התסמונת שפוגעת ברוב אלו שעברו תאונת דרכים
כאבי ראש, סחרחורות, הפרעות בזיכרון ובשינה והפרעות קשב הן תלונות שכיחות לאחר תאונות דרכים. מה משמעות הסימפטומים, למי לפנות, איך מטפלים וכיצד להגיש תביעה? מומחה בנוירולוגיה מסביר על התסמונת
כמעט כל אחד מאתנו היה מעורב פעם בחייו בתאונת דרכים, אפילו תאונת דרכים קלה. לאחר התאונה התחלתם לסבול מכאבי צוואר, ראש וסחרחורות שהמשיכו, ואף החמירו בעוצמתם ובתדירותם. בד בבד הופיעו שינויים במצב הרוח והפרעות בזיכרון. מדובר בתסמונת בתר-חבלתית (Post-Concussion Syndrom), שהינה סיבוך נפוץ לאחר חבלת ראש.
קראו עוד על כאבי ראש:
בלי תרופות: 7 מזונות שמפחיתים כאבי ראש
כך תזהו: מתי כאב הראש מבשר - יש לך בעיה חמורה
מיגרנה או סתם כאב ראש? איך מבדילים ומטפלים
הסימפטומים השכיחים הם כאבי ראש, המתוארים לרוב כהתקפים של מיגרנה או כאבי ראש מסוג Tension וסחרחורות. סימפטומים נוספים מיוחסים לשינויים באישיות, אי שקט, חרדות ודיכאון, אי סבילות לרעש, שינויים רגשיים, הפרעות קשב וריכוז, הפרעות בזיכרון לטווח קצר, עייפות והפרעות שינה.
התסמונת הבתר-חבלתית שכיחה דווקא כשמדובר בחבלות ראש קלות, ואין קשר ברור בין עוצמת החבלה או האם לוותה באובדן הכרה, ובין הסיכון לפתח תסמונת זו. ניתן לייחס קשר סיבתי לתאונה, במידה וכאבי הראש הופיעו בתוך שבוע ימים ממועד החבלה.
למי כדאי לפנות?
על מנת שכל הסימפטומים יתועדו היטב ויוצע טיפול ראשוני, יש לפנות לבדיקה במרפאה נוירולוגית או במרפאת כאבי ראש. חשוב לדעת שאם קיימת פגיעה בכושר ההשתכרות בעקבות התאונה, מדובר בנכות נוירולוגית תפקודית, המקנה אחוזי נכות במוסד לביטוח לאומי.
אם מדובר בתאונת דרכים שהתרחשה במסגרת העבודה, עליכם להגיש תביעה במוסד לביטוח לאומי. בכל מקרה אחר, עליכם להגיש תביעה לחברת הביטוח המבטחת בזמן התרחשות התאונה.
אך לא די בכך שהגשתם תביעה, עליכם להוכיח שאכן אתם סובלים מהפרעה תפקודית משמעותית וקיימת פגיעה ניכרת באיכות חייכם בעקבות התאונה. הבעיה העיקרית היא שכל אותם סימפומים מבוססים על תלונות סובייקטיביות, ואין בדיקה רפואית קלינית או מעבדתית שיכולה להוכיח את מהימנותן.
למרות הבעייתיות, לצורך קבלת מענק כספי או קצבה מחברות הביטוח או מהמוסד לביטוח הלאומי, יש להוכיח שמדובר בתלונות אמיתיות וסבל מוחשי, ולא במצג שווא. הרופאים המומחים הפוסקים בוועדות נוטים לרוב להיאחז בממצאים אובייקטיביים.
מהם הקריטריונים למהימנות התלונה?
1. קביעת הקשר סיבתי - האם הסימפטומים הופיעו בתוך זמן סביר ממועד התאונה.2. התרשמות קלינית - דפוס כאבי הראש, מאפיינים נלווים ועוד.
3. מספר פניות לנוירולוג או מרפאת כאבי ראש.
4. תיעוד על טיפולים תרופתיים, גם אם מדובר במשככי כאבים ללא מרשם רופא. גם תיעוד על טיפול בדיקור סיני לכאבי ראש יכול להוות תחליף לתיעוד על טיפול תרופתי
5. תיעוד על חופשות מחלה והיעדרויות מעבודה.
6. בדיקה נוירולוגית.
7. תיק רפואי קודם ותיעוד התלונות לפני התאונה ואחריה.
האם תיעוד על דיקור סיני יכול להוות תחליף לתיעוד טיפול תרופתי?
התשובה היא בהחלט כן. בשנת 2009 פורסמה בספריית ה- Cochrane סקירה על כ-2,300 חולים הסובלים מכאבי ראש מסוג Tension. התוצאות הראו כי 47% מאלו שטופלו בדיקור סיני דיווחו על הפחתה של 50% לפחות בתדירות ההתקפים, לעומת 16% הפחתה בלבד בקבוצת הביקורת.
במיגרנה, המסקנה הייתה מפתיעה עוד יותר. התברר שדיקור סיני כטיפול מניעתי היה אפקטיבי יותר מטיפול תרופתי במניעת תדירות ההתקפים, כלומר טיפול של פעם בשבוע בדיקור, יעיל יותר מנטילה יומיומית של תרופות.
ההנחה היא שדיקור, שהוא למעשה שיטה ליצירת כאב בנקודות בפיזור בעצב התחושה בפנים, והעצב הצווארי C2, גורם לאינהיבציה (עיכוב) או דסנסיטיזציה של כאב ברמה פריפרית ומרכזית (מוח).
כיצד מתמודדים עם הסימפטומים הנוספים?
במרפאות כאבי ראש העוסקת בחבלות ראש ותסמונת בתר חבלתית יש בדרך כלל נוירולוג מומחה, המתמחה ספציפית בתחום של כאבי ראש. הנוירולוג מתעד את כל תלונות החולה, מבצע הערכה קלינית מקיפה ומציע טיפול מתאים.
סימפטומים שאינם כאבי ראש, מאובחנים על ידי מומחה בפסיכולוגיה שיקומית באמצעות סדרה של מבחנים ושאלונים הבודקים אספקטים שונים של התפקוד הקוגניטיבי והנפשי. המטרה היא אבחנה מבדלת בין מקור נוירולוגי-אורגני לבין מקור רגשי, ולזהות את מידת השפעה של הנזק הנוירולוגי על השינוי התפקודי.
באם מדובר בהפרעה קוגניטיבית, כמו למשל הפרעות בקשב ובזיכרון, המתלונן יעבור במרפאה הערכה קוגניטיבית על ידי פסיכולוג שיקומי לצורך הערכת תלונותיו ובניית תוכנית שיקומית-טיפולית המתאימה לצרכיו.
במידת הצורך יופנה הנבדק להערכה פסיכיאטרית להערכת תלונות על שינויים במצבו הנפשי, ולרופא אא"ג להערכת תלונות על סחרחורות, צפצופים באוזניים, ירידה בשמיעה, אי יציבות בהליכה ועוד.
מה קורה במוח במהלך תסמונת בתר-חבלתית?
הכותב הוא מומחה בנוירולוגיה, מנהל את המרפאות לכאבי ראש ופנים במרכז הרפואי רמת אביב ובית החולים לניאדו, פוסק בוועדות ערר של הביטוח הלאומי בתחום נכות כללית וחבר בוועדה העליונה של משרד הביטחון.