"עצירות ביניים" יפתחו את הקריירה שלכם
בני ישראל נדדו במדבר 40 שנה אך השינוי שעברו לא היה רק גיאוגרפי. בכל מסע יש נקודת סיום והדרך לשם היא לא פחות חשובה. כדאי לעצור ולהפיק לקחים, אחרת תהליך ההתפתחות לא יוכל להתקיים. פרשת שבוע כלכלית
וַיִּכְתֹּב משֶׁה אֶת מוֹצָאֵיהֶם לְמַסְעֵיהֶם עַל פִּי יְהֹוָה וְאֵלֶּה מַסְעֵיהֶם לְמוֹצָאֵיהֶם: .... וַיִּסְעוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל מֵרַעְמְסֵס וַיַּחֲנוּ בְּסֻכֹּת: וַיִּסְעוּ מִסֻּכֹּת וַיַּחֲנוּ בְאֵתָם אֲשֶׁר בִּקְצֵה הַמִּדְבָּר: ....... וַיִּסְעוּ מֵהָרֵי הָעֲבָרִים וַיַּחֲנוּ בְּעַרְבֹת מוֹאָב עַל יַרְדֵּן יְרֵחוֹ: וַיַּחֲנוּ עַל הַיַּרְדֵּן מִבֵּית הַיְשִׁמֹת עַד אָבֵל הַשִּׁטִּים בְּעַרְבֹת מוֹאָב: (במדבר לג, 49-2)
- לטורים נוספים של פרשת שבוע כלכלית
>>> רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו
התורה טורחת ומפרטת את כל המסעות והחניות, שהיוו חלק מהמסע האחד והארוך של בני ישראל: מעם העבדים שיצא ממצרים אל עם ישראל העומד בפני הכניסה לארץ המובטחת. המסעות הקטנים מצטרפים ויוצרים את המסע השלם והגדול, מסע ההתפתחות של עם ישראל.
בהדגישה את כל מקומות ה"חניה" מלמדת אותנו התורה, כי בכל מסע יש צורך לעצור בנקודות שבדרך - לעצור ולהפנים, לעצור ולהתבונן, לעצור ולהפיק לקחים מחלק המסע שעבר, לעצור ולהיות במצב של עצירה.
תהליך התפתחות לא יוכל להתקיים ללא חניות ביניים. המסע הכללי של האומה מורכב מהמסעות הפרטיים של כל אחד מאותם אנשים המרכיבים אותה. כל אחד והמסע שלו. לעתים איננו מבינים את המשמעות של המסע, אולם ביכולתנו ובאחריותנו להיות מעורבים ושותפים יותר בהכוונת המסע הפרטי שלנו, תוך מתן אפשרויות לעצירות ביניים לצורך שהות; ולפעמים נגלה שנכון יהיה לנו דווקא לתת למסע להוביל אותנו.
המסע במדבר נמשך ארבעים שנה ואינו מיועד רק לצורך מעבר גיאוגרפי ממקום אחד לאחר; הוא חיוני ומשמעותי לצורך עיצובו של העם, והוא מורכב ממסעותיהם הפרטיים של האנשים העוברים אותו, כל אחד והמסע שלו.
בני ישראל יצאו ממצרים כעם של עבדים, כאנשים שלא חוו בעלות או אחריות, שלא נדרשו לקבל החלטות, ולא היה להם מקום ליזום בעשייה. על מנת שיוכלו להתקדם ולהתפתח לעם עצמאי, יוצר ומפתח, היה צורך להוליכם במדבר ארבעים שנה.
המדבר הוא מקום שומם, המזמין את האדם להתחבר אל הווייתו הפנימית ביותר. הוא מאפשר התנתקות והתרחקות מהעולם שאליו היה האדם מחובר. ההליכה הארוכה במדבר מאפשרת ניתוק מכל המשמעויות של חיי העבר ושהייה במצב ריק מתוכן. רק לאחר ניתוק והתרוקנות ניתן היה לצקת תוכן חדש בעם חדש בעל משמעויות ומטרות שנוצרו במדבר.
תקופה זו במדבר מלמדת אותנו כי קיימים בחיי האדם מצבים, הדורשים לא רק התנתקות מהעבר, אלא גם שהייה במצב "ריק מתוכן", לפני שממשיכים הלאה. מצב הריקנות מאפשר יצירת חלל, אשר יוכל להכיל את ההתקדמות הבאה.
לעתים היות דווקא במצב של העדר מחשבה ועשייה מאפשר פריחה מחודשת ונקייה. מי שמאבד את מקום עבודתו אינו חייב תמיד למצוא מיד את מקום העבודה הבא. ניתן גם לחיות במצב "ריק מתוכן" כדי לצבור אנרגיות חדשות, ואִתן לצאת ולכבוש את היעד הבא. לא תמיד אנו מבינים את המסע הפרטי שלנו, אבל אנו בהחלט יכולים להשתדל להיות מעורבים ומשפיעים בהתוויית הדרך ובהכוונה של מסע זה. בהצלחה!
מרים שפיר היא יועצת קריירה ומחברת הספר "רעיון עבודה שבועי" - היבטים תעסוקתיים בפרשות השבוע