התסביך הנאצי של משפחת המלוכה
לאחר שנים של הצלחה בשיפור התדמית שדבקה בעבר במונרכיה הבריטית - פייסנית כלפי היטלר - סרטון ההצדעה במועל יד של המלכה הוציא שוב את השד הנאצי של המשפחה מהבקבוק, שמקורו במלך אדוארד השמיני. אך בעוד המלכה זועמת, הבריטים מגחכים והמומחים דורשים: פתחו את הארכיונים
הסרטון שבו נראית בילדותה המלכה אליזבת השנייה מצדיעה במועל יד, החיה מחדש את הדיון הלא כל כך נוח על קשריה ההיסטוריים של משפחת המלוכה הבריטית למשטר הנאצי של אדולף היטלר בגרמניה.
סיפורים מרתקים מהעולם ישר לפיד שלכם בדף הפייסבוק של ynet חדשות בעולם
המלכה אליזבת, המצולמת בסרטון השחור-לבן מ-1933 שפרסם ה"סאן", הייתה אז עדיין נסיכה, בערך בת 7, ולא הייתה יכולה לדעת את המשמעות האמיתית של הצדעת ה"הייל היטלר". בסרטון נראה דודהּ, לימים המלך אדוארד השמיני, מעודד אותה ואת אמה ואחותה. אדוארד נחשב לדמות שנויה במחלוקת בנוף המלכותי, והיסטוריונים רבים מאשימים אותו באהדה למשטר הנאצי.
אחרי שנים של הצעות, פגש אדוארד את היטלר בגרמניה ב-1937. זאת לאחר ששנה קודם לכן ויתר על כס המלכות - אחרי פחות משנה בתפקיד - משום שרצה להינשא לוואליס סימפסון, גרושה אמריקנית. זמן קצר אחר כך, יזמו הנאצים מזימה לא מוצלחת, ששם הקוד שלה הוא "מבצע ווילי", ומטרתה הייתה לחטוף את אדוארד ב-1940, ולהחזיר אותו לכס המלכות כשגרמניה תפלוש לבריטניה במהלך מלחמת העולם השנייה.
"ההתנהגות שלו הייתה חלק מדפוס, הדוכס היה חוטא בחוסר-נאמנות ובצביעות אך מעולם לא היה מחויב למטרה", כתב המומחה לבית המלוכה אנדרו מורטון בספרו "17 גלגולים", המגולל את קשריו של אדוארד עם הנאצים ויצא לאור השנה. "הוא פלירטט, כאילו הוא במועדון, אך מעולם לא עשה משהו בנידון".
לתקן את הנזק שהותיר אדוארד
רבים באצולה האירופית ראו בהתחלה בהיטלר כוח מגן נגד המשטר הקומוניסטי ברוסיה, שהדיח ב-1917 את הצאר ניקולאי השני והוציאוֹ להורג מאוחר יותר באותה שנה.
אחרי שאדאורד ויתר על כס המלכות, וגרם לסקנדל הגדול ביותר בהיסטוריה המודרנית של משפחת המלוכה, הוא נודה על ידי שאר המשפחה, ששורשיה הגרמניים נעוצים בתחילת המאה ה-18. אחיו של אדוארד ואביה של המלכה אליזבת השנייה, ירש את הכתר והפך למלך ג'ורג' השישי.
חיי הכס לא היו קלים עבור המלך החדש - מאבקו להתגבר על גמגומו היה להשראה לסרט זוכה האוסקר מ-2010 "נאום המלך". אולם הוא ואשתו, אמה של המלכה, עשו הכול כדי לבנות מחדש את תדמיתה של המונרכיה במהלך מלחמת העולם השנייה כשנשארו בארמון בקינגהם בזמן ההפצצות האוויריות, הידועות בשם "הבליץ", ואף ביקרו באזורים מופצצים.
אחרי שהארמון ניזוק מהפצצה ב-1940, אמרה המלכה דאז: "אני שמחה שהופצצנו. עכשיו אני יכולה להסתכל לאנשי ה'איסט אנד' (האזור בלונדון שנפגע הכי קשה במלחמה) בעיניים". לאחר מכן התגייסה הנסיכה אליזבת, אז בת 18, לצבא והחלה לשרת כטכנאית מטוסים ונהגת משאית.
כמו שאר הממסד הבריטי, הזוג המלכותי תמך במדיניות הממשלה הפייסנית כלפי גרמניה, שנמשכה עד תחילת 1939. מדיניות זו אפשרה להיטלר לכבוש שטחים בתקווה שמהלכיו ישמרו על שלום האזור.
זעם המלכה
נדמה כי סרטון המועל יד גרם למבוכה רבה - יותר מאשר נזק משמעותי לתדמית המכובדת והאהודה של המלכה, אף שהיא ככל הנראה לא שועשעה רבות מפרסומו. "משפחת המלוכה מתנהגת כמו קיפוד מזדקר כשהקשר בינה לבין הנאצים עולה לסדר היום", אמר מורטון לסוכנות הצרפתית. "אני בטוח שהפעם הביטוי 'זעם המלכה' מדויק לתיאור המצב".
עם זאת, התגובה הציבורית הנרחבת לסרטון לא הייתה זועמת במיוחד, אלא יותר מבודחת. ממים מצחיקים רבים הופצו ברשתות החברתיות ודחקו הצדה את הגינויים.
הקומיקאי הבריטי ריקי ג'רוויס ("המשרד") פרסם תמונה שלו כילד בטוויטר וכתב:
"עזבו את המלכה, אני נראיתי כמו היטלר קטן כשהייתי בן 7". התגובה הציבורית דומה לזו שהתקבלה לפני כעשור כשה"סאן" פרסם תמונה של הנסיך הארי עונד על זרועו צלב קרס למסיבת תחפושות של חברים.
עם זאת, הסיפור הגביר את הלחץ על פתיחת הארכיונים של המשפחה, שמהם הודלף הסרטון. מומחים טוענים כי זו תהיה הזדמנות חשובה לציבור להבין את עברם המורכב של בני המלוכה. "אל לנו להתפלא שההיסטוריה של משפחת המלוכה באותה תקופה לא הייתה כמו של שאר האזרחים - שהייתה מחויבת לפייסנות האיומה", כתבה קרינה אורבך, היסטוריונית באוניברסיטת לונדון, במאמרה בעיתון "אובזרבר" שיוצא בימי ראשון. "אך עלינו לפחות להבין את הסיפור לפרטיו - מתוך הארכיונים של משפחת המלוכה".