שתף קטע נבחר

 

בשורה לחולי הסוכרת: מכשיר בדיקת גלוקוז - ללא דקירה

מדענים באוניברסיטת לידס פיתחו מכשיר המודד את רמת הסוכר בדם באמצעות חיישני לייזר, ללא כל דקירה. המכשיר נמצא בשלבי בדיקות אחרונות, וישווק ככל הנראה בתוך כשנה

בקרוב חולי סוכרת לא יצטרכו לדקור את עצמם עשרות פעמים בשבוע: מדענים הצליחו לפתח מכשיר המודד את רמת הסוכר באצבע ללא כל דקירה. המכשיר, הנמצא כעת בשלבי בדיקות אחרונות, כולל משטח עליו מניחים את האצבע. חיישני לייזר קולטים את רמת הגלוקוז בדם, הזורם בעורקי האצבע, ומשדרים אותו אל המסך.

  

 

המדענים הצליחו לפתח שני סוגי מכשירים: האחד נייד, בדומה למד ה"גלוקומטר" הקיים היום, המיועד לבדיקות לאורך היום, והשני – מכשיר קריאה רציפה, המודד כל כמה שניות את רמת הסוכר.

 

קראו עוד על סוכרת:

פריצת דרך: חיסון חדש הצליח לרפא סוכרת

בלי דקירות: המצאה ישראלית פורצת דרך לחולי סוכרת

בדקו עצמכם: האם אתם עתידים לפתח סוכרת?

 

המכשיר כבר עבר בדיקות קליניות, ורמת הדיוק שלו נמצאה זהה למכשירי מדידת הסוכר הקיימים היום. כעת נמצא המכשיר בבדיקות ופיתוח אחרונים, וצפוי להיות משווק בתוך כשנה.

 

 

לדברי המפתחים, המכשירים החדשים יסייעו למיליוני חולי סוכרת ברחבי העולם, לא רק למדוד סוכר בצורה יעילה מדוייקת ולא מכאיבה, אלא גם לנטר טוב יותר את רמות הסוכר, עשרות ואפילו מאות פעמים ביום, ולמנוע את סיבוכי הסוכרת הרבים.

 

בישראל: חצי מיליון חולי סוכרת, 300 אלף נוספים – לא מאובחנים

סוכרת נחלקת לשני סוגים: סוכרת מסוג 1 הקרויה גם סוכרת נעורים, וסוכרת מסוג 2 הקרויה גם סוכרת מבוגרים. סוכרת נעורים היא מחלה מולדת שבה תוקף הגוף את התאים בלבלב האחראים על ייצור ההורמון אינסולין. האינסולין אחראי על החדרת הסוכר מהדם לתאי הגוף לצורך יצירת אנרגיה. כ-10% מכלל חולי הסוכרת לוקים בסוכרת נעורים, והשאר סובלים מסוכרת סוג 2.

 

סוכרת מבוגרים מופיעה לרוב אחרי גיל 40, עקב רגישות מופחתת של הגוף לאינסולין. במצב זה הלבלב מפריש כמויות הולכות ועולות של ההורמון, עד להידלדלות מוחלטת של מאגרי האינסולין. רבים מהחולים הללו נאלצים להזריק את ההורמון אינסולין מדי יום ביומו.

 

כ-500 אלף חולי סוכרת חיים בישראל, ועל פי ההערכות ישנם עוד כ-300 אלף איש במצב המוגדר "טרום סוכרת", המתבטא ברמות סוכר גבוליות ומעמיד אותם בסיכון מוגבר ללקות בסוכרת מסוג 2 בתוך כמה שנים.

 

סוכרת נעורים מופיעה בגיל הילדות בשני "גלים" בדרך כלל: סביב גיל חמש - שבע ובסביבות גיל 14 - 10. עם זאת, המחלה יכולה להופיע למעשה בכל גיל. המחלה עלולה להופיע גם בתינוקות עד גיל חצי שנה, אז היא מכונה neonatal diabetes ולרוב נובעת בשל מחלה גנטית בלבלב או בפעולת תאי הלבלב המייצרים אינסולין.

 

סוכרת מבוגרים מופיעה לרוב בעשור החמישי לחיים והלאה, אולם יותר ויותר ילדים לוקים בסוכרת זו הקשורה להשמנה ולאורח חיים יושבני, שבו אוכלים הרבה וזזים פחות. סוכרת סוג 1 יכולה להופיע בכל גיל. רבים מהמבוגרים שלוקים בסוכרת "מבוגרים" לוקים למעשה בסוכרת נעורים שהתפרצה מאוחר.

 

ישנם גנים מסוימים שמעמידים בסיכון לחלות בסוכרת סוג 1, אך העניין הוא יותר מגנטי. ההוכחה לכך היא שבתאומים זהים הסיכוי של התאום השני לחלות בסוכרת נעורים הוא רק 50% ולא 100%.

 

על פי ההשערות, קיים גורם נוסף כלשהו שאליו נחשף החולה הגורם לפריצת המחלה, ייתכן וירוס. גם ילדים שלא ינקו חלב אם בחודשי חייהם הראשונים נמצאים בסיכון גבוה יותר לסוכרת.

 

במקרים מסויימים ניתן לחזות את מחלת הסוכרת: כאשר במשפחה ילד חולה סוכרת וההורים מודאגים לגבי סיכוי הילדים הנוספים ללקות במחלה, ניתן למדוד אצלם הימצאות נוגדנים כנגד תאי בטא, כמו הנוגדן GAD, הנוגדן אנטי אינסולין או נוגדן אנטי-איילט. עם זאת, אין כל דרך למנוע את התפרצות המחלה.

 

על פי הקריטריונים, אבחון סוכרת נעשה על סמך רמת סוכר מעל 125 מ"ג לד"צ בצום, או מעל 200 אחרי העמסת סוכר, או בבדיקת סוכר אקראית מעל 200 בשילוב סימני סוכרת - צימאון, השתנה מרובה, השתנה לילית וירידה במשקל לא מכוונת.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסוף לדקירות? בשורה של ממש עבור חולי סוכרת
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים