רישיון לקטנוע ואופנוע: המדריך השלם
תקופת החופש הגדול מאפשרת להתחיל בהליכי הוצאת רישיון לכלי דו גלגלי, שיעשה לכם את החיים קלים ונוחים יותר. קבלו את המדריך השלם
הימים ימי קיץ וחופש. בני נוער פטורים כעת מלימודים ובחינות, ורבים מהם מנצלים את החופש הגדול כדי להוציא רישיון רכיבה על קטנוע ואופנוע. אחרי הכל, את תהליך הרישיון לדרגת הרישוי הקלה ביותר ניתן להתחיל עוד לפני גיל 16. החל מגיל זה כבר אפשר להיות בעלים גאה ומאושר של רישיון לקטנוע ולהתנייד ללא עזרת התחבורה הציבורית הלא מבריקה שלנו. כך אין צורך יותר בעזרה וטובות מההורים, ואפשר לחשוב אפילו על קצת הכנסה כתוצאה מעבודת שליחות.
כדי לנצל נכון את הזמן המוגבל - יחסית, כמובן שיחסית - של החופש ולחסוך בלאגן מיותר בנבכי הביורוקרטיה הישראלית, קבלו את המדריך השלם להוצאת רישיון על רכב דו גלגלי.
מאיזה גיל אפשר להוציא רישיון רכיבה?
בעיקרון מגיל 16, אבל עד גיל 17 נדרשת הסכמת הורים. בנוסף, תלוי בסוג הרישיון, או יותר נכון, בנפח וכוח המנוע:
- מגיל 16: רישיון עד 125 סמ"ק ו-14.6 כ"ס - דרגת רישוי A2
- מגיל 18: רישיון לרכב דו-גלגלי עם מנוע שמייצר עד 47.46 כ"ס - דרגת רישוי A1
- מגיל 21 (וותק של שנה עם רישיון A1): רישיון לרכב דו-גלגלי עם מנוע חזק יותר - דרגת רישוי A
מתי ניתן לגשת למבחן תיאוריה?
למבחן העיוני (תיאוריה) ניתן לגשת בגיל צעיר יותר מהוצאת הרישיון. לדרגת רישוי A2 ניתן לגשת למבחן תיאוריה החל מגיל 15.5. לדרגת רישוי A1 ניתן לגשת למבחן תיאורה החל מגיל 17.5. לגבי דרגת רישוי A - תנאי לקבלת רישיון זה הוא רישיון בדרגה A1 במשך שנה לפחות, כך שאין צורך במבחן תיאוריה נוסף. ובכל מקרה, לא ניתן לגשת למבחן נהיגה מעשי (טסט) לפני שעברתם את המבחן העיוני.
שלב ראשון: טופס ירוק ובדיקת ראייה
טופס בקשה לרישיון נהיגה, המכונה "טופס ירוק", ילווה אתכם לאורך כל הדרך עד לקבלת הרישיון המיוחל. הצעד הראשון לקבלת רישיון נהיגה מכל סוג הוא בדיקת עיניים אצל אופטומטריסט מורשה, ולכן ניתן לקבל את הטופס הירוק בחנויות אופטיקה המוכרות על ידי משרד הרישוי. להלן רשימה מלאה של כל המקומות בהם ניתן לבצע בדיקת עיניים ולקבל את הטופס הירוק - בדיקת עיניים וצילום לרישיון הנהיגה.
שלב שני: בדיקות ואישורים רפואיים
יש להחתים את רופא המשפחה על הטופס הירוק, ואם לא רופא משפחה אז רופא המכיר את ההיסטוריה הרפואית שלכם בשלוש השנים האחרונות. חיילים בשירות סדיר וקבע נדרשים להחתים רופא צבאי על הטופס הירוק, או להביא אישור מתאים מקצין העיר. הנבחנים במבחן שליטה ל-A2 בעלי רישיון נהיגה לרכב מעל שלוש שנים, פטורים מהצהרת בריאות. למען הסר ספק: לא ניתן להתחיל בלימודי הנהיגה המעשיים, קל וחומר לגשת למבחן נהיגה מעשי, לפני שעברתם את הבדיקות הרפואיות.
שלב שלישי: תיאוריה
המבחן העיוני מורכב מ-30 שאלות הלקוחות ממאגר של כ-1,800 שאלות והבנויות כשאלון אמריקאי. המשמעות היא כי על הנבחן לבחור בתשובה הנכונה מתוך ארבע תשובות אפשריות. כדי לעבור את המבחן בהצלחה יש לענות נכון על לפחות 25 שאלות. זמן המבחן: עד 40 דקות.
בין הנושאים בהם יש לשלוט לקראת מבחן התיאוריה: זהירות בדרכים, חוקי התנועה, תמרורים ופירושם, הכרת המנוע ועוד. זכרו, כדי להיבחן במבחן עיוני יש להזמין מקום באחד ממרכזי הבחינה ולשלם את אגרת המבחן מבעוד מועד. עלות כל מבחן היא 63 שקלים. יש להצטייד בתעודת זהות-דרכון בתוקף או תעודת חוגר-קצין. נבחנים שגילם פחות מ-17 נדרשים להביא אישור מההורים.
את התוצאות תקבלו בעמדת הרישום מיד לאחר המבחן. אם נכשלתם, לא נורא. אמנם לא ניתן לגשת למבחן נוסף באותו היום, אך ניתן לעשות זאת למחרת או ביום העבודה הקרוב. במקרה של כישלון אל תמהרו לזרוק את דף המבחן. עיינו בו, בדקו את התשובות השגויות ונסו להבין היכן טעיתם. זה יכול רק לעזור לכם לקראת המבחן החוזר. תוקף מבחן התיאוריה ומבחן הראייה הוא כשנתיים. אם במשך זמן זה לא ניגשתם למבחן מעשי, תאלצו לחזור עליהם. השפות בהן ניתן להיבחן: עברית, ערבית, רוסית, אנגלית, צרפתית, ספרדית.
מבחן התיאוריה לאופנוע זהה כיום למבחן התיאוריה לרכב פרטי (דרגת רישוי B) ותקף אליו. בעלי רישיון נהיגה תקף לרכב פרטי המעוניינים להוציא רישיון לכלי רכב דו-גלגלי פטורים ממבחן תיאוריה. גם מי שעבר מבחן תיאוריה במהלך לימודי הנהיגה לרכב מדרגה B אך עדיין אין בידו את הרישיון הנכסף, פטור ממבחן תיאוריה לאופנוע. יש ברשת מספר כלים להתכונן למבחן תיאוריה ולדוגמה, של משרד התחבורה.
שלב רביעי: לימודי נהיגה
רישיון A2: מגיל 16 ואילך ניתן להתחיל לקבל שיעורים מעשיים, לגשת לטסט ולהחזיק ברישיון, ולא פלא כי דרגת רישוי זו היא הנפוצה ביותר בקרב בני נוער. יש לקחת לפחות 15 שיעורים לפני שניגשים למבחן המעשי.
רישיון A1: מגיל 18 ואילך ניתן להתחיל לקחת שיעורים, לגשת לטסט ולהחזיק ברישיון. יש לקחת 15 שיעורים לפחות לפני שניגשים למבחן הנהיגה המעשי. בעלי רישיון רכיבה מדרגת A2 חייבים בשמונה שיעורים לפחות.
רישיון A: תנאי לקבלת הרישיון הוא ותק של שנה לפחות ב-A1. ניתן להתחיל לקחת שיעורי רכיבה ולגשת לטסט מגיל 18, אך הגיל המינימאלי לקבלת הרישיון הוא 21. יש לקחת לפחות שמונה שיעורי רכיבה.
שלב חמישי: מבחן מעשי (טסט)
ניתן לגשת למבחן מעשי לאחר שמורה הרכיבה שלכם קבע כי רמתכם טובה דיה ולאחר שהשלמתם את מספר המינימום הנדרש של השיעורים. הטסט מורכב משני חלקים: מבחן שליטה במגרש ומבחן דרך. עבור נבחנים לדרגת רישוי A2 בעלי רישיון נהיגה לרכב מעל שלוש שנים, הטסט הוא מבחן שליטה בלבד. עבור נבחנים לדרגת רישוי A2 ללא רישיון לרכב, המבחן הוא שליטה ודרך. לדרגות הרישוי A1 ו-A הטסט כולל את שני החלקים האמורים. עלות אגרת מבחני שליטה או דרך: 141 שקלים.
מבחן שליטה: נערך במגרש סגור, בדרך כלל במקום בו למדתם לרכוב. במהלכו תדרשו לרכוב ב"שמיניות" בתוך שטח מתוחם, מבלי להוריד רגל מהאופנוע. כמו-כן תתבקשו להתפתל ברכיבה בין נקודות על המסלול (סלאלום). נבחנים לדרגת רישוי A2 אשר אינם יוצאים למבחן הדרך, נדרשים בנוסף לבצע האצה ובלימה לפי סימוני הבוחן, כדי לבדוק את שליטתם בשימוש בבלמים. מי שלא הצליח במבחן השליטה לא ממשיך למבחן הדרך, מאחר והשליטה בכלי הרכב הדו-גלגלי היא קריטית לקבלת הרישיון.
מבחן דרך: חלק זה של הטסט מיועד לאלו שעברו את מבחן השליטה. הדגש בחלק זה של הטסט הוא על השתלבות בתנועה, נסיעה על כביש, ציות לחוקי התנועה, קצב נסיעה, שמירת מרחק ועוד. תוצאות מבחן הרכיבה מתפרסמות בסוף יום המבחן באתר משרד התחבורה. אם עברתם את הטסט בהצלחה, רישיון הנהיגה הזמני שלכם יישלח כבר למחרת למורה הנהיגה שלכם. עליכם לשלם את האגרה, שכן אם לא תעשו כך, הרישיון לא יהיה בתוקף. בהמשך יישלח אליכם רישיון נהיגה קבוע. נכשלתם בטסט? פנו אל מורה הרכיבה וקבעו מועד חדש. עד אז, נצלו היטב את הזמן כדי ללמוד מן הטעויות שביצעתם.
הגבלות: בדומה להגבלות החלות על נהג חדש, על מי שמוציא רישיון לאופנוע יחולו המגבלות הבאות:
דרגה A2: למי שטרם מלאו 18 אסור להרכיב נוסע נוסף. ובכל מקרה, בחודשיים הראשונים לקבלת הרישיון אסור להרכיב נוסע נוסף.
דרגה A1: בחודשיים הראשונים אסור להרכיב נוסע נוסף.
הכותב מנהל בית ספר ללימוד רכיבה "חגי אופנועים"