ישראל מעצמת מים: מקליפורניה באים ללמוד
תחום המים בארץ מעורר עניין בעולם. ישראל, שהצליחה להתמודד היטב עם משבר המים שפקד אותה, מסייעת גם למדינות נוספות. בכירים מקליפורניה, שנמצאת במשבר מים חמור, הגיעו לירושלים כדי ללמוד את התחום שטומן בחובו גם כסף גדול מאוד
איזו טכנולוגיה יכולה להביא לישראל 6 מיליארד שקל מייצוא? תתפלאו אבל דווקא המים. בשנים האחרונות נחשבת ישראל למעצמת מים, הרבה בזכות רשות המים, ונציגי מדינות וממשלות רבות מגיעים לחזות במדינה המדברית שהצליחה להתגבר על תנאי הפתיחה היבשים שקיבלה.
כתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה :
היום שבו יתייבשו מי התהום
ישראל 2100: 40-45 מעלות בממוצע ביולי
"במצב הנוכחי - האדם ייכחד תוך עשרות שנים"
השבוע נערך כנס של מרכז מילקן לחדשנות במכון ירושלים לחקר ישראל, אליו הגיעו בכירים מישראל וקליפורניה המבקשים לפתור את משבר המים. זאת, בעקבות מסמך הבנות שנחתם בין ישראל לקליפורניה. קליפורניה מתמודדת עם משבר מים מהחמורים בתולדותיו, וביום חמישי האחרון החלה משלחת חברות ישראליות בתחום טיהור וניהול מערכות המים לקיים סדרת מפגשים בחוף המערבי בארה"ב. זאת בעקבות אותו שיתוף פעולה מתהדק בין ישראל לקליפורניה בנושא זה.
"לישראל הייתה בעיה דומה לזו של קליפורניה לפני 10 שנים", אומר פרופ' גלן יגל, מנהל בכיר של המרכז לחדשנות מילקן במכון לירושלים. "הבעיה עדיין נמשכת, אבל ישראל מייצרת כעת כ-20 אחוז יותר מים ממה שהשוק צריך. השימוש במים לנפש בארץ הוא פחות משליש מהכמות הנצרכת בקליפורניה. הדבר נובע מבניית מכוני ההתפלה, השימוש המשני במים לחקלאות וגם בגלל התנהלות האזרחים.
"בארץ המיחזור במים לשימוש בחקלאות עומד על 85 אחוז, ובקליפורניה על בערך 5 אחוז. באי הכנס מאוד התלהבו ממה שהצגנו להם, כמו ההצלחה בשימור ושיקום האקוויפרים. הם לא ידעו שאפשרי בכלל לפרוס טפטפות בחלק מענפי הגידול בחקלאות".
בשוק המים העולמי מסתובבים 500-600 מיליארד שקל. הייצוא הישראלי עומד כיום על 2 מיליארד שקל, אך במשרד הכלכלה מעריכים כי ניתן לשלש את המספרים. "הפוטנציאל הוא בשמיים", אומר עודד דיסטל, מנהל מחלק ניוטק במשרד הכלכלה. "ככל שהמשבר העולמי, ובפרט בקליפורניה, יותר גדול, האטרקטיביות לאמץ פיתרונות ישראליים מוכחים גדל גם כן. מדובר על פוטנציאל של הכפלה ואף שילוש היקפי הייצוא של תעשיית המים הישראלית בשנים הקרובות".
"מקדימים את קליפורניה ב-7 שנים"
המשלחת הישראלית לארה"ב כוללת את החברות אטלנטיום, עמיעד וטריפל טי, שכבר נפגשו עם חברות מזון דוגמת Leprino Foods, קוסטקו, קוקה קולה, וכן תאגידי המים של לוס אנג׳לס וסן פרנסיסקו. בנוסף יפגשו החברות הישראליות את שרת המים והחקלאות של קליפורניה, את אנשי משרד המושל ועוד. הפעילות אורגנה ביוזמת משרד הכלכלה - הנספחות המסחרית של מינהל סחר חוץ לחוף המערבי - ובשיתוף מכון היצוא הישראלי ו'ניוטק' - התכנית הלאומית לקידום טכנולוגיות מים ואנרגיה מתחדשת במשרד הכלכלה.
"שם מתייחסים אל המים כאל משאב בלתי מתכלה. בקליפורניה רואים שדות עם ממטרות, ושם יש בצורת כמו בישראל. בפגישה עם מהנדס בתאגיד המים בסן פרנסיסקו, הוא אמר שאנחנו מקדימים אותם ב-7 שנים מבחינת החדשנות והטכנולוגיה. זה היה דבר מדהים לשמוע. אנחנו בישראל לעומת עמק הסיליקון".
פרופסור ג'יי פמיגליטי מאוניברסיטת קליפורניה באירווין, מדען בכיר בתחום המים, הציג מחקר הנוגע להתמעטות מי התהום באזור המזרח התיכון. "אני חושב שישראל מזה זמן רב חלוצה בתחום. העבודה עם ההשקיה הייתה פשוט פנומנאלית. זה משנה משחק אמיתי. בקליפורניה אנחנו אמנם עובדים עם טכנולוגיית טפטפות אבל יש לנו עוד דרך ארוכה. הטכנולוגיה בישראל וניהול המים ברמה גבוהה מאוד.
"אני חושב שזו הזדמנות נהדרת עבורנו לשתף את הבעיות הקריטיות ביותר ולשתף פעולה עם הישראלים לפתרונות אפשריים. יש עוד עבודה רבה בנושא חקלאות חממה, השקיית יבולים במים מליחים ועוד. אלה דברים חשובים ואנחנו לא פועלים כך בארה"ב".
בחודש אוקטובר תתקיים תערוכת 2015 WATEC ISRAEL לטכנולוגיות מים, אנרגיה מתחדשת ואיכות סביבה בתל אביב. "משברי המים אותם חוותה ישראל לאורך השנים וההתמודדות בהצלחה עם אותם אתגרים, מאפשרים לנו להציע תהליכי עבודה וחקיקה מהמתקדמים בעולם ולספק פתרונות טכנולוגיים חדשניים מהמובילים בתחום", הסביר דיסטל.
"הכנס שהתקיים השבוע בירושלים נועד לפתח את ממשקי העבודה והמודלים העסקיים שיאפשרו לטכנולוגיות ישראליות חדשות להיכנס לשוק האמריקאי. במהלך תערוכת ווטק ישראל שתתקיים באוקטובר הקרוב יוצגו התוצרים הראשונים של צוותי העבודה". סקוט יוסטן - מנהל מחוז המים בלוס אנג'לס, אמר כי "התרשמתי מאוד מהטכנולוגיות, בתחומי המדידה, הסייבר ואחרים, ואני לחלוטין צופה שיתפתחו מהאירוע שיתופי פעולה שיועילו ל-2 הצדדים".
מישל ברנר-מוסקוביץ, מנהלת קשרי ממשל באוניברסיטת קליפורניה, אמרה כי "הדרך ליישום טכנולוגיות ישראליות בקליפורניה עוברת דרך משרדו של המושל. בעקבות הביקור אנסה להביא לתערוכה באוקטובר בכירים ממשרד המושל שאחראים ליישום התוכנית בתחום המים. לדעתי זה יכול לפתוח אפשרויות אמיתיות".