שתף קטע נבחר

 

חוטובלי: אורחים רשמיים יידרשו לבקר בכותל

סגנית שר החוץ הנחתה לשנות את הפרוטוקול הדיפלומטי ולכלול סיור באתר השנוי במחלוקת בכל ביקור של ראשי מדינות או שרי חוץ. עד כה נדרשו הבכירים לבקר ביד ושם ובקבר הרצל בלבד. "אם יסרבו - ננסה לשכנע"

"אי אפשר רק להציג בפני האורח את קטסטרופת השואה". חוטובלי (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"אי אפשר רק להציג בפני האורח את קטסטרופת השואה". חוטובלי(צילום: גיל יוחנן)
 

לא רק יד ושם וקבר הרצל: סגנית שר החוץ, ציפי חוטובלי, הנחתה את חטיבת הטקס במשרד החוץ לדרוש מעתה מראשי מדינות ומשרי חוץ שמגיעים לביקורים רשמיים בישראל לבקר גם בכותל המערבי בירושלים בליווי של נציגי משרד החוץ - כך פורסם לראשונה הבוקר (יום ה') ב"ידיעות אחרונות". עד כה משרד החוץ לא חייב בכירים זרים לבקר בכותל המערבי, אלא במוזיאון "יד ושם" ובקבר הרצל בלבד. "זו הצהרת כוונות שמחזקת את מעמדה של ירושלים כבירת ישראל", אמרה סגנית השר.

 

האפשרות לבקר בכותל בירושלים אמנם הייתה עולה במגעים לקראת הביקורים, אך מעולם לא הייתה דרישה ישראלית רשמית שביקור במקום יהיה חלק מהפרוטוקול הדיפלומטי. לפי הערכות, כמחצית מהנציגים הממלכתיים שביקרו בישראל פקדו את הכותל המערבי, בדרך כלל ללא ליווי ישראלי רשמי, והאחרים סירבו בנימוק שמדובר באתר שנוי במחלוקת.

 

עם זאת נוהג משרד החוץ לחייב בכירים זרים לבקר במוסד "יד ושם" בירושלים, ומלפני שש שנים גם להניח זר על קבר חוזה המדינה בנימין זאב הרצל - וזאת כחלק מהפרוטוקול הדיפלומטי שכולל גם קבלת פנים ממלכתית וארוחת ערב חגיגית.

 

סגנית השר ציפי חוטובלי סיפרה שכאשר נכנסה לתפקיד נדהמה לגלות כי משרד החוץ אינו דורש מנציגים זרים רשמיים לבקר בכותל כחלק מהפרוטוקול הדיפלומטי, אף שהכותל נמצא לדבריה "בלב הקונצנזוס הישראלי". בדיון שקיימה עם ראש חטיבת הטקס במשרד החוץ היוצאת, טליה לדור-פרשר, ועם ראש הטקס החדש, מירון ראובן, היא הנחתה לכלול את הכותל ברשימת האתרים שכל נציג זר שיגיע לישראל לביקור ממלכתי או רשמי יידרש לבקר בהם. דרישה זו לא תועלה בפני בכירים שיגיעו לביקורי עבודה קצרים. 

ביקר בכותל המערבי ב-2008 כשהיה מועמד לנשיאות. אובמה  (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
ביקר בכותל המערבי ב-2008 כשהיה מועמד לנשיאות. אובמה (צילום: Gettyimages)
 

"בעיניי, העובדה שהכותל יהפוך לחלק מהביקור הרשמי של כל אח"מ שמגיע לישראל זו הצהרת כוונות שמחזקת את מעמדה של ירושלים כבירת ישראל", אמרה חוטובלי. "הביקור הזה מעביר את האח"מ מאתוס יד ושם, שעוסק בעבר הקצר ובקטסטרופת השואה, לאתוס חיובי שמדבר על שורשיה העמוקים של העיר. זה מרחיב את הביקור מציונות של 100 שנה לציונות של 3,000 שנה".

 

חוטובלי ציינה כי היא לוקחת בחשבון שיהיו בכירים שיסרבו לבקר באתר. "אם יהיו סירובים ננסה להתווכח ולשכנע, אבל השינוי הוא שעד היום ביקור בכותל בכלל לא היה בסדר העדיפויות של משרד החוץ".

 

הבכיר הראשון שמשרד החוץ הציע לו לבקר בכותל המערבי לפי הנוהל החדש הוא ראש ממשלת איטליה, מתיאו רנצי, שיגיע בשבוע הבא לביקור רשמי בישראל. חוטובלי תקבל את פניו בשדה התעופה והודיעה שגם תלווה אותו לביקור בעיר העתיקה ובכותל המערבי.

 

ומה יקרה אם אח"מ יתנה ביקור בכותל בביקור בהר הבית או בכנסיית הקבר? חוטובלי מסבירה כי משרד החוץ ידרוש ביקור בכותל ולא יתנגד לביקור באתרים נוספים כמו הר הבית. "אני מגיעה לביקורים בחו"ל וכל מדינה תמיד מתהדרת בשורשיה ההיסטוריים. אני רוצה להרחיב את זה גם שיבקרו בכותל המערבי ולחבר אותם לאתוס הישראלי העמוק ולמורשת של 3,000 שנה", סיכמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
הכותל המערבי, חובה בביקורים רשמיים
צילום: gettyimages
מומלצים