"החלום המצרי" מתגשם: תעלת סואץ 2
מצרים ממתינה ל-6 באוגוסט, היום שבו יחנוך א-סיסי בטקס חגיגי את תעלת סואץ החדשה. עלות חפירת התעלה שאורכה 72 ק"מ - כ-8 מיליארד דולר. במקביל נשמעת ביקורת על הפרויקט ועל החגיגות. צפו בפינה "יא אללה"
"אני קורא לכל המצרים לקחת חלק בפתיחת תעלת סואץ", אמר א-סיסי השבוע בנאום שנשא באחת מסעודות שבירת צום הרמדאן, והדף את הטענות כי מדובר בהצגה לתקשורת: "אנחנו נחגוג ומספר רב של אנשים צריך לקחת חלק בחגיגה הזו כיוון שזה המאמץ שלכם, החלום שלכם, הכסף שלכם - ויש לכם זכות להיות נוכחים ביום הזה".
א-סיסי רואה בתעלה את פרויקט הדגל שלו להבראת הכלכלה המצרית המקרטעת, ומשווק אותו תחת הסיסמה "מאם העולם (הכינוי הרווח של מצרים) לכל העולם". בטקס חנוכת התעלה צפויים להשתתף ראשי מדינות, מלכים ונשיאים מכל רחבי העולם, בתום 12 חודשים של חפירות ועבודות אינטנסיביות שבהן נטלו חלק 25 אלף עובדים מקומיים.
תעלת סואץ נחשבת לאחד מהסמלים הלאומיים של מצרים, ולכן חשוב היה לשלטון שהפרויקט החדש יהיה מצרי טהור. מעבר לכך שידיים מצריות בנו את התעלה השנייה - גם ההשקעה בה היא מצרית. עלות החפירות נאמדת בכ-8 מיליארד דולר, סכום עצום שגויס כולו מהעם - באמצעות איגרות חוב שנרכשו ימים ספורים מהנפקתן, עם הבטחה לתשואה של 12 אחוזים מההכנסות העתידיות.
הציפיות בקהיר מהתעלה גבוהות. הכנסת התעלה הקיימת ממעבר כלי השיט בה עומד על 5.3 מיליארד דולר בשנה, והתקווה היא שהסכום יוכפל ואף יגיע ללא פחות מ-13 מיליארד. זאת על רקע ההערכה כי הקיבולת תגדל משמעותית (מ-49 ל-97 כלי שיט ביממה, זמן ההמתנה יפחת מ-11 שעות לשלוש שעות).
אולי חשוב מכך, המשק המצרי אמור להתאושש בזכות הציפייה למאות אלפי מקומות עבודה חדשים לצעירים המובטלים. ברקע גם פרויקט פיתוח לאורך התעלה החדשה שיכלול אזור תעשייתי, אזור חקלאי ואזור סחר בינלאומי.
השלטונות במצרים כבר שכרו חברת יחסי ציבור הולנדית שתשווק לעולם את הפרויקט הגרנדיוזי. הצהרה של אחד מנציגיה על כך שטקס הפתיחה לבדו יעלה 30 מיליון דולר עוררה הדים, ונשמעה ביקורת על בזבוז בזמן שעשות מיליוני מצרים חיים בתנאים ירודים.
על אף תדמיתו כעריץ, א-סיסי לא זוכה לחיים קלים מהתקשורת. הכלכלן המצרי הישאם חליל, למשל, תהה במאמר בעיתון "אל-מסרי אל-יום" אם תעלת סואץ החדשה באמת צריכה לעמוד כרגע בראש סדר העדיפויות. בניגוד להערכות האופטימיות לרווחים עצומים מהפרויקט, לדידו של חליל לא תהיה לתעלה השפעה משמעותית על הכלכלה המצרית, וזאת בנוסף לתכנון לקוי.
"אני יודע שאני אומר דברים שחורים אבל מישהו צריך לומר זאת. אני מקווה שאטעה", חתם את מאמרו.
הפרויקט זוכה גם לביקורת מצד ארגוני סביבה בשל החפירות והפגיעה במי התהום. בספטמבר 2014 נרשמו הצפות באתר החפירות כתוצאה מתכנון לקוי.
מעבר לחשש מכך שהתעלה לא תספק את הסחורה, מה שמדיר שינה מעיני השלטון בימים האחרונים הוא האיום של ארגוני הטרור להרוס את החגיגה. החשודים: ארגונים המזוהים עם האחים המוסלמים או אנשי שלוחת דאעש בסיני. לשם כך צפויה אבטחה כבדה מאוד באתר החגיגות. א-סיסי עצמו כבר קרא בביקור בחצי האי סיני לאזרחים ולכוחות הביטחון לשמור על ערנות לקראת המאורע החשוב.