הקפאה בפועל: מדוע גנזה עיריית ירושלים את הקמת מכללות צה"ל בהר הצופים?
המתחם תוכנן, הדרגים המקצועיים וצה"ל אישרו, אך למרות זאת התוכנית בוטלה. גורמים בעירייה ובכנסת טוענים כי לחץ אמריקני הוביל למהלך בשל הקרבה לקו התפר, וכעת יוצאים התושבים למאבק נגד המקום החדש למיזם: יער ירושלים. העירייה: הר הצופים לא התאים לצה"ל. ח"כ דוד אמסלם: אפנה בעניין לראש הממשלה
מה גרם לעיריית ירושלים לגנוז תוכנית ולפיה יעברו מכללות צה"ל לשטח בהר הצופים? פרויקט הענק בבירה צפוי לנדוד כעת ליער ירושלים, אחד הסמלים הירוקים של העיר, במהלך שכבר מעורר התנגדות, וברקע יש מי שטוען כי הסיבה להזזת הפרויקט נעוצה בלחץ אמריקני. הסיבה: המיקום המקורי היה על קו התפר במזרח ירושלים. טענה זו תיבדק על ידי יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, חבר הכנסת דוד אמסלם (ליכוד). בעירייה דוחים את הטענה: "המיקום לא התאים".
התוכנית למעבר להר הצופים, שעליה עמלו עיריית ירושלים, משרד הביטחון וצה"ל, הופקדה בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה לפני שלוש שנים אחרי שאושרה בשנת 2005 על ידי הממשלה, שלא קבעה מיקום מדויק בירושלים. היא אמורה הייתה להביא לבירה את מוסדות הדגל של הצבא, שבהם עוברים הכשרות מאות קצינים בכירים, ולהתפרס על שטח של כ-42 אלף מ"ר בנוי על שטח של 11 דונם. מאות אלפי שקלים הושקעו בתכנון הקומפלקס המרשים שהגה האדריכל אלי אילן.
בשבעה במרס 2013 אמורה הייתה הוועדה לדון בהתנגדויות לתכנון, אולם הנושא ירד מסדר היום. יש הקושרים זאת לביקורו בישראל של נשיא ארצות הברית ברק אובמה, שאמור היה להיערך שבועיים, וברצון לא להעיב על כך. אישוש ללחץ האמריקני סיפקה גם שרת המשפטים איילת שקד, שכתבה בסטטוס בפייסבוק כי התוכניות נתקעו בשל לחץ אמריקני והודיעה כי המכללות יעברו לבירה בשטח של בצלאל.
"זה לא סוד שהיה לכל הגופים המתכננים חשש מתגובה בינלאומית לבניית בסיס גדול באזור קו התפר בסמוך לשכונות פלסטיניות", אמר גורם בכיר בעירייה. "מצד שני, כמו בכל פעם שתוכנית נגנזת או מעוכבת עקב חשש מתגובות בינלאומיות – אף גורם ממשלתי רשמי לא יודה בכך".
ירוק על ירוק: החלופה שמרגיזה את התושבים
לפני כשלושה חודשים גילו תושבי הבירה במפתיע כי העירייה מקדמת חלופה תמוהה ומבקשת להקים את הפרויקט דווקא באחד השטחים הירוקים היחידים הצמודים לשכונותיהם: יער ירושלים – הסמל הירוק של מערב הבירה. בשורה זו נתנה את האות למאבק שצובר תאוצה מיום ליום וסוחף אחריו קואליציה של ארגונים ירוקים, נציגי התושבים מ-12 שכונות וחברי כנסת. כולם מעבירים מסר אחיד – "אל תיגעו ביער ירושלים".
ביום שני עלה הנושא לדיון בוועדת הפנים של הכנסת, ושם הועלו שורה של סימני שאלה לגבי התנהלות הרשויות והצבא בתכנון המיזם. מהנדס עיריית ירושלים, שלמה אשכול, טען כי אין לו מושג מדוע נגנזה תוכנית הר הצופים, אך הודה ש"הייתה הנחיה לא לקדמה".
נציג הצבא סא"ל אבי טננבאום טען מנגד שלא סיבות מדיניות הביאו לגניזת מתווה הר הצופים אלא העובדה שהיא מאפשרת בנייה על שטח קטן מדי. תשובה זו עוררה תדהמה שכן הצבא היה חלק בלתי נפרד מהתכנון ונתן הסכמתו וברכתו למתווה שיצא לדרך. לאחר הדיון אמר יו"ר הוועדה אמסלם כי יפנה לראש הממשלה ויבדוק מדוע נגנזה תוכנית הר הצופים ומדוע לא מיושמת החלטת הממשלה.
כך או כך, נראה שהמאבק למניעת הבנייה ביער נמצא רק בראשיתו. "היער נמצא בלב של כל אחד מתושבי העיר", אומר יונתן שקד, אדריכל וראש צוות חלופות במטה המאבק. "ידענו על זה במקרה מקריאה בעיתונים, אף אחד בעירייה לא שיתף את נציגי התושבים. בנייה במקום תפגע אנושות ביער. הפרויקט כולל בסיס סגור מגודר עם מגדלי שמירה, שזקוק לתשתית תחבורה וחניה – כביש דו-נתיבי, תאורה משני הצדדים. זה ייקח נתח גדול מיער ירושלים – לא יישאר יער".
אפרים שלאין, חוקר מומחה ליער ירושלים, אומר כי הרס היער יוביל להשלכות הרסניות גם לעיר עצמה: "האוכלוסייה החזקה בירושלים נמצאת בשכונות שיושבות על היער. אם תיקח לאנשים את החמצן ואת הפינה שהם גדלו עליה ואוהבים אותה הם יעזבו".
בדיון בוועדת הפנים ניתן היה להבחין כי ההתנגדות להקמת המכללות ביער משותפת לגורמים רבים. גם נציגת קק"ל ענבל זרחין הבהירה כי הארגון מתנגד לבנייה ביער באופן גורף. מטה המאבק אף שכר את שירותיו של עו"ד יוסי חביליו, היועץ המשפטי לשעבר של העירייה. "נגיש אלפי התנגדויות לשינוי", אמר בדיון.
יו"ר ועדת הפנים: המכללות יחזקו את הריבונות
הוא התקשה לקבל את תשובת הצבא ולפיה אופציית הר הצופים נגנזה כי הכילה שטח קטן מדי. "מרגע שהגשת תוכנית לוועדה המחוזית, זה אומר שסיימת את כל הבדיקות", אמר לסא"ל טננבאום, "אם 11 דונם היום לא מספיקים, מה קרה מאז? ברור שהעירייה לא תיזום תוכנית שלא מקובלת עליכם, האם הטעית את הוועדה? או שלא הבנתם על מה חתמתם, או שהתחרטתם, או שאתה מספר סיפור לא קשור". על כך השיב נציג הצבא: "ככל הנראה זו הייתה טעות בהבנה".
ח"כ אמסלם אמר לאחר הדיון כי יבדוק אם חלופת הר הצופים אכן ירדה מסדר היום בשל לחץ אמריקני. "הושקעו מאות אלפי שקלים, אם לא יותר, בתכנון. זה היה מקובל על כל המערכות, עבר את הדרג המקצועי והתכנוני. מישהו נתן הנחיה להערכתי שלא קשורה לתכנון. העברת המכללות להר הצופים היא גם כדי לחזק את נושא הריבונות בירושלים והביטחון", אמר אמסלם. "מרכז ציפורי זה לא המקום, זו אחת מפינות החמדה היחידות שקיימות בירושלים. אני לא מבין את המחשבה ההזויה הזאת".
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "אנו רואים בהבאת מכללות צה"ל לעיר צעד אסטרטגי לעתיד העיר וחיזוק המגזר
הציוני בה והמשפחות הצעירות. אזור הר הצופים נבחן בעבר ונמצא כלא מתאים לצה"ל. העירייה עורכת בדיקות ראשוניות בלבד לבחינת התאמת מרכז ציפורי מתוך הבנה ברורה כי אין כל כוונה לפגוע ביער, בבריכת ציפורי או בהיבטים קהילתיים באזור. הבדיקות הראשוניות נערכות הן אל מול צה"ל והן אל מול נציגי התושבים והמִנהלים הקהילתיים באזור שמשולבים וימשיכו להיות משולבים בתהליכי הבדיקה".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "המכללות הצבאיות מהוות מרכיב מרכזי לפיתוח הקצונה הבכירה בצה"ל. מכלול השיקולים הן מבחינה כלכלית והן מבחינה סביבתית הביאו לבחינה מחודשת של מיקום הקמת המכללות באזור ירושלים אל מול עיריית ירושלים".