שתף קטע נבחר

 

קלינטון: אין לי אמון באיראנים. יש טעם בדבריהם של מתנגדי ההסכם

המועמדת לנשיאות ארה"ב מתייצבת בזהירות לצד אובמה, אבל משמיעה גם הצהרות שבירושלים יאהבו לשמוע. בינתיים, בקושי יומיים עברו - ומדינות המערב נראות להוטות לפתוח דף חדש עם איראן כבר עכשיו: רה"מ הבריטי שוחח עם רוחאני והבטיח לפתוח מחדש שגרירות

לא מאמינה באיראנים. קלינטון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לא מאמינה באיראנים. קלינטון(צילום: AFP)

הילרי קלינטון, הפייבוריטית להיות המועמדת הדמוקרטית לנשיאות ארה"ב בשנה הבאה, התייצבה הערב (יום ה') לצד ברק אובמה בכל הנוגע להסכם הגרעין שהושג בין איראן למעצמות, ובהן ארה"ב, אבל השמיעה הצהרות די קרות בנוגע ליישום ההסכם ולעתיד היחסים עם איראן.

 

קלינטון התייצבה אמנם לצד אובמה והממשל על החלטתם ללכת להסכם, ואמרה כי "הסכם הגרעין ייתן לנו הזדמנות לטפל בבעיות נוספות", אבל הודתה גם בפה מלא: "אין לי אמון באיראנים". בהצהרה שאפשר לפרש כהבעת הבנה לעמדתם של ממשלת ישראל והמשטר הסעודי נגד ההסכם עם איראן, אמרה קלינטון כי יש טעם בטיעוניהם של מבקרי ההסכם.

 

עוד סיפורים מרחבי העולם ישירות לפיד בדף הפייסבוק של ynet חדשות בעולם

 

עוד חדשות בעולם :

 

בביקור בניו-המפשייר אמרה קלינטון כי ארה"ב חייבת לבוא להסכם עם איראן "עם עיניים פקוחות לרווחה", והדגישה כי היא לא מאמינה שהוא יגרום לאיראן להפסיק לממן פעילות טרור באזור. עוד אמרה כי ההסכם "נותן לנו סיכוי גבוה יותר מאשר נמוך יותר לשפר את הביטחון של בנות בריתנו, כמו ישראל, במזרח התיכון". היא הדגישה כי התמיכה שלה בהסכם עם איראן מבוססת על "הערכה קרה ומחושבת" וכי היא אינה בוטחת באיראנים שישנו את "התנהגותם הרעה" באזור.

 

בתוך כך, מגמת ההתקרבות והנורמליזציה בין איראן למערב נמשכה גם הערב. אחרי שגרמניה וצרפת הודיעו כי שרים בכירים שלהן יבקרו בקרוב בטהרן, שוחח הערב ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון בטלפון עם נשיא איראן חסן רוחאני, ואמר לו שהסכם הגרעין שהושג מוקדם יותר השבוע מסמן התחלה חדשה ביחסים בין המדינות וכי הוא מחויב לפתיחתה מחדש של שגרירות בריטניה בטהרן.

שוב חברים. קמרון במסרים ידידותיים לטהרן (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
שוב חברים. קמרון במסרים ידידותיים לטהרן(צילום: gettyimages)

בריטניה סגרה את השגרירות שלה באיראן אחרי שמאות מפגינים איראנים הסתערו עליה וזרעו בה הרס בנובמבר 2011.

 

ביומיים האחרונים בעקבות הסכם הגרעין שסולל חזרה את דרכה של איראן לקהילה הבינלאומית, כבר נשמעו הצהרות רבות מצד גורמים כלכליים איראנים ובינלאומיים על רצון לחדש את הסחר בתחומים שהוקפאו בימי הסנקציות הקשות שהוטלו על טהרן בשל תוכנית הגרעין.

 

היום אמר רוחאני כי בעקבות ההסכם ייתכן שבקרוב תרכוש איראן מטוסים כדי לחדש את הצי שלה. זהו מהלך חשוב מאוד עבור איראן: הסנקציות הבינלאומיות והאמריקניות אסרו על מכירת מטוסים מערביים וחלקי חילוף מסוימים לאיראן, וכתוצאה מכך היא התקשתה אפילו לתחזק את המטוסים הקיימים כך שיוכלו להיות בטוחים מספיק. הפעם האחרונה שבה איראן רכשה מטוס ישירות מחברה מערבית הייתה בתחילת שנות ה-90.

רוחאני. יקנה מטוסים חדשים (צילום: AFP, HO) (צילום: AFP, HO)
רוחאני. יקנה מטוסים חדשים(צילום: AFP, HO)

בינתיים סעודיה השמיעה הערב שוב קריאות אזהרה על רקע הסכם הגרעין. שר החוץ הסעודי, עדל אל-ג'ובייר, אמר כי איראן צריכה לנצל את ההסכם עם המעצמות לשיפור מצבה הכלכלי ולא למרדף אחר "הרפתקאות" במזרח התיכון. "אנחנו מקווים שאם ההסכם הזה ייושם האיראנים ינצלו אותו לשפר את מצבם הכלכלי ולשפר את מצבם של אזרחיה. אם איראן תנסה לגרום נזקים באזור - אנחנו מחויבים להילחם בכך בנחישות".

 

הייתה זו הצהרתו הפומבית הראשונה של שר החוץ הסעודי מאז ההודעה על השגת הסכם, והוא לא הביע בה תמיכה מפורשת בהסכם. סעודיה הסונית, נזכיר,

היא יריבתה הגדולה של איראן הנחשבת למנהיגת העולם השיעי. המתיחות ביניהן לאחרונה גבוהה במיוחד על רקע הסיוע של איראן למורדים השיעים בתימן, שהפילו את השלטון הסוני שזכה לתמיכת סעודיה השכנה.

 

שר החוץ הסעודי הדגיש הערב את הצורך בפיקוח שיוודא שאיראן מיישמת את התחייבויותיה ואת החזרתן של הסנקציות למקומן אם יתברר שהיא מרמה.


פורסם לראשונה 16/07/2015 20:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"בזכות ההסכם נטפל בבעיות אחרות". קלינטון
צילום: AP
מומלצים