שתף קטע נבחר

 

מחר: האיחוד האירופי צפוי לאשר סימון מוצרים מההתנחלויות

שרי החוץ האירופים ייפגשו בבריסל וצפויים לאשרר את מחויבותם לסימון המוצרים. שגריר ישראל באיחוד האירופי: "זה ניסיון ללחוץ פוליטית על ישראל על ידי שימוש בצעדים כלכליים שיש ספק לגבי חוקיותם"

 

עובדים בבקעת הירדן. מבחינת האיחוד האירופי, מדובר בשטח כבוש (צילום: AP) (צילום: AP)
עובדים בבקעת הירדן. מבחינת האיחוד האירופי, מדובר בשטח כבוש(צילום: AP)

משרדי האיחוד האירופי בבריסל. מכינים מדריך למדינות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משרדי האיחוד האירופי בבריסל. מכינים מדריך למדינות(צילום: AFP)
 

בישראל חוששים כי האיחוד האירופי צפוי לאמץ בחודשים הקרובים תוכנית לסמן מוצרים מההתנחלויות. הפייננשל טיימס דיווח אתמול כי פקידים בנציבות האיחוד האירופי בבריסל נמצאים בשלבים מתקדים של ניסוח מדריך לסימון המוצרים מההתנחלויות שמיועד למדינות החברות באיחוד. גורמים שמעורים בתהליך אומרים שפרסום ההנחיות צפוי להיות בתוך חודשים, ולכל המאוחר עד סוף השנה.

 

שרי החוץ האירופים שייפגשו מחר (שני) בבריסל צפויים לאשרר את המחויבויות שלהם ליישום מלא ואפקטיבי של סימון תוצרת ההתנחלויות. זאת בהמשך למכתב מחודש אפריל האחרון של 16 שרי חוץ, כולל צרפת ובריטניה, שבו הם הפצירו בשרת החוץ של האיחוד, פדריקה מוגריני, לקדם את סימון המוצרים.

 

האיחוד האירופי בוחן כבר שלוש שנים את אופציית סימון המוצרים מההתנחלויות, אך הקפיא אותה מחשש לפגיעה במאמצים לחידוש המשא ומתן בין ישראל והפלסטינים. בירושלים מודאגים מאוד מהצעד הצפוי, ששגריר ישראל באיחוד האירופי, דוד וולצר, מתאר אותו כ"ניסיון אירופי ללחוץ פוליטית על ישראל בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני, על ידי שימוש בצעדים כלכליים שיש ספק לגבי חוקיותם".

 

וולצר אומר שהסימון מפלה באופן לא הגון בין מוצרים ישראלים באיכות דומה, וכי הסימון הוא חלק מהניסיון של אירופה לקבוע דה פקטו את הגבולות של ישראל, במקום ששני הצדדים יחליטו על כך. וולצר הזהיר כי צעד כזה ייתן דחיפה לפעילים שקוראים להטלת חרם על מוצרים מישראל. "שום דבר טוב או קונסטרוקטיבי לא ייצא מלצעוד במורד הדרך הזו", אמר.

 

דובר מטעם נציבות האיחוד האירופי אמר שסימון המוצרים הוא חלק חיוני ממדיניות הצרכנות האירופית, וכי הנציבות תעזור למדינות ליישמה באמצעות הנחיות על מוצרים מההתנחלויות. האיחוד האירופי רואה בהתנחלויות ככאלה שנמצאות שטחים כבושים, ולכן הן בלתי חוקיות מבחינת המשפט הבינלאומי.

 

בריטניה, בלגיה ודנמרק כבר מסמנות תוצרת מההתנחלויות, למרות שההנחיות הדניות אינן נוגעות לרמת הגולן. ישראל מתנגדת לסימון וטוענת שמדובר במדרון חלקלק שיוביל לחרם כללי על תוצרתה. "אנשים יהיו מבולבלים וחלקם יחליטו פשוט לא לקנות שום מוצר ישראלי", אמרו במשרד החוץ בירושלים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
משרדי האיחוד האירופי
צילום: AFP
מומלצים