שתף קטע נבחר

 

קשישים ועניים: "פוחד מכל דפיקה בדלת"

ישראל במקום ה-30 מתוך 35 מדינות ה-OECD ברמת ההשקעה בקשישים. כך עולה מדו"ח של הכנסת ששב ומאשש את התמונה העגומה של דו"חות העוני. דו"ח ועדת הממשלה למלחמה בעוני הציע פתרונות והקשישים מקווים שמסקנותיו אכן ייושמו בתקציב. סיפורו של אנג'ל הוא רק אחד מבין אלפים

 

כך נראים חיי קשיש עני    (צילום: יוגב אטיאס, עריכת וידאו: ערן רחמני)

כך נראים חיי קשיש עני    (צילום: יוגב אטיאס, עריכת וידאו: ערן רחמני)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אנג'ל מוסיקנט, קשיש סיעודי בן 72, יושב בחושך בדירת שני חדרים מתפוררת ודלה שבה הוא מתגורר ברחובות, ולא מדליק את האור. "אני כבר רוצה לגמור עם זה", הוא אומר בשיחה עם ynet, ומתכוון לחייו. מוסיקנט הוא לא היחיד בשכבת הגיל שלו שנמצא במצב קשה: על פי דו"ח של הביטוח הלאומי, 22.1% מהקשישים בישראל מוגדרים עניים. מבין 35 מדינות ה-OECD, ישראל נמצאת במקום ה-30 ברמת ההשקעה באוכלוסיית הקשישים.

 

מוסיקנט מתקיים מ-1,570 שקל בחודש, סכום הכסף שנשאר לו אחרי שמקצבת הזקנה והבטחת ההכנסה בסך 2,570 שקל שהוא מקבל מהביטוח הלאומי, יורדים כ-1,000 שקל מדי חודש לכיסוי חוב של כ-8,000 שקל. את ההלוואה הוא לקח כדי לסייע לבניו, שעמם הוא אינו בקשר כעת. "אני חי בפחד קבוע בגלל החובות, אין לי אף אחד בעולם ואף אחד לא מסתכל עלי", הוא אומר.

 

בנוסף להחזר ההלוואה, למוסיקנט יש חובות לחברת החשמל, לתאגיד המים, לבעל הדירה שבה הוא מתגורר ולמכולת שבה הוא רוכש מצרכים. "אני פוחד מכל דפיקה בדלת ומכך שיבואו לפנות אותי מהדירה", אומר מוסיקנט. "תגיד לי אתה איך אפשר לחיות מהסכום הזה. החיים שלי הם סיוט מתמשך, אני לא יוצא מהבית ולא קונה, לא החלפתי מכנסיים כבר חודשים".

מוסיקנט בדירתו השכורה. "חי בפחד קבוע בגלל החובות" (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
מוסיקנט בדירתו השכורה. "חי בפחד קבוע בגלל החובות"(צילום: אבי מועלם)
 

בימים האחרונים נותק מוסיקנט מזרם החשמל הקבוע ובמקום זאת חובר למונה, כך שהתשלום עבור החשמל נעשה מראש באמצעות כרטיס אשראי, או במזומן בבנק הדואר. "אני לא מדליק את האור ויושב בחושך כי אין לי איך לקנות חשמל. כשהחבילה תיגמר אני לא יודע מה אעשה". כשפנינו בעבר לגורמי הרווחה שאמורים לסייע לו על פי חוק, התשובה הייתה שלא ניתן לסייע למוסיקנט.

 

"העניים לא יכולים לחכות"

בעת שהדיונים בממשלה על תקציב דו שנתי מתקדמים, ניתוח שערך החודש מרכז המידע והמחקר של הכנסת מצא כי ישראל ממוקמת במקום ה-30 מתוך 35 מדינות ה-OECD ברמת ההשקעה שלה בקשישים כמו מוסיקנט. המחקר שהוזמן על ידי יו"ר שדולת הגמלאים בכנסת, ח"כ נחמן שי (המחנה הציוני), ומתייחס לכלל ההוצאות החברתיות עבור קשישים (לפי הגדרות הארגון) ובהם: פנסיות ממלכתיות, קצבאות, סיוע בדיור והטבות כגון שירותי שיקום. נתונים אלה מצטרפים לממצאי דו"ח העוני האחרון של הביטוח הלאומי שהוגש בנובמבר האחרון. הדו"ח הצביע אמנם על ירידה של 0.6% בשיעורי העוני בקרב קשישים, אבל מצא כי 22.1% מהקשישים בישראל מוגדרים עניים, משיעורי העוני הגבוהים בעולם המערבי בקבוצת גיל זו.


 

הנתונים הללו הם תוצאה של מדיניות שנמשכת שנים וחוצה ממשלות. רק שנה חלפה מאז שהוגש דו"ח הוועדה הממשלתית למלחמה בעוני, ובו פרק נרחב על הצורך להעלות את קצבאות הבטחת ההכנסה של כ-200 אלף קשישים עניים, בעלות של 600 מיליון שקל לשנה, במטרה להעלות את אותם הקשישים מעל לקו העוני. ההמלצות היו אמורות להיות תוכנית הדגל של הממשלה במסגרת המלחמה בעוני ועלותן הכוללת נאמדת ב-7.8 מיליארד שקל לשנה.

 

הוועדה הוקמה במהלך 2013 על ידי שר הרווחה הקודם, מאיר כהן ובברכת ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יאיר לפיד, אך המלצותיה לא אומצו על ידי הממשלה הקודמת. רוב ההמלצות נגנזו עוד בטרם ההחלטה על פיזור הכנסת ה-19. כהן הציג תוכנית מקוצצת ליישום ההמלצות בעלות של 1.7 מיליארד שקל, אך מהם רק כ-700 מיליון שקל היוו תוספת תקציבית. כך או כך, גם התוכנית המקוצצת נזנחה כאמור, בעקבות הקדמת הבחירות ואי הגשת תקציב מדינה. 

ח"כ שי. "האחרונים לאכול מהצלחת יהיו הקשישים בישראל"  (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
ח"כ שי. "האחרונים לאכול מהצלחת יהיו הקשישים בישראל" (צילום: ג'ורג' גינסברג)

בהסכם הקואליציוני שנחתם לאחר הבחירות בין סיעת כולנו לליכוד, תחת הכותרת "יישום ועדת אלאלוף", נכתב: "בהמשך למסקנות שהגישה ועדת אלאלוף ועל מנת לצמצם את מימדי העוני, תמומשנה מסקנות הוועדה על פני 10 שנים".

 

"הצרכים החברתיים מרובים ומאות אלפי האנשים החיים בעוני לא יכולים לחכות", מדגיש גורם בכיר שהיה מעורב בדיונים על התקציב החדש, שמקווה כי ההמלצות לא ייקברו. יו"ר הוועדה למלחמה בעוני אלי אלאלוף נבחר לכנסת כמספר 3 ברשימת כולנו, ומכהן כיו"ר ועדת העבודה והרווחה מטעם הסיעה שבראשה עומד שר האוצר משה כחלון. אלאלוף עצמו סירב להשיב לשאלות שהפנינו אליו בנושא.

 

"ההתחייבות המעורפלת של הממשלה לממש את מסקנות ועדת אלאלוף על פני 10 שנים היא עלבון", אומר ח"כ נחמן שי, שהגיש לאחרונה הצעת חוק להעלאת קצבת הזקנה.

 "אני ממליץ לכולם לעקוב באדיקות אחרי התקציב שתציע הממשלה בשבועות הקרובים, ולראות כיצד גם הפעם כל היבט חברתי בו יוזנח. האחרונים לאכול מהצלחת יהיו הקשישים והקשישות בישראל".

 

"אני חושש שגם בתקציב המתגבש לשנה הבאה ישכחו את הקשישים העניים וישאירו אותם שוב להתמודד לבדם עם המחסור והמצוקה", אומר ציון גבאי, חבר ועדת אלאלוף ומנכ"ל הקרן לידידות. לדבריו, "הוצאת הקשישים בישראל ממעגל העוני היא אחת הנקודות שאין עליהן מחלוקת, ערכית או פרקטית. הדרך היחידה לתת לקשיש לחיות בכבוד היא על ידי הבאתו לרף הכנסה מינימלי שתואם את צרכיו הבסיסיים".

 

טרם התקבלה תגובת שר האוצר כחלון.

 

לסיוע לאנג'ל מוסיקנט, ניתן לפנות לקרן לידידות בטל' 02-6461400 או במייל tal.goldman@ifcj.org.il.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוגב אטיאס
אנג'ל מוסיקנט
צילום: יוגב אטיאס
מומלצים