שתף קטע נבחר

 

חשש בישראל: תיק המרמרה בדרך לפתיחה מחודשת בהאג

השופטים בבית הדין הפתיעו והורו לתובעת לבחון מחדש את סגירת התיק בפרשה. התובעת, שספגה ביקורת חריפה, תתקשה לדבוק בעמדתה. גורמים מדיניים הביעו חשש שלהחלטה תהיה השפעה על הבדיקה בנוגע לאפשרות של חקירה על פשעי מלחמה בשטחים. נתניהו: "החלטה פוליטית צינית"

 

 

ההשתלטות על המרמרה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


"צביעות", "חרפה", הסתה" ו"דו פרצופיות", אלו הן חלק מהתגובות בישראל אחרי שהרכב מיוחד של בית הדין הפלילי בהאג (ICC) הורה לתובעת הכללית פאטו בנסודה  – בצעד נדיר ומפתיע – לבחון מחדש את החלטתה מחודש נובמבר 2014 לסגור את תיק המאווי מרמרה. באירוע שהיה ב-31 במאי 2010 נהרגו תשע אזרחים טורקים, אחרי עימות עם לוחמי הקומנדו של חיל הים הישראלי שהשתלטו על הספינה שהייתה בדרכה לעזה, במטרה לשבור את הסגר על הרצועה.

 

ההחלטה החדשה של בית הדין - שהתובעת תורה על פתיחת חקירה פלילית בחשד לביצוע פשעי מלחמה על ידי חיילי צה"ל בעת ההשתלטות על הספינה - התקבלה ברוב של שני קולות מול שופט אחד. ההחלטה אומנם לא מחייבת אוטומטית את התובעת ומותירה בידיה שיקול דעת, אך יחד עם זאת התובעת לא תוכל להישאר אדישה לקביעת בית הדין הפלילי לפיה היו כשלים מהותיים בהחלטה שלא לפתוח בחקירה.

 

השופטים קבעו עוד כי התובעת טעתה בקביעתה כי קיים קושי בהעמדה לדין של הגורמים, שייתכן והייתה להם את מירב האחריות לפשעים לכאורה שבוצעו במהלך ההשתלטות על האוניה. השופטים קבעו שהתובעת שגתה כאשר קבעה כי היקף, חומרת והשפעת הפשעים שבוצעו לכאורה אינה מספקת כדי להצדיק פתיחה בחקירה פלילית של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג. בהחלטת בית הדין מתבקשת התובעת לקבל החלטה בנושא בהקדם האפשרי.  

 

השופט שהיה בדעת מיעוט בבית דין בהאג, פטר קובץ', כתב כי רק עיוות של העובדות והחוק יכול להביא למסקנה שישראל ביצעה בהשתלטות על המרמרה כל פשע. פציעת אנשים על המרמרה הייתה מקרית ונבעה מפעולה חוקית שנעשתה כדי להגן על המצור הימי. ספינה שהיא לא אלימה ולא מתנגדת ניתנת להשתלטות בגלל ניסיונות לשבור את המצור. מטרתה המרכזית של המרמרה היתה לשבור המצור כצעד מחאתי. לכוחות הישראלים הייתה הזכות להשתלט על הספינה כחלק מההגנה על המצור. צה"ל פעל מתוך הכרח. גם אם ההשתלטות הייתה פשע היא מחוץ לתחום שיפוט של בית הדין. עוד קבע כי הוא מטיל ספק שמותם של 10 בני אדם ופציעת 55 היא סיבה מספקת לפתוח בחקירה. הוא גם משווה את זה לאירועים שבהם מתו אלפי בני אדם והוחלט שלא לפתוח בחקירה".

בית הדין הבינלאומי בהאג. החלטה נדירה ומפתיעה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בית הדין הבינלאומי בהאג. החלטה נדירה ומפתיעה(צילום: shutterstock)

הפגנה בטורקיה בעקבות אירועי המרמרה  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה בטורקיה בעקבות אירועי המרמרה (צילום: AFP)

את התביעה המקורית הגיש במאי 2013 איחוד איי קומורו, בשם הארגון הטורקי הקיצוני ה-IHH שארגן את משט המרמרה. בנובמבר 2014 החליטה התובעת לסגור את התיק ובהחלטתה כתבה כי מצאה "יסוד סביר" להניח שחיילי צה"ל ביצעו פשעי מלחמה במהלך הפשיטה על האונייה, אך הפשעים לא נופלים בתחום שיפוטו של בית הדין. בישראל אומנם בירכו אז על סגירת התיק אך הסתייגו מכמה מהקביעות המשפטיות של בנסודה. ישראל טענה כי הטענות נגד חיילי צה"ל נבדקו בפירוט וביסודיות הן על ידי ישראל, לרבות באמצעות ועדת חקירה עצמאית בראשות שופט עליון בדימוס (ועדת טירקל), והן באמצעות ועדה מיוחדת של מזכ"ל האו"ם (ועדת פאלמר), אשר קבעו שתיהן כי חיילי צה"ל נאלצו להגיב בכוח על מנת להגן על חייהם מפני אלימות מאורגנת, מתוכננת מראש וקטלנית.

 

ב-29 בינואר השנה הגישו נציגי איחוד איי קומורו ערר לבית הדין על החלטת התובעת שלא לפתוח בחקירה. בקשות נוספות - שתואמו גם הן על ידי ה-IHH - הוגשו לבית הדין על ידי קורבנות של המרמרה. המרמרה הפליגה תחת דגל של איי קומורו וטורקיה לא רצתה לפנות לבית הדין והעדיפה שזה ייעשה בידי מישהו אחר. בישראל יודעים בוודאות שה-IHH, שהוכנס לרשימת ארגוני הטרור אחרי האירוע, עודד את איי קומורו להגיש את הערר ועזר בהגשתו.

 

נתניהו. "בית הדין עוסק בישראל מטעמים פוליטיים וציניים" (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
נתניהו. "בית הדין עוסק בישראל מטעמים פוליטיים וציניים"(צילום: gettyimages)

ההחלטה המפתיעה של בית הדין הטרידה אמש מאוד את הדרג המדיני הבכיר בירושלים. משרד החוץ פרסם הודעה רשמית שבה נאמר כי "ישראל מגנה בחריפות את בקשתם של שופטי בית הדין הפלילי הבינלאומי מהתובעת לבחון מחדש את החלטתה לסגור את התיק בפרשת המרמרה. מדובר באירוע שבו פעלה ישראל מתוך הגנה עצמית ובהתאם לחוק הבינלאומי. האירוע נחקר על ידי ועדה בראשות שופט בית המשפט העליון בישראל ובהשתתפות משקיפים בינלאומיים, וכן על ידי ועדה של מזכ"ל האו"ם שאישרו זאת. לא ברור מדוע מתעקש בית הדין להפנות את משאביו לעיסוק מיותר בתלונות ממניעים פוליטיים וציניים, במקום לעסוק בדברים לשמם הוקם – חקירת מעשי זוועה המוניים. ישראל מצפה שהחלטת התובעת תישאר בעינה".

 

גורמים מדיניים הביעו חשש כי התובעת לא תוכל להתעלם מהביקורת שספגה על ידי הרכב בית הדין, תאלץ לפתוח מחדש את התיק ולהורות על פתיחת חקירה. הגורמים הביעו חשש שלהחלטה תהיה השפעה גם על הבדיקה המקדמית שמבצעת בימים אלה התובעת בנסודה, בנוגע לאפשרות של פתיחת חקירה פלילית על ביצוע פשעי מלחמה על ידי ישראל בשטחים הפלסטינים. החשש הוא שהתובעת תחשוש גם במקרה הזה מסגירת התיק, כדי ששוב לא תיתקל בביקורת נוקבת של בית הדין. מנגד,  יש גם בכירים בישראל שעומדים על כך שאין קשר וזה לא ישליך על החקירה בשטחים, מכיוון שכל מקרה נבחן לגופו. גורם בכיר אמר כי נראה שהלך הרוח בבית הדין בהאג מופנה נגד ישראל והדבר מטריד ומנבא רעות לעתיד.

 

נשיא טורקיה, ארדואן. מאז המשט הורעו היחסים עם ישראל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא טורקיה, ארדואן. מאז המשט הורעו היחסים עם ישראל(צילום: רויטרס)
 

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס להחלטה: "חיילי צה״ל פעלו מתוך הגנה עצמית כשעצרו ניסיון לפרוץ סגר ימי שבוצע בהתאם לדין הבינלאומי, כפי שקבעה ועדה שמינה מזכ״ל האו״ם, ועדה בראשות שופט בית המשפט העליון ומשקיפים בינלאומיים. בזמן שבסוריה אסד טובח ברבבות מבני עמו, באיראן מוציאים מאות להורג ובעזה חמאס משתמש בילדים כמגן אנושי, בוחר בית הדין לעסוק בישראל מטעמים פוליטיים וציניים. אל מול הצביעות הזו החיילים שלנו ימשיכו לשמור עלינו בשטח ואנחנו נגן עליהם בזירה הבינלאומית".

 

שר הביטחון משה יעלון: "קריאת בית המשפט בהאג לפתוח בחקירה נגד לוחמי הקומנדו הימי שהשתלטו על המרמרה, היא צבועה ושערורייתית. הלוחמים פעלו בהתאם לדין הבינלאומי והגנו על עצמם מול התנהגות אלימה של פעילי טרור. אנו מגבים לחלוטין את הלוחמים וניאבק בחורמה נגד כל ניסיון לפגוע בהם. הניסיונות להשחיר את פניה של מדינת ישראל, הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, הם פוליטיים, ציניים ובלתי נסבלים, ומצעד האיוולת הזה מקבל משנה תוקף בעיקר נוכח מעשי הטבח חסרי המעצורים שמתרחשים במדינות סביבנו. פעילות של גורמים בינלאומיים בשם ה'חוק' או 'זכויות אדם' נגד מדינת ישראל וחייליה, היא זו הפוגעת בחוק ובסדר העולמי".

 

שר המדע דני דנון מהליכוד אמר בעקבות ההחלטה: "בית הדין בהאג מגלה דו פרצופיות כאשר אינו יודע להבחין בין לוחמים ערכיים ונאמנים, לבין מחבלים. אני מגבה באופן מלא את לוחמי השייטת ומפקדיה שפעלו באחריות ובנחישות במשימתם להגן על מדינת ישראל".

 

סגנית שר החוץ, ח"כ ציפי חוטובלי מהליכוד: "בית הדין בהאג כבר החליט שלא בוצעו פשעי מלחמה על המרמרה. תמוה מאוד בעיניי מדוע בית הדין קורא לפתוח בחקירה נגד חיילים שהגנו על עצמם מול התקפה

ברוטלית של טרוריסטים ששהו על המרמרה. ישנם גורמים פלסטינים שמנסים כל העת להסית את הגופים הבינלאומיים נגד ישראל ואני מקווה שאותם גופים ישכילו לזהות את ההסתה ולא לתת לה יד. בית הדין בהאג הופך בהחלטה זו לכלי שרת בידי התעמולה הפלסטינית".

 

יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד: "התובעת הכללית בדקה את הנושא והחליטה שאין מקום לפתוח בחקירה. מאז נהרגו בסוריה יותר מרבע מיליון איש, 20 אלף איש נהרגו בעימות עם בוקו חראם באפריקה, למעלה מ-30 אלף באפגניסטן, כ-14 אלף בלוב, 6,500 באוקראינה, אבל שופטי בית הדין בהאג - שהוקם כדי לחקור מעשי זוועה המוניים, לא תקריות מקומיות של מלחמה בטרור - לא מתעניינים כנראה בעובדה שמאות אלפי אנשים נהרגו מאז המשט. בית הדין בהאג הוכיח היום שהוא מוסד צבוע שנגוע באנטישמיות ובשנאה לישראל. אין הסבר אחר להתנהגותו. נגן על חיילי צה"ל בשדה הבינלאומי, בדיוק כמו שהם מגנים עלינו בשדה הקרב".

 

ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני): "‏לבית הדין בהאג, לא משנה כמה תהפכו את הסיפור, יש אמת אחת שכבר נקבעה. ההשתלטות על המרמרה הייתה כדין וחיילי צה״ל אינם פושעי מלחמה".

 

ח"כ איציק שמולי (מחנה ציוני): "זה שבוע שבו העולם שובר שיאים של צביעות. איראן תומכת הטרור מוחזרת למשפחת העמים וחיילי השייטת שהצליחו לעצור משט טרור נקראים לבית הדין בהאג. פשוט חרפה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
ראש הממשלה נתניהו
צילום: gettyimages
צילום: AP
ההשתלטות על המרמרה
צילום: AP
מומלצים