אובמה: נתניהו חושב שישפיע על הקונגרס, אבל לא יהיו בעיות
בראיון ל"ניו יורק טיימס" שלח הנשיא האמריקני מסר לישראל לאחר שכבר הודיע שיטיל וטו על כל ניסיון של הקונגרס בסיועו של נתניהו לסכל את הסכם הגרעין. "הדאגות לגיטמיות, אבל איראן עם נשק גרעיני זה מצב גרוע יותר". לשאלת הפיצוי הוא השיב: "מוכן לעשות דברים שאף ממשל לא עשה"
בישראל מתקוממים על כך שהסכם הגרעין עם איראן לא מספק מענה לאיום הטרור מצד איראן והלילה (ד') מבהיר הנשיא האמריקני ברק אובמה בראיון ל"ניו יורק טיימס" שגם לא התכוון לכך. "ההסכם נמדד על פי יכולתו למנוע נשק גרעיני מאיראן, לא על פי יכולתו לפתור את כל הבעיות שמקורן באיראן", אמר והבהיר כי האופציה הצבאית נשמרת, אך הסכם שמשיג את המטרה עדיף על מלחמה.
נשיא ארה"ב המשיך במאמציו לשווק את ההסכם עם איראן ולאחר ששוחח עם המנהיגים המודאגים בעולם, בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו ומלך סעודיה סלמאן בן עבד אל-עזיז, הציג את עמדתו בראיון מפורט. אובמה התייחס לאפשרות הסבירה שנתניהו כעת ינסה להילחם בהסכם דרך הקונגרס האמריקני, שיקבל כעת לידיו את פרטי ההסכם ויצביע עליו. אובמה כבר הודיע שיטיל וטו אם הקונגרס יפעל בחקיקה נגדו ובראיון ל"ניו יורק טיימס" הוא שולח מסר לראש הממשלה הישראלי.
"נתניהו חושב שאולי הוא יכול להשפיע על הדיון בקונגרס, אבל אני בטוח שלא יהיו שם בעיות", אמר אובמה. "אחרי שהקונגרס יאשר, נתניהו ואני נשב כמו שעשיתי במהלך כהונתי בבית הלבן ונשאל שאלות מאוד חשובות כמו איך למנוע מחיזבאללה להשיג כלי נשק מתקדמים, איך נמשיך לבנות את הצלחת כיפת ברזל".
"אנחנו לא מודדים את ההסכם הזה על פי השפעתו על המשטר בתוך איראן", אמר, "ואנחנו לא מודדים אותו על פי יכולתו לפתור את הבעיות שמקורן באיראן או לבטל את כל הפעולות הרעות שלה בעולם. ההסכם נמדד על פי הכוונה הראשונית, שלה שותף גם ראש הממשלה נתניהו - איראן לא תוכל להשיג נשק גרעיני. איראן היא אומה נהדרת, אבל יש לה משטר אוטוריטרי אנטי-אמריקני, אנטי-ישראלי, אנטישמי שמממן טרור. יש בינינו הבדלים גדולים ולכן היתה לנו מטרה צנועה יותר".
הוא הוסיף כי יוכל "להגיד, ונוכל להוכיח, שזה המתווה הבטוח ביותר למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני. נוכל להשיג את זה בעזרת שיתוף פעולה בינלאומי וללא מלחמה נוספת במזרח התיכון". אובמה טען כי הביקורת על ההסכם אינה נוגעת כלל לנושא שעליו דנו: "בשבועות האחרונים וגם היום המבקרים סטו מסוגיית הגרעין וטענו כי גם אם התמודדנו איתה, איראן תמשיך לממן טרור ותזכה להקלה בסנקציות וליותר כסף למטרה הזו. זו אכן אפשרות, ונמשיך לעבוד בנושא עם בעלות בריתנו - ישראל ומדינות המפרץ".
אובמה ניסה להרגיע גם את העם הישראלי. "עם כל הכבוד, הוגן לומר שתחת הממשל שלי עשיתי הרבה יותר כדי לסייע לשפר את היכולות הישראליות. הדאגות לגיטימיות: לחיזבאללה יש עשרות אלפי טילים המכוונים לישראל ואיראן מסייעת. מה שאני אומר הוא שאיראן הייתה יכולה להיות מסוכנת עוד יותר עם נשק גרעיני ואז היינו במצב גרוע יותר". אובמה רמז כי בכוונת הממשל לשדרג את הסיוע לישראל ולמדינות המפרץ כתוצאה מההסכם. "האסטרטגיה כבר נמצאת בתהליך. אני מוכן לעשות דברים שאף ממשל לא עשה בעבר באספקת אמצעי סיוע אסטרטגיים מארה"ב לבנות בריתה".
מוקדם יותר היום הגיב ראש הממשלה נתניהו להסכם שהוצג ואמר כי ישראל אינה מחוייבת לו. לדבריו "המעצמות המובילות בעולם הימרו על עתידנו המשותף בעסקה עם המממנת העיקרית והמפעילה העיקרית של הטרור הבינלאומי. זו טעות היסטורית". הוא שוחח עם הנשיא אובמה והביע בפניו את הדאגות הגדולות של ישראל מההסכם הזה, אחרי שנבחן. "האחת: ההסכם מאפשר לאיראן לפתח יכולות נרחבות שישמשו אותן להתחמש בנשק גרעיני בין אם בסיום תקופת ההסכם בעוד 15-10 שנים או בין אם בהפרתו. שתיים: ההסכם מזרים עשרות מיליארדי דולרים למכונת הטרור והמלחמה של איראן - מכונה שמופנית נגדנו ונגד אחרים באזור".
למרות התגובה נגד עמדת נתניהו, אובמה ביקש להדגיש כי "הדאגה לגיטימית. לחיזבאללה יש עשרות אלפי טילים שמכוונים לישראל. הם הופכים למתוחכמים יותר והמאמצים למנוע מהנשק הזה לזרום לשם לא היו מוצלחים. גם הדאגות במפרץ לגיטימיות, הם לא פרנואידים. אבל צריך לזכור שעם איראן גרעינית יהיה נורא יותר". אובמה גם שב והבהיר כי ממשלו עשה יותר כדי לסייע לשפר את היכולות הישראליות מבחינה ביטחונית והוא מוכן להמשיך ולעשות יותר מכל ממשל שקדם לו.
"ניסיתי להסביר גם לנתניהו שללא הסכם היכולת שלנו לשמר את הסנקציות הייתה נפגעת. לא רק איראן נפגעה מהן, גם סין, יפן, דרום קוריאה, הודו וכל מדינה שמייבאת נפט והיו לה הסכמים קודמים עם איראן. הם דבקו בסנקציות כי אמרנו להם שזו הדרך היחידה לפתור את סוגיית הגרעין. אם לא היינו מתקדמים הסנקציות היו קורסות".
"דרשנו מאיראן הוכחות"
במהלך הראיון נשאל הנשיא אם ארה"ב באמת השתמשה ביתרונה מול איראן, בין היתר באיום אמתי להשתמש בכוח, וטען כי "הביקורת הזו מוטעה. הייתה הסכמה בעולם על האיום שתהווה איראן לאזור ולעולם כולו אם יהיה לה נשק גרעיני, כך הצלחנו לייצר את משטר הסנקציות. לא היה קונצנזוס כזה לגבי זכותה של איראן לכוח גרעיני בכלל". לדבריו, איראן חתמה על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני ובעקבות זאת טענה כי היא זכאית לגרעין למטרות שלום.
עם זאת, הוא ציין כי "יכולנו לומר להם שבעקבות ההתנהגות שלהם בעבר בנושא והחשדות והראיות שיש לנו על הניסיון שלהם לייצר נשק גרעיני, ובשל הפעילות שלהם לערעור המצב באזור והתמיכה בטרור, זה לא מספיק עבורנו שהם אומרים שהגרעין הוא למטרות שלום, הם צריכים להוכיח זאת". אובמה הוסיף כי "כל המערכת לא בנויה על אמון, אלא על היכולת לוודא שכל הדרכים חסומות".
"אנחנו יכולים להביס את הצבא האיראני ואני חושב שהם ראו את הנכונות שלי לפעול צבאית כשזה חשוב לאינטרסים של ארה"ב. אני חושב שהם באמת רוצים לפעול כדי לשמר את הלגיטימציה הבינלאמית, המסחר ולהסיר את הסנקציות תוך שהם זורעים הרס באזור באמצעות אחרים. כך הם פועלים. אנחנו חייבים להציף את זה ולדרוש דין וחשבון. על כך אנחנו צריכים לדון עם מדינות המפרץ".
אובמה אמר כי את האסטרטגיה לשיחות מול איראן שאב מקודמיו בתפקיד. הוא הזכיר כי הנשיא רייגן הצליח לוודא שהמשטר הסובייטי, שהיווה לדבריו איום גדול הרבה יותר על ארה"ב, יעמוד בהסכם והנשיא ניקסון הבין שיש אפשרות שסין תפנה לדרך אחרת ללא מו"מ. "כל עוד שאנחנו לא מוותרים על יכולתנו להגיב עם כוח צבאי כדי להגן על ידידותינו ובעלות בריתנו, אנחנו יכולים לקחת את הסיכון. זה הגיוני, לא נאיבי. זו הכרה בכך שעדיף לפתור דברים ללא שימוש בכוח".
בהמשך חשף אובמה גם קצת ממהלך השיחות ופרגן לרוסיה: "הנשיא ולדימיר פוטין עזר בנושא. בכנות, לא הייתי בטוח שזה יימשך לאור המחלוקות שלנו סביב אוקראינה, אבל פוטין והממשל הרוסי הצליחו למדר בין הסוגיות בצורה שהפתיעה אותי. לא היינו משיגים את ההסכם הזה לולא המוכנות של רוסיה לדבוק בעמדתנו".