עשור להתנתקות בבית הנשיא: "דין נצרים כדין תל אביב"
בבית הנשיא נערך ערב הוקרה לתושבי גוש קטיף וצפון השומרון. רעייתו של הנשיא ריבלין, שיושב שבעה על אחותו, הקריאה את נאומו. רבה של גוש קטיף: "היינו חומת המגן". באירוע מוצגת תערוכת צילומים של צלמי "ידיעות אחרונות" שתיעדו את חיי היומיום בגוש קטיף ואת הרגעים הקשים בפינוי
בבית הנשיא נערך הערב (ד) אירוע הוקרה לתושבי גוש קטיף וצפון השומרון לציון עשור להתנתקות. האירוע נערך במעמד יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין שממלא את מקום נשיא המדינה ראובן ריבלין שיושב שבעה בעקבות מות אחותו.
נחמה ריבלין, רעייתו של הנשיא, הקריאה בטקס את נאומו של בעלה: "סיפורו של גוש קטיף ותושביו איננו סיפור מקומי כפי שדגניה, תל חי ורביבים אינן סיפור מקומי. גוש קטיף הוא סיפור לאומי. דומה שהמשפט 'דין נצרים כדין תל אביב' איבד מהילתו עם השנים, אך אני רוצה להשיבו למקומו הראוי ולומר 'דין נצרים כדין תל אביב'.
"נצרים כמו תל אביב היא סיפור של התיישבות ציונית שקמה בגבורה וחירפה נפשה וממונה על מנת לבסס את תקופת העם היהודי בארצו. עשור חלף אך הכאב לא שכך והמשמעות היא אחת - סיפור גוש קטיף צריך להתנחל בלבבות".
רבה של גוש קטיף הרב יגאל קמינצקי הוסיף: "בשבילי גוש קטיף זה כוח העמידה, החוסן, חומת המגן של מדינת ישראל. בדמינו קברנו חצי אחוז מהאוכלוסיה במשך שנות החיים בגוש קטיף, אבל היינו חומת המגן. הכול מכוח החיבור של תורה עם חיים".
באירוע מוצגת תערוכת צילומים של צלמי "ידיעות אחרונות" שתיעדו את חיי היומיום בגוש קטיף ואת הרגעים הקשים במהלך הפינוי. התערוכה תוצג לציבור הרחב החל מה-21 ביולי במתחם התחנה הראשונה בירושלים.
מחוץ לבית הנשיא הפגינו עשרות ממפוני גוש קטיף בגין הסחבת המתמשכת במילוי ההתחייבויות כלפיהם מצד הממשלה. לטענת המפגינים, למרות שחלף עשור מאז ההתנתקות טרם נמצא פתרון מגורים לכל מפונה. אבי פרחן, ממארגני ההפגנה שפונה גם מהיישוב ימית וגם מאלי סיני אמר: "עשר שנים ואנחנו עדיין מתגוררים בקרווילות בלויות, יש משפחות שהגיעו לקרווילה עם שני ילדים והיום חיים באותה קרווילה עם חמישה ושישה ילדים. חבל שמדינת ישראל לא לקחה אחריות על המפונים כפי שהתחייבה טרם הפינוי".
דוד חטואל, שאשתו וארבע בנותיו נרצחו על ידי מחבלים בפיגוע בציר כיסופים כשנה וחצי לפני ההתנתקות, אמר: "על אם הדרך ארבו בשולי הכביש שני מחבלים, וכשהרכב של טלי הגיע פתחו בירי. לאחר שהרכב התדרדר לשולי הכביש עטו המחבלים על הרכב וירו בטלי וארבע בנותינו. נותרתי לבד. בחודש אב שנה לאחר הרצח גורשו תושבי גוש קטיף ונותרו פליטים.
"מאז האסון הפרטי שלי עמדו בפניי שתי ברירות. החלטתי לקום מתוך ההפיכה ולא ליפול לייאוש. בחסדי השם זכיתי להתחתן בשנית עם לימור, ויש לנו כיום ארבעה ילדים מתוקים. בחרנו לחיות את חיינו עם קהילת קטיף שבוחרת להקים יישוב חדש בחבל ארץ מתפתח. בט"ז באב אחגוג את יום הולדתי ה-46. עשר שנים אחרי ההבטחה שיש פתרון לכל מתיישב, את ביתנו עדיין לא זכינו לבנות. לצערי, כל חבריי בקהילת קטיף עדיין חיים בקרווילות.
היש לך צידוק? הגיע העת שממשלת ישראל תשלים את חלקה שלה בסאגה הכואבת הזאת".
יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, שמילא בטקס את מקום נשיא המדינה, אמר בנאטומו: "במקום חממות ושדות פורחים קיבלנו טילים אל ערינו. במקום יישובים משגשגים קיבלנו מלחמה בשלוש מערכות. במקום חיים שוקקים קיבלנו שני חללים חטופים, אורון שאול והדר גולדין, השם יקום דמם".
בהמשך התייחס ח"כ אדלשטיין ללקחים שיש להפיק מההתנתקות: "הראשון הוא שהרוב אמנם מכריע, אך לא תמיד צודק. לא כל מה שנראה פופולרי בזמן נתון הוא הדבר שנכון וראוי לעשותו. השני קשור לתופעה מדאיגה שבלטה באותם ימים, אך קיימת גם היום בצורותיה השונות, והיא התופעה המסוכנת של 'העדר' - ההשפעה המצטברת שיש לדעת הקהל, ועל דעת הקהל".