שתף קטע נבחר
 

הזמיר חוזר: הרפר לי בדרך לכבוש את העולם

ספרה החדש של הסופרת זוכת פרס הפוליצר, הרפר לי, מתפרסם היום ב-26 מדינות ברחבי העולם. מדוע החליטה לגנוז את הספר בשנות ה-50 ולכתוב במקומו את "אל תיגע בזמיר"? ומה חשבו הגולשים על הפרק הראשון?

העולם הספרותי נרגש ונרעש היום (ג'), לכבוד הוצאת ספרה השני של הסופרת האמריקנית נל הרפר לי, מחברת יצירת המופת הבודדה "אל תיגע בזמיר".

 

"אל תיגע בזמיר", שהפך לרב מכר עולמי ורב השפעה, זיכה את המחברת בפרס פוליצר ב-1961, ואחריו יצאה הסופרת בהצהרה כי לא תפרסם עוד ספרים לעולם. הרומן ההוא שנמכר במיליוני עותקים ברחבי הגלובוס, מתכתב עם ספרה החדש של לי, שמתרחש אף הוא במייקום - עיירה דמיונית באלבמה שבאמריקה.

 


 

"אל תיגע בזמיר" הביא לעולם את דמותה החדה, השנונה והרגישה של הילדה סקאוט פינץ' שמספרת את הרומן מנקודת מבטה בגוף ראשון. דרך השפה ההומוריסטית, הרגישה והישירה של פינץ, מובא סיפור הסובב סביב הגזענות ששררה בדרום האמריקני בימי השפל הגדול של תחילת שנות השלושים. סקאוט (הלוא היא ג'ין לואיז) בת התשע, ואחיה הגדול ג'ם, יתומים מאם וגדלים על ידי אביהם, עורך הדין אטיקוס פינץ', שלוקח על עצמו את הייצוג המשפטי של צעיר שחור הנאשם באונס נערה לבנה, ומתמודד בעת המשפט עם הדעות הקודמות והאווירה הגזענית שנוכחות בעיירה מייקום.

עטיפת "אל תיגע בזמיר", כפי שפורסם בעברית ב"ספרייה לעם" (עטיפת הספר) (עטיפת הספר)
עטיפת "אל תיגע בזמיר", כפי שפורסם בעברית ב"ספרייה לעם"
 

ספרה החדש "Go Set a Watchman", שרואה אור היום בהוצאת הרפר קולינס, מופץ ב-26 מדינות ברחבי העולם, ויגיע גם אלינו בהמשך. הזמנות מוקדמות של מאות אלפי קוראים עתידיים, גרמו להוצאה להדפיס כבר כשני מיליוני עותקים מודפסים מהספר, שעלילתו עוסקת באותה גיבורה ששבה לבקר את אביה בעיירה שבה גדלה לאחר שבגרה.

 

עלילת הרומן מלווה את פינץ' כשהיא מגיעה מניו יורק לעיירה שבה גדלה, כדי לפגוש באביה עורך הדין אטיקוס. במעמד זה היא מתעמתת מחדש עם סוגיות אישיות ופוליטיות, בעודה מנסה להבין את גישת אביה כלפי החברה ואת רגשותיה כלפי המקום בו נולדה וגדלה - ואף דמותו של אביה מוצגת באופן שונה מאשר בספר הראשון, ונוטה לגזענות.

 

צפו: טריילר הסרט "אל תיגע בזמיר" 

 

מדוע לקח ללי, בת ה-88, יותר מיובל שנים להוציא את הרומן השני שלה לאור? בפברואר האחרון, עם ההודעה על פרסום הרומן, סיפרה הסופרת שהיא למעשה כמעט והשלימה את עבודת הכתיבה על הספר באמצע שנות החמישים, אך בעצת העורך שלה, התרכזה בפיתוח הפלאשבקים ממנו לסיפור נפרד, שמהם בעצם עוצב "אל תיגע בזמיר" שיצא לאור בשנת 1960.

 

"הייתי סופרת מתחילה אז עשיתי את מה שאמרו לי", סיפרה לי, "אני נרגשת שהרומן הזה יראה אור אחרי כל כך הרבה שנים". כתב היד המקורי של "Go Set a Watchman" נמצא בשנה שעברה כשהוא צמוד לכתב היד המקורי של "אל תיגע בזמיר" - שאף עובד לסרט קולנוע מצליח בשנת 1962 בבימויו של רוברט מאליגן ובכיכובם של מרי בדהאם (כסקאוט), גרגורי פק (כאטיקוס) וגם רוברט דובאל הצעיר.

עטיפת ספרה החדש. המשך של "אל תיגע בזמיר" ()
עטיפת ספרה החדש. המשך של "אל תיגע בזמיר"
 

לי סיפרה כי הופתעה עם היוודע דבר המציאה: "לא תיארתי לעצמי שכתב היד המקורי שרד, כך שהייתי מופתעת ושמחה כשחברתי הטובה ועורכת הדין שלי טוניה קרטר גילתה אותו. אחרי הרבה מחשבה והיסוס, חלקתי אותו עם מספר חברים שאני סומכת עליהם ושמחתי לשמוע שהם סבורים שזה ראוי לפרסום".

 

בעקבות הידיעה משטרת אלבמה פתחה בחקירה סביב מציאת כתב היד החדש, וחקרה את הסופרת ואת קרוביה.

היה זה תמוה כי אחרי כל כך הרבה שנים שבהם לא פרסמה דבר כפי שהובטח, אותה סופרת מזדקנת, המרותקת לכיסא גלגלים וסובלת, בין השאר, מבעיית זיכרון קלה, פתאום מחליטה לפרסם כתב יד ותיק, וגנוז. תוך כדי החקירה עלתה השערה כי לי הוכרחה על ידי גורמים בסביבתה הקרובה או בהוצאת הרפר קולינס, לפרסם את הספר בעל כורחה. אך בסופו של דבר נקבע כי הרצון להוציא את הספר לאור הוא רצונה האמיתי של הסופרת, וכך נעשה.

 

כמו סקאוט פינץ', גיבורת שני הספרים, גם לי עצמה גדלה בעיירה קטנה באלבמה, בבית עני ורב אחיות ואחים. גם אביה היה עורך דין, ולמרות שהתחילה ללמוד משפטים כפי שקיווה, זנחה את הלימודים בכדי להפוך לסופרת, ועברה להתגורר בעיר ניו יורק. לי היתה ידידתו הקרובה של הסופר האמריקני טרומן קפוטה, וסייעה לו בתחקיר לספרו המפורסם "בדם קר".

 

כחלק מיחסי הציבור של הספר החדש, פורסם הפרק הראשון שלו בסוף השבוע האחרון ב"גרדיאן" וב"וול סטרי ג'ונרל", והתגובות אליו ברשת היו שנויות במחלוקת. חלק מהגולשים סברו כי הספר "חובבני" ו"בלתי מעובד", וכי בוסריות הכתיבה של הסופרת נוכחת בו, בעיקר בדיאלוגים ובדימויים הבלתי מתוחכמים. גולשים אחרים אף ציינו שאולי בצדק הספר נפסל על ידי עורך ספרותי עוד בשנות החמישים, ושהוא אינו עומד באותה מדרגת איכות של "אל תיגע בזמיר". .  

 

לעומתם, גולשים אחרים הגיבו בנלהבות לפרסום הפרק, וכתבו כי כישרונה הגדול של לי ניכר כבר מהשורות הראשונות, וכן כי הנושאים החשובים שהיא מתמודדת איתם בספריה כתובים ברגישות חד-פעמית, ורלוונטיים היום, לא פחות משהיו בעבר. אך עיקר הדיון בנוגע לפרק הראשון נסוב סביב דמותו של אטיקוס פינץ', והאם הפעם מחזיקה בדעות פוליטיות ובסוגיות חברתיות שונות, בכל הנוגע לבעיה הגזעית האמריקנית דאזבעברית הספר יראה אור בשנת 2016 בהוצאת עם עובד בשיתוף עם הוצאת ידיעות ספרים, אז יש למה לצפות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נל הרפר לי. ספר שני לאחר 55 שנה
צילום: AP
לאתר ההטבות
מומלצים