המצאה מתוך מצוקה: בובות "נושמות" להרגעת ילדים
כשליאור ברטל, סטודנטית לעיצוב תעשייתי, נחשפה במהלך צוק איתן לכך שניפוח בלון מסייע בהתמודדות עם לחץ, היה לה ברור שצריך מוצר דומה שמתאים לילדים. היום היא תציג לראשונה את פרויקט הגמר שלה - בובה שמסייעת לנשום ולהתמודד עם חרדות ולחצים
כתבות חדשות בערוץ הורים:
שינויים בארוחות בצהרונים: תם עידן הקטשופ
נהנים במזגן: תעסוקה לילדים לימים החמים
למה לא כדאי לילד שלכם לומר לילד אחר - "זה לא נעים לי"
בדיוק באותה תקופה ברטל החלה לחשוב על פרויקט הגמר שלה ב-HIT מכון טכנולוגי חולון, ובזמן שצפתה במהדורת החדשות היא ראתה עובדת של נט"ל (נפגעי טראומה) מסבירה לילדות בדרום לנפח בלונים. מסתבר שכאשר לוקחים שאיפה עמוקה בכדי לנפח, הגוף מתמלא באוויר נקי הנכנס לגוף ומרפה את השרירים המכווצים מהלחץ, כך הם נרפים ולאט לאט הגוף נרגע.
"באותו רגע היה לי ברור מה יהיה הפרויקט שלי", היא מספרת. "לא הבנתי למה אין מוצר כזה ידידותי יותר שיכול לעזור לילדים, ומה עושים ילדים קטנים יותר שלא מצליחים לנפח בלון. מה גם שבובות הן אנושיות ויש להן מרקם נעים".
לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו
ברטל הלכה לגנים ובדקה איזה בובות יתאימו לילדים ומה הגודל המתאים. "היה חשוב לי שהבובה תהיה אופטימית. הרעיון של הבובה הוא לעודד וללמד ילדים לנשום בצורה נכונה וסדירה ובכך להקל עליהם בהתמודדות עם מצבי לחץ עתידיים. בנוסף, זהו כלי עזר המלמד את ההורה כיצד לסייע לילדו להתמודד עם מצבי לחץ וללמדו להירגע בכוחות עצמו.
- איזה תגובות קיבלת?
"הורים אמרו שללא קשר לחרדה הם היו שמחים שתהיה בובה כזאת בבית. לפעמים ילד חוזר מבית ספר אחרי יום לא מוצלח, ואין לו כוח לשתף ולדבר, אלא רק רוצה להירגע. בובה כזו היא פתרון טוב, ובכלל אפשר להשתמש בה בכל ערב ולתרגל נשימות מרגיעות".
יכולת להתמודד עם חרדות
שני וילצינסקי-טננבוים, עובדת סוציאלית קלינית ודולה לאחר לידה, שטיפלה בזמן מבצע צוק איתן בנשים לאחר לידה וילדיהם שהתמודדו עם קשים וחרדות אומרת: "במקרה של חרדה שאינה מטופלת כראוי, יתכן שהיא תהפוך לפחד שילך ויתעצם עד למצב בו הפחד ישתלט על חיי הילד ויגרום לו לירידה משמעותית בתפקוד ובאיכות החיים, גם לאחר שהמצב מעורר החרדה נגמר.
"שימוש נכון במערכת הנשימה (הכנסת אוויר ארוכה והוצאה איטית) תורם ליכולת להרפות את הגוף, מעניק כוחות להתמודדות טובה ומסייע לגוף לחזור לאיזון מהר יותר. על ידי ניפוח הבלון, הילד מתרגל שאיפה ונשיפה באופן איטי וממוקד, מה שעוזר לו להתרכז, להסיח את הדעת מהאירוע ובכך להרגיע את הגוף.
"בנוסף, ניפוח הבלון גורם לילד לתחושות של שליטה בסיטואציה המאיימת, כשילד מרגיש שהוא שולט במצב תחושת הביטחון שלו עולה וכך גם היכולת שלו להתמודד עם חרדות לאורך זמן.
ילד שהצליח להתגבר על החרדה שלו ירגיש חזק ובטוח יותר גם במצבי חיים אחרים שאינם מאיימים עליו ובהמשך יהפוך למבוגר בטוח יותר, רגוע יותר ובעל יכולת להתמודד במצבים מאיימים או מלחיצים".
הפרויקט של ליאור יוצג בתערוכת הבוגרים השנתית של הפקולטה לעיצוב ב-HIT מכון טכנולוגי חולון שתימשך עד ה-29.7.