מהו האיום העולמי שהכי מפחיד ישראלים?
סקר של מכון "פיו" האמריקני בדק ב-40 מדינות מה נתפש בעיני התושבים שלהם כאיום הגדול ביותר. שינויי האקלים במקום הראשון, חוסר היציבות הכלכלי בעולם במקום השני ודאעש במקום השלישי. בארה"ב חוששים בעיקר מארגון הטרור הסוני, ובפולין מהמתיחות בין רוסיה לשכנותיה. ובישראל?
האזהרות של ראש הממשלה בשנים האחרונות עשו את שלהן? מכון "פיו" האמריקני ערך סקר בעשרות מדינות בעולם ושאל את תושבי המדינות מה נתפש בעיניהם כאיום הגדול ביותר. רוב הנשאלים, בייחוד באמריקה הלטינית ובאפריקה, הציב את ההתחממות הגלובלית בראש רשימת האיומים. בארצות הברית באירופה ובמזרח התיכון נקבו בשם "המדינה האיסלאמית" (דאעש) כאיום "המדאיג ביותר" על רקע אחיזת ארגון הטרור הסוני בחלקים נרחבים מעיראק ומסוריה והמשך ההוצאות להורג המחליאות.
סיפורים מרתקים מהעולם ישר לפיד שלכם בדף הפייסבוק של ynet חדשות בעולם
סוגיות נוספות שהוגדרו כאיומים מדאיגים ביותר הן חוסר יציבות כלכלי גלובלי, המתיחות בין רוסיה לבין שכנותיה, תוכנית הגרעין האיראנית, תקיפות סייבר על ממשלות, בנקים ותאגידים וסכסוכי גבולות בין סין לבין שכנותיה.
53% מהישראלים דואגים מתוכנית הגרעין האיראנית
אזהרותיו החוזרות ונשנות של ראש הממשלה בנימין נתניהו מפני האיום האיראני כנראה עשו את שלהן. תוכנית הגרעין האיראנית מוגדרת על ידי רוב הישראלים (53 אחוזים) כאיום המרכזי מבין כל האיומים הגלובליים. שיעור החוששים מהגרעין האיראני גבוה עוד יותר בקרב היהודים בישראל ועומד על 59 אחוזים, בשעה שרק 23 אחוזים מהערבים הישראלים מודאגים מדהירתה של טהרן לעבר פצצה גרעינית - דהירה שנבלמה לפחות ל-10 עד 15 שנים עם החתימה בשבוע שעבר על הסכם גרעין היסטורי בין איראן לבין שש המעצמות, ארה"ב, רוסיה, סין, צרפת, בריטניה וגרמניה.
מה עוד מדאיג את הישראלים? 44 אחוזים מהישראלים מודאגים מהאיום שמציב ארגון הטרור הסוני דאעש, שנמצא לא כל כך רחוק מהגבול עם ישראל. 28 אחוזים מודאגים מחוסר היציבות הכלכלי בעולם, 18 אחוזים מתקיפות סייבר, 14 אחוזים מההתחממות הגלובלית, 6 אחוזים מהמתיחות בין רוסיה לבין שכנותיה ו-3 אחוזים מהסכסוכים הטריטוריאליים בין סין לבין שכנותיה.
מכון "פיו" ערך את הסקר ב-40 מדינות מ-25 במרס 2015 ועד 27 במאי 2015 והשתתפו בו 45,435 בני אדם. הסקר התמקד באנשים שאמרו שהם "מאוד מודאגים" מסוגיה מסוימת.
באמריקה הלטינית "מודאגים מאוד" משינויי האקלים
ב-19 מתוך 40 המדינות הוגדרה סוגיית שינויי האקלים הגלובלי כאיום הגדול ביותר. 61 אחוזים מתושבי אמריקה הלטינית השיבו שהם "מודאגים מאוד" משינויי האקלים. בברזיל ובפרו, למשל, שבה חלה עלייה בתופעת ביאור היערות, שני שליש מהנשאלים הציבו את סוגיית שינויי האקלים בראש סדר האיומים שלהם. באפריקה שמדרום לסהרה, קרוב ל-60 אחוזים גם הביעו חשש עיקרי מההתחממות הגלובלית ומשינויי האקלים. סוגיה זו מדאיגה בעיקר את תושבי בורקינה פאסו (79 אחוזים), אוגנדה (74 אחוזים) וגאנה (71 אחוזים), בשעה שבדרום אפריקה (47 אחוזים) ובטנזניה (49 אחוזים) פחות מודאגים מגורל הסביבה העולמית. גם באירופה פחות מודאגים משינויי האקלים (42 אחוזים). בתוך היבשת הישנה, הספרדים הם המודאגים ביותר מהסוגיה (59 אחוזים) והפולנים אדישים אליה (14 אחוזים בלבד).ב-14 מתוך 40 מדינות הגדירו רוב התושבים את דאעש כאיום הגדול ביותר עליהם. באירופה, 70 אחוזים הביעו "דאגה גדולה" מארגון הטרור הסוני שמבקש להקים חליפות איסלאמית בעיראק ובסוריה. אם מנתחים את הנתונים בתוך היבשת, הספרדים הכי מודאגים מדאעש (77 אחוזים). בפולין, איום מדאעש נמצא במקום השני בלבד. במקום הראשון, באופן לא מפתיע ניצבת המתיחות בין רוסיה לבין שכנותיה.
מטבע הדברים, במזרח התיכון, שבו פועל דאעש, החששות מארגון הטרור גדולים ביותר. בלבנון, למשל, 84 אחוזים "מודאגים מאוד" מארגון הטרור הסוני. במילים אחרות: שמונה מתוך עשרה לבנונים מודאגים מדאעש. ואם יורדים יותר לעומק אז מוצאים כי השיעור גבוה יותר כששואלים רק את המוסלמים במדינה. 90 אחוזים מהסונים ו-87 מהשיעים בלבנון הגדירו את דאעש כאיום הגדול ביותר עליהם לעומת 76 אחוזים מהנוצרים שמודאגים מארגון הטרור.
בירדן, 62 אחוזים מהציבור מודאגים מדאעש, וברשות הפלסטינית 54 אחוזים חוששים ממנו. גם בטורקיה, שמלחמת האזרחים בסוריה וגל של פליטים אינסופי זורם לשטחה, דואגים תושבים רבים מאימת דאעש. איום דאעש נתפש כאיום הגדול ביותר גם בקרב הדרום קוריאנים (75 אחוזים), היפנים (72 אחוזים), האוסטרלים (69 אחוזים) והאינדונזיה (65 אחוזים). מנגד, באפריקה ובאמריקה הלטינית, סוגיית דאעש פחות מטרידה את התושבים.
בתקופה שבה יוון הייתה קרובה לפשיטת רגל וניצלה ברגע האחרון בזכות חבילת חילוץ אירופית, חמש מדינות, בהן רוסיה, הגדירו את חוסר היציבות הכלכלי בעולם כאיום המרכזי עליהן ו-20 מדינות הציבו אותו במקום השני. למעשה, חוסר הביטחון הכלכלי נחשב לאיום השני בחשיבותו בעולם (42 אחוזים), אחוז אחד בלבד לפני האיום של דאעש (41). תוכנית הגרעין האיראנית נמצא במקום הרביעי (31 אחוזים), תקיפות סייבר במקום השישי (30 אחוזים), המתיחות בין רוסיה לבין שכנותיה במקום השביעי (24 אחוזים) והסכסוכים הטריטוריאליים בין סין לבין שכנותיה במקום האחרון.