יוונים לגרמניה: ויתרנו לך על החוב מהמלחמה
"לא למוצרים גרמניים" ופסל שמשתין על הרייכסטאג: באתונה אישרו את צעדי הצנע בתמורה לתוכנית החילוץ האירופית. אולם יוונים רבים לא מקבלים את הגזירה ומוציאים את זעמם ברשת עם ההאשטאג "להחרים את גרמניה"
הפרלמנט ביוון אישר הלילה (יום ה') ברוב גדול את צעדי הצנע והרפורמות שהציגה הממשלה בתמורה לתוכנית החילוץ האירופית. אלא שאזרחים רבים במדינה זועמים על ה"כניעה" לגוש האירו, והוציאו את כעסם בהפגנות מחאה, בהשלכת בקבוקי תבערה על שוטרים - ובמחאה ברשת.
עדכונים מרחבי הגלובוס ישר לפיד בדף הפייסבוק של חדשות בעולם
בתחילת השבוע הפיצו פעילים חברתיים ברשתות את ההאשטאג ThisIsACoup# (זו הפיכה), שבו תקפו את נושיה האירופאים של יוון. ההאשטאג הפך לאחד הטרנדים הבולטים ביותר ברשתות החברתיות ביוון.
העיתון הבריטי "אינדיפנדנט" דיווח כי מתנגדי ההסכם עם אירופה לא הסתפקו בכך, מיקדו את המחאה שלהם בגרמניה בשל חלקה המרכזי במשבר היווני והפיצו הפעם את ההאשטאג #BoycottGermany (להחרים את גרמניה) שגם זכה לפופולריות רבה ברשתות החברתיות עם עשרות אלפי ציוצים וציוצים מחדש. רבים מהמצייצים קראו להחרים מוצרים מפורסמים תוצרת גרמניה ותקפו את קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. אחרים הזכירו את ההנחה שקיבלה גרמניה על חובותיה לאחר מלחמת העולם השנייה מהנושים שלהם, בהם יוון. בציוץ אחד נראה פסל של ילד מטיל את מימיו על בניין הפרלמנט הגרמני, הרייכסטאג ובציוצים אחרים קריאות להחרים את מוצרי ניוואה וכלי רכב גרמניים.
מה עדיף - רכב גרמני או עגלה עם חמור יווני?
חבילת החילוץ החדשה ליוון כוללת מגוון רפורמות מסים ופנסיות. בין הצדדים הוסכם גם כי נכסי יוון בשווי 55 מיליארד יופקדו לצד שלישי תחת פיקוח אירופי. בנוסף, יוון הבטיחה כי תבצע שינויים נרחבים בשוק העבודה, תעלה מסים ותבצע רפורמות בפנסיות. אם תסרב לעשות זאת, יוון תאולץ לצאת מגוש האירו - צעד שיהרוס את הכלכלה המתמוטטת גם ככה שלה כששיעור האבטלה עומד על 25 אחוזים.
אלא שלא כולם הצטרפו למקהלת התוקפים את גרמניה ברשת, והיו יוונים שטענו כי פגיעה בכלכלה הגרמנית היא לא ממש הדרך הכי הטובה לסייע ליוון. "'להחרים את גרמניה' זה אידיוטי", צייץ אזרח יוון. "אנחנו אירופאים. אנחנו צריכים לפתור את הבעיות שלנו בסולידריות ולהתעלות מעל המחלוקות". גם אזרחי גרמניה לא נותרו אדישים ויצאו למלחמת נגד ברשת נגד המצייצים היוונים. אחד מהם צייץ תמונה של מכונית ספורט גרמנית לצד עגלה עם חמור וכתב "להחרים את גרמניה ולעשות חיים!".
גולשת אחרת צייצה ברשת "לו רק היוונים היו משקיעים זמן רב במדינה שלהם כפי שהם משקיעים בהאשטאג 'להחרים את גרמניה'", אחרת כתבה: "למה להחרים את גרמניה? אוהבת את גרמניה".
היחסים בין גרמניה לבין יוון עלו בשנים האחרונות על שרטון. לפני חודשיים, 70 שנה אחרי סיום מלחמת העולם השנייה, שבה יוון ודרשה מגרמניה פיצויים במיליארדים. בסרטון וידאו שאורכו 50 שניות והוצג בתחנות התחבורה הציבורית באתונה, נראו פשעי הנאצים במדינה. כותרתו של הסרטון, שבו נראים יוונים מורעבים למוות, ילדים שנשלחו למחנות השמדה וכפרים חרבים, הייתה: "אנחנו דורשים את מה שגרמניה חייבת לנו".
בסרטון הוזכרו פשעי הנאצים ביוון ונכתב כי "40 אלף הוצאו להורג, 300 אלף מתו מרעב, 63 אלף יהודים יוונים נרצחו בשואה ו-1,200,000 הפכו לחסרי בית". היוונים הזכירו גם את הרס הגשרים, הבתים והערים, ואת גזל העתיקות. "זה עדיין תיק פתוח", הדגישו היוונים. "מוקד הקמפיין הוא להציל את הזיכרון ההיסטורי של העם היווני", אמר ל-CNN קיריאקוס זילאקוס, דובר משרד ההגנה היווני.
אתונה טוענת שגרמניה חייבת לה 279 מיליארד אירו כפיצויים על נזקי המלחמה. ברלין דוחה בתקיפות את התביעה הזו, וטוענת כי העניין נסגר לפני שנים רבות. גרמניה שילמה ליוון 115 מיליון מארק ב-1960, כפי שנקבע בהסכמי השילומים. פרט לכך, היא שילמה גם פיצויים ישירות לקורבנות המשטר הנאצי ביוון, ובהם למשל עובדים בכפייה.