שתף קטע נבחר
 

סיוט ברחוב הולנד בחיפה: וילת ענק על ראש השכנים

תושבים בשכונת דניה בחיפה מתלוננים: הווילה שאושרה לבנייה ליד ביתם ע"י הוועדה המקומית, הפכה למבנה עצום שחודר לשטחם ופוגע באיכות חייהם. "פועלים נכנסו אליי לחצר ועקרו עצים", טוען דייר. בעלי הווילה טוענים מצדם: "סובלים מהצקות", ובעירייה מנסים להסביר איך דבר כזה יכול לקרות

אם השכן שלכם היה בונה שלא כדין וילה ענקית, בצמידות לחצר ביתכם, למי הייתם פונים? כבר קרוב לשלוש שנים מתלוננים דיירים בשכונת דניה בחיפה על חריגות בנייה נרחבות במגרש סמוך. לטענתם, עיריית חיפה הוציאה בשנת 2013 צו זמני להפסקת הבנייה במקום - אולם הצו צומצם והבנייה נמשכת.

 

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן :

הדירה ראויה למגורים? את זה הרב יקבע

עובד מכולת העלים מיליונים מהשכרת דירות

זוהי יפו: מי רוצה לגור בשוק הפשפשים?

 

>>> רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו

 

לדברי הדיירים, מדובר במבנה המשתרע על פני מגרש שלם ברחוב הולנד. אולם בעלי המגרש, הבונים את הווילה, מכחישים את הטענות ולדבריהם סובלים מ"שרשרת של הצקות" מצד השכנים. אחד מבעלי הווילה הוא ראובן עופרי, שכבר הסתבך בעבר עם החוק.

 

ראיון עם השכן שהתלונן על חריגות בבנייה    (צילום: ג'ורג' גינסברג)

ראיון עם השכן שהתלונן על חריגות בבנייה    (צילום: ג'ורג' גינסברג)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

היתר הבנייה המקורי למגרש הוצא על ידי עיריית חיפה בנובמבר 2012, במה שמכונה "המסלול הירוק" - מסלול המאפשר בנייה בשטח מצומצם יחסית של כ-300 מ"ר ואינו מחייב הליך ארוך של פרסום תוכנית הבנייה, התנגדויות, ערעורים ועוד. הווילה שנבנית במקום היא דו-משפחתית.

 

"בשלב הראשון עוד נתנו להם להתחבר אלינו לחשמל ולקבל גם מים, אבל מהר מאוד ראינו שהיקף הבנייה עצום, ומתפרס למעשה על כל המגרש, ששטחו כ-800 מטר", מספר בעל המגרש השכן, שמואל יונאי.

 

לדברי יונאי, הפועלים אף נכנסו לחצר של משפחת יונאי, עשו בה כבתוך שלהם, עקרו עצים שהיו נטועים בה וריצוף, שברו מדרגות והקימו חומה המפרידה כיום בין החצרות על מה שמכונה קו האפס - קצהו המדויק של המגרש - ואלמנטים בתוכה נכנסים לחצר השכנים. "זה הפך לסיוט. כשאמי נפטרה לא יכולתי לשבת שבעה כאן בבית, כי כל הכניסה לבית הייתה אתר בניה וקוצי ברזל מסוכנים, שהפכו את העליה במדרגות לבלתי אפשרית כמעט. העבודות גרמו לנזקים בבית גם בתוך הבית וזעזעו אותו, והם בונים ובונים, כולל מרפסת שיושבת על המדרגות בכניסה לבית שלי, ולעירייה זה בכלל לא מפריע", הוא אומר.

 

לדברי השכנים ועורכת דינם, דורית ניסנבאום, מהות החריגה מעוררת חשד כבד כי היא נועדה לאפשר הקמת יחידות דיור נוספות בתוך המבנה. בין השאר הם מצביעים על כך שחדרי השירות נבנו לאורך המבנה ולא במקביל לכביש, ועל כך שלמבנה אושרו 8 חניות מקורות (במקום 2 לכל יחידת דיור). אלא שבאמצע מתחם החניה נבנתה מדרגה, שאינה מאפשרת חניה במקום ולדברי המתנגדים נועדה כדי לספח את החלל ליחידות מגורים.

המגרש בחיפה. השכנים טוענים: "זה הפך לסיוט" (צילום: ג'ורג' גינסבורג) (צילום: ג'ורג' גינסבורג)
המגרש בחיפה. השכנים טוענים: "זה הפך לסיוט"(צילום: ג'ורג' גינסבורג)

 (צילום: ג'ורג' גינסבורג) (צילום: ג'ורג' גינסבורג)
(צילום: ג'ורג' גינסבורג)

 

העירייה סתרה את עצמה?

עיריית חיפה נדרשה להתערב בפרשה כבר בשנת 2013, לאחר שהשכנים הגישו עתירה מנהלית. בתקופה זו השכנים הגישו עתירה מינהלית והודיעו לבית המשפט כי הוציאו צו להפסקת העבודה - מה שהביא למשיכת העתירה - אך הצו צומצם לאחר מספר שבועות. מאז נמשכת הבנייה במלוא המרץ והדיירים טוענים כי הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה משרכת רגליים בדיונים שונים - ללא הכרעה.

 

במקרים מסוימים, ממשיכים הדיירים, הגישו גורמים בעירייה חוות דעת סותרות על הנעשה במקום. כך, לדוגמא, בדיון בוועדת המשנה לתכנון ולבנייה שנערך במאי 2014, קבע היועץ המשפטי של העירייה כי חריגות הבנייה חמורות: "נעשתה במקום פעולה מכוונת של בנייה שלא לפי ההיתר, תוך הגשת בקשה להיתר ללא הקלות וסטיות לאישור רשות הרישוי, ובנייה בפועל באופן שנוגד את ההיתר ומחייב הליכי פרסום כתנאי לאישור.

 

"יש בעייתיות רבה בכך שהפיקוח על הבנייה לא זיהה את הסטייה בזמן אמת והיה צורך בתלונות השכנים כדי להעיר את הפיקוח על הבנייה לפעולה בעניין זה... בכדי שלא נימצא מעודדים התנהלות כזו, התביעה העירונית תתנגד לצמצום צו ההפסקה כל עוד לא ניתן היתר לבנייה כפי שהיא מתוכננת למעשה. בעת הדיון בבקשה ללגליזציה, כל עוד לא הסתיים ההליך המשפטי בענישה משמעותית, עמדת השירות המשפטי תהיה שאישור הבקשה יהווה עידוד עבריינות בנייה".

 

בחוות דעת אחרת שהוגשה לצורך אותו דיון, טענה התביעה העירונית כי בעלי המגרש החזירו חלק מהמבנה לקדמותו ולכן הסכימה לצמצום צו הפסקת העבודה: "הפסקת העבודות באופן מלא ל-3 חודשים היא 'עונש' מספיק בנסיבות העניין, ויש לאפשר את קידום הבקשה להיתר ולעכב בשלב זה את הגשת כתב האישום". באותו מעמד נדחתה הבקשה להיתר הבנייה, ומאז מתבצע הליך ערעור.

 

בחודש אפריל האחרון הגישו בני משפחת יונאי תביעת נזיקין נגד שכניהם החדשים ונגד הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ואגף הפיקוח על הבנייה. בתביעה פירטו את מחדלי הגופים העירוניים, כפי שהם רואים אותם: "(הוועדה המקומית ואגף הפיקוח) אינם מוציאים מפקח לשטח ובודקים את הבנייה הנעשית למרות התראות התובעים חדשות לבקרים; אינם בודקים את חריגות הבנייה במקרקעין, ובפרט את הבנייה בשטח בהתאמה להיתר שניתן;

 

"אינם דורשים לראות תוכניות עבודה בפועל או דואגים להמצאת כל המסמכים הנדרכים על פי התקנות ו/או לביצוע פיקוח בשטח על ידי מי שהתחייב לכך; אינם עוצרים את הבנייה הבלתי חוקית בדרך של צו הפסקת עבודה ענייני ורלוונטי או תיקון צו המניעה שהוצא מפאת אי התאמתו יותר למצב הקיים; אינם נותנים הוראות להרוס או להסיר את הבנייה הבלתי חוקית ובפרט את חריגות הבנייה שהן בגדר סטייה ניכרת ולא ניתן לאשרן; מאפשרים את המשך הבנייה עד היום ובכלל והכל ללא פיקוח או בדיקה ובכך נותנים ידם להמשך הבנייה הבלתי חוקית במקרקעין".

חריגות הבנייה. הוגשה תביעת נזיקין (צילום: ג'ורג' גינסבורג) (צילום: ג'ורג' גינסבורג)
חריגות הבנייה. הוגשה תביעת נזיקין(צילום: ג'ורג' גינסבורג)

 (צילום: ג'ורג' גינסבורג) (צילום: ג'ורג' גינסבורג)
(צילום: ג'ורג' גינסבורג)

 

הנתבעים (בעלי המגרש) דחו את טענות התביעה וטענו כי היא "חולייה נוספת בשרשרת הצקות בלתי נגמרות מצד התובעים". הם מגדירים את בני הזוג יונאי "עברייני בנייה בעצמם", וטוענים כי הם מבקשים לסחוט אותם, בכדי "לכפות עליהם רכישה של ביתם במחיר מופקע".

 

הם מכחישים כי הבנייה במקום בלתי חוקית ומכחישים נזק כלשהו שגרמו לבית השכנים."כל טענות התובעת בכל הקשור לחוקיות היתר הבנייה ומרכיביו כבר הושמעו ונדחו בפני הגופים המקצועיים האמונים על הליכי התכנון והבנייה... כולם עסקו, יותר מפעם אחת, בטענות המופרכות של התובעים ומצאו לדחות את עיקר טענותיהם". הם מציינים עוד כי חלק נוסף של הטענות מצוי כעת בדיון בהליך בוועדת הערר.

 

מעיריית חיפה נמסר בתגובה: "העירייה והוועדה המקומית לתכנון ולבנייה פועלים במלוא הנחישות נגד עבירות הבנייה שבוצעו במקום. במסגרת זו, הוגשה נגד בעלי המבנה כתב אישום בגין חריגות בנייה שבוצעו במקום; ובית המשפט הוציא צו הפסקת עבודה שיפוטי, המורה על הפסקת כל העבודות באתר. בעקבות צו זה, הופסקה הבנייה במקום לחלוטין למשך חודשים רבים. הבנייה חודשה מאוחר יותר, לאחר שבית המשפט צמצם את הצו - כך שהוא חלק רק על עבודות שאינן כלולות בהיתר המאושר.

 

"בעלי המבנה הרסו חלק מתוספות הבנייה שנבנו על ידם ללא היתר, ובמקביל פנו לוועדה המקומית בבקשה למתן היתר לשינויים שבוצעו על ידם ללא היתר. הוועדה המקומית דחתה את הבקשה בחודש מאי 2014. כך גם דחתה הוועדה (בחודש דצמבר 2014) בקשה נוספת שהוגשה על ידי היזמים משום עבירות הבנייה שבוצעו במקום.

 

"בעלי המבנה עררו על החלטת הוועדה שלא לאשר את בקשתם, והערר מתנהל ונשמע בימים אלו בפני ועדת ערר תכנון ובנייה מחוז חיפה. במקביל, ממשיכה המחלקה לפיקוח על הבנייה לבצע ביקורות שוטפות במקום. כמו כן, התקיימו במקום סיורים רבים על ידי הצוות המקצועי, לרבות הדרג הניהולי בעיריית חיפה. כתב האישום נקבע להקראה ב-20 בספטמבר".


פורסם לראשונה 21/07/2015 17:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ורג' גינסבורג
המגרש בשכונת דניה בחיפה
צילום: ג'ורג' גינסבורג
מומלצים