הכירו את ההודית החדשה
"טק מהינדרה", ענקית ההיי-טק ממומביי, מעמיקה את פעילותה בישראל. מה אנחנו יכולים ללמוד ממנה (איך להקים אוניברסיטה ללימודי היי-טק ולשלב בעלי מוגבלויות בשוק העבודה, למשל). ומה היא רוצה ללמוד מהישראלים (תעוזה וחשיבה מחוץ לקופסה)
כתבות נוספות בנושא:
400 עובדי קומברס יועברו לחברה הודית
ועד עובדי קומברס חתם על הסכם קיבוצי
>>> רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו
הרעיון העומד בבסיס הפעילות הזו הוא שילוב אנשים נוספים, גם ממסגרות חברתיות קשות, במעגלי העבודה. בחברה מדווחים על הצלחה בכל הקשור בשילוב בעלי מוגבלויות בשוק התעסוקה: 70% מהאנשים שהשתתפו בסדנאות השתלבו בעבודה. הפעילות מתרחשת ב-65 מרכזים שהקימה החברה בהודו, תמיד באזורים הנשכחים של הערים.
לאחרונה נפגשנו עם בכירי החברה, בסיור שערכנו באתרי טק מהינדרה בהודו, ובו הוצגה פעילות התרומה לקהילה כמרכזית בתפיסת העולם שלה.
טק מהינדרה הוקמה ב-1986 בתור יוזמה משותפת של החברה האם, מהינדרה, עם חברת בריטיש טלקום, והפכה בשלב מסוים ל"משרד אחורי" של מערכות המחשוב של החברה הבריטית. לאחר יציאתה של בריטיש טלקום מהשותפות נהפכה טק מהינדרה לחברה ציבורית בשליטת מהינדרה (35%) הנסחרת בבורסת מומביי.
טק מהינדרה היא אחת מהחברות המובילות בעולם בתחום הפעילות שלה, הכולל ייעוץ, תכנון, הקמה, טרנספורמציה דיגיטלית ותחזוקה של פתרונות בתחום ה-IT והטלקום. החברה פעילה ב-50 מדינות ברחבי העולם ומגלגלת מחזור מכירות שנתי של כ-3.4 מיליארד דולר. כעת היא גם הבעלים הגאה של חברת תשתיות התקשרות הישראלית לידקום, אותה רכשה לפני מספר חודשים, ושל מרכז הפיתוח של חברת קומברס בהסכם לשש השנים הקרובות.
"אנו נמצאים באמצע האינטגרציה עם אנשי טק מהינדרה בעולם", אומר עופר אחירז, מנכ"ל לידקום. "האנשים מתחילים לעבוד יחד, ממנפים ידע, יוצרים פתרונות משולבים של לידקום ושל טק-מהינדרה. אני סבור שמהר מאוד יהיו בצנרת מוצרים ופתרונות חדשים. אנחנו מאוד נרגשים, ובתוך זמן קצר אני מאמין שגם נראה תוצאות עסקיות".
לידקום מתמחה בתכנון הקמה ותחזוקה של תשתיות תקשורת אלחוטית (סלולרית), בעיקר בכלכלות מתעוררות ביבשת אפריקה, בדרום אמריקה ולאחרונה במינמאר. לידקום מחזיקה ב-20 חברות בנות ומעסיקה כ-1,000 עובדים ברחבי העולם. עבור טק מהינדרה, רכישתה של לידקום מהווה השלמה לתמהיל השירותים שהיא מספקת לחברות הטלקום הגדולות, המהוות את הלקוחות המרכזיים שלה.
מעצמה של מוחות קודחים
המפגש עם הדרג המנהל בחברה יכול לגרום לישראלי המצוי להתמתח בכיסאו בגאווה: נראה כי לכולם יש את אותן האבחנות ביחס לישראל; או שכולם קראו את אותו הספר, "סטארט-אפ ניישן", ולמדו להגדיר את ישראל כמעצמה של מוחות קודחים.
"אנחנו רואים את מערכת היחסים שלנו עם ישראל בתור משהו חשוב, משום שישראל תמיד היתה בחזית הטכנולוגיה בכל הנוגע לחדשנות", אומר ויניט נאייר, סגן יו"ר טק-מהינדרה. "אנחנו מסוגלים לספק את המאסה הגדולה של המוצרים, והישראלים את המוצרים החדשניים ופורצי הדרך. קומברס היא רק חלק אחד ביחסים שלנו עם ישראל. אנחנו רוצים יותר. ההשקעה שלנו בישראל היא הצהרת כוונות", אמר.
דור חדש של יזמים
לצד מדיניות רכישת חברות שמשלימות את תחומי העיסוק של החברה, פועלת טק-מהינדרה בכיוון נוסף שמטרתו להעיר את רוח היזמות. הקולג' טק מהינדרה, שנפתח השנה בהיידרבאד, לטובת לימודי הנדסה והיי טק, נועד לשפר את מה שנתפס על ידי ההודים כקושי המרכזי של בוגרי התחומים האלה: העדר יוזמה. ״מהנדס הודי מקבל משימה ומבצע אותה בצורה מושלמת״, אומר לנו פרופ' האריהרן קרישנן, דיקן הסטודנטים של המוסד. "בבית הספר אנחנו מנסים להכשיר זן חדש של מהנדסים - כאלה שגם ממציאים דברים ויוזמים״.
וכדי שהתהליך הזה יקרה הם משלבים לצד הלימודים המקצועיים, תחומים קצת פחות מקובלים. למשל, אחת התוכניות של הסטודנטים ללימודי ארכיטקטורה והנדסת בניין היא תסריטאות. ״ההנדסה היא לימוד של תהליך. בניית תסריט ופירוק השלם, הסרט עצמו, לחלקיו השונים מאפשר לראות את התהליך משלביו הראשונים. באחת המשימות התבקשו הסטודנטים לייצר סרט קצר שמסביר את הסיבה שבגללה הגיעו ללימודי ההנדסה. התוצאות היו מדהימות״, הוא אומר. ״אפשר היה לראות את התהליך שהוביל את הילדים לצמוח לנערים ולהחליט שהם עוזבים את בית ההורים ובונים את עתידם. ממש כמו בניין״. כמובן שהחברה מתחייבת לשלב את הבוגרים בעבודה באחת השלוחות שלה.
מהרכישה שהחברה ביצעה בישראל יש למנהלים ציפיות רבות. נוסף על העובדה שהפעילות בארץ סייעה להם לייצר קשרים בישראל, הציפייה היא לפתח עם עובדי קומברס מרכז למחקר ופיתוח וחדשנות. בימים אלה מנהלת החברה מגעים עם כמה חברות השקעה והון סיכון בישראל, כאשר עיקר הפוקוס שלה הוא בכל הקשור לתחומי הטלקום.
בחברה מקווים כי הפלטפורמה החדשה בישראל תאפשר לה להיערך לשינויים הטכנולוגיים המואצים. התקווה שם היא כי הפעילות בישראל תספק לה ערך מוסף, כך שיחד עם התשתיות וההון של טק מהינדרה, יהיה השלם גדול מסך חלקיו ויוכל להציב את החברה בחזית הטכנולוגית.
לנוכח העובדה שהפעילות עם ישראל החלה דרך קומברס לפני כשש שנים, היא מבוססות על היכרות עמוקה עם הכישורים של עובדי קומברס, ומבחינת החברה ההודית מדובר באנשי מקצוע שיש מה ללמוד מהם ויש גם מה להציע להם. למשל רילוקיישין ואופציות חדשות לעבודה באתרים שונים של החברה בעולם.
לאחרונה גם הוסדרו תנאי העבודה של אנשי קומברס, במסגרת הסכם קיבוצי נדיר בענף ההיי טק הישראלי. על פי ההסכם, יישמרו במלואם תנאי השכר והזכויות של העובדים העוברים לטק מהינדרה, התחייבות לכך שלא יהיו פיטורים בשנה הראשונה למעבר, מענקי מעבר והתמדה והגדלת ההפרשות הסוציאליות.
''לידקום'', נציגי ''טק מהינדרה'' בארץ, אמרו אז כי "אנו מברכים על חתימת ההסכם בין חברת קומברס וההסתדרות וביננו שבמסגרתו יעברו 240 עובדי מרכז המו''פ של קומברס בישראל לעבוד עבור ''טק מהינדרה''. חתימת ההסכם עם חברת קומברס הינה אבן דרך נוספת בכניסת קונצרן ''טק מהינדרה'' לישראל כחלק מהמדיניות של החברה לראות בישראל את אחד משלושת המוקדים המרכזיים לפיתוח ולחדשנות בשנים הבאות לצד הודו וארה''ב.
"משקיעים כסף בישראל"
נאייר מדגיש כי ההסכם עם קומברס אמנם ל-6 שנים, אך הוא מקווה למערכת יחסים ארוכת טווח. "6 שנים זה פרק זמן ארוך במונחים של תחום הטכנולוגיה. עם זאת, אנחנו מקווים שהמרכז יישאר אצלנו למשך שנים רבות, והעובדים שלו לא חייבים לעבוד רק בישראל – אנחנו פותחים בפניהם הזדמנויות לעבוד בארצות הברית, באוסטרליה ובמדינות אחרות, על פי ההעדפות והרצונות שלהם". הוא דוחה את הטענות על כך שהרכישה מהווה חלק מההתפוררות של קומברס, שהיתה פעם מקור לגאווה לאומית, ומדגיש: "אנחנו משקיעים כסף בישראל, לא מוציאים את החברה. אנחנו רואים זאת בתור הבעת אמון בישראל".
לפני החזרה לישראל, סגן היו״ר של טק מהינדרה, ויניט נאייר, ציטט באוזנינו אימרה רווחת במדינה: "סין היא המפעל של העולם והודו היא הבאק אופיס שלו". כעת נותר רק לחכות ולראות כיצד ישתלבו הידע והעובדים הישראלים בחזון הטכנולוגי הזה.