית: "השגנו הסכם טוב" עם המעצמות הגדולות. בטלוויזיה האיראנית דווח כי "כל מתקניה הגרעיניים של איראן ימשיכו לפעול. אף אחד מהם לא ייעצר או ייסגר. איראן תמשיך בהעשרת אורניום. המחקר והפיתוח על צנטריפוגות מפתח (IR6, IR-5, IR4, IR 8)) יימשך".
נציגי כל הצדדים נפגשו לשיחת סיכום, ואחריה צפויות הצהרות של שרת החוץ האירופית פדריקה מוגריני ושר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף. לפני פגישת הסיכום אמר שר החוץ האיראני שהוא מודה לכל הגורמים המעורבים בתהליך ואמר כי ההסכם הוא מצב שבו כל הצדדים מרוויחים. "אני מאמין כי זהו רגע היסטורי, אנחנו מגיעים להסכם שהוא לא מושלם עבור כולם אבל זה מה שיכולנו להשיג. זהו הישג גדול לכולנו. אנחנו מתחילים פרק חדש של תקווה".
איראן תתיר ביקור בבסיס הסודי פרצ'ין?
דיפלומט מערבי בכיר אמר לסוכנות הידיעות AP כי ההסכם כולל פשרה בין ארצות הברית לבין איראן שתאפשר לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) לבקר במתקנים צבאיים איראניים כחלק ממשימות הפיקוח שלהם. אלא שגישה לאתריה הצבאיים של איראן תהיה בתיאום, אך לא מיידית, ומבקרי ההסכם טוענים שלאיראנים יהיה מספיק זמן להסתיר כל עדות לאי ציותם להסכם שעליו חתמו בווינה. אם איראן לא תקיים את חלקה בהסכם, האו"ם יוכל להטיל עליה סנקציות תוך 65 ימים. דיפלומטים אמרו כי העיצומים על תוכנית הטילים הבליסטיים האיראנית לא יוסרו בשמונה השנים הקרובות. עוד נמסר כי אמברגו הנשק על הרפובליקה האיסלאמית יישאר על כנו בחמש השנים הקרובות.
באיראן התנגדו במשך תקופה ארוכה לביקור של פקחי גרעין במתקנים הצבאיים בטענה שינצלו את הביקור לריגול אחר סודותיה הצבאיים. בבסיס פרצ'ין, למשל, אסרו האיראנים כניסה בעבר לפקחי סבא"א. על פי החשד, במתקן הצבאי נעשו ניסיונות לפיתוח מתקן נפץ שמיועד לפצצה גרעינית. ממשל אובמה הבהיר שאיראן חייבת לשתף פעולה עם פקחי סבא"א כחלק מכל הסכם גרעין עמה ורק אז יוסרו הסנקציות מעליה.
ראש סבא"א יוקיה אמאנו אמר בווינה כי איראן וסוכנות האו"ם חתמו על "מפת דרכים" לבחינת ההיבטים הצבאיים של תוכנית הגרעין האיראנית. "זהו צעד גדול לקראת הבהרת הסוגיות שעדיין לא טופלו בנוגע לתוכנית הגרעין של איראן", אמר אמאנו. במקביל, נשיא איראן חסן רוחאני "צייץ" בחשבון הטוויטר שלו שארצו וסבא"א חתמו על הסכם להגברת שיתוף הפעולה בכל הנושאים החיוניים.
ההסכם ההיסטורי בין איראן לבין שש המעצמות - ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה - גובש לאחר מרתון של שיחות שנמשך זה יותר משבועיים בבית מלון מהמאה ה-19 בבירת אוסטריה ולאחר סבבי שיחות לא מוצלחים בשנים האחרונות. פרטי ההסכם עדיין לא פורסמו באופן רשמי. מוקדם יותר הלילה פרסמה סוכנות הידיעות רויטרס פרטים מתוך הטיוטה הסופית של ההסכם שכוללים גישה של הפקחים הבינלאומיים לאתרי הגרעין החשודים באיראן כולל אלה הצבאיים, יישום הקלות בסנקציות במחצית הראשונה של שנת 2016 רק לאחר שיוסרו חששות המערב בנוגע לפעילות הגרעינית, וסיכום לפתור את הסוגיות הללו עד סוף השנה.
נתניהו על ההסכם: טעות בקנה מידה היסטורי
ההסכם שייחתם עם איראן צפוי להגיע לאישור מועצת הביטחון של האו"ם עד סוף החודש, ואז יחל הליך יישום ההסכם. לפי העיתון "ניו יורק טיימס", ברק אובמה חתר לסגור עסקה עם האיראנים, וההסכם שהושג בווינה נחשב אולי להישג הדיפלומטי הגדול ביותר של הנשיא האמריקני.
במשך שנים טוען המערב כי איראן מנסה להשיג פצצות גרעיניות לצרכים צבאיים, אולם טהרן הכחישה וטענה בתוקף שתוכנית הגרעין שלה נועדה למטרות שלום, בהן ייצור חשמל ותרופות, ומנעה מפקחי סבא"א להיכנס למתקניה הגרעיניים. בעקבות הדיווחים על ההסכם שהושג בווינה אמרה איראן שהסנקציות על הבנק המרכזי האיראני, חברת הנפט הלאומית של איראן, נתיבי סחר, חברת התעופה "איראן אייר" ומוסדות איראניים נוספים יוסרו בעקבות הסכם הגרעין.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לדיווחים על אודות הסכם גרעיני בין איראן למעצמות ואמר כי מדובר ב"טעות מרה בקנה מידה היסטורי". ראש הממשלה יצא באחרונה נגד ההסכם שקרם עור וגידים בווינה, ומתח ביקורת מרומזת על הנשיא האמריקני אובמה לאחר שהזכיר כי נשיא איראן חסן רוחאני הוביל מצעד שנאה ברחובות טהרן שבו המונים זעקו "מוות לאמריקה, מוות לישראל".
"אם גם אחרי קריאות חד-משמעיות אלה להשמדת הנושאים והנותנים נמשכו הוויתורים, כנראה שיש מי שמוכן לעשות הסכם בכל מחיר ואין דרך ואין רצון להימנע מהסכם רע זה", אמר נתניהו.
שר הביטחון משה בוגי יעלון רמז כי ישראל תמשיך להתכונן לתקיפת הגרעין האיראני. "בשורה התחתונה אנחנו הולכים להסכם רע שלאחריו נמשיך להיערך להגן על עצמנו בכוחות עצמנו", אמר שר הביטחון.