שתף קטע נבחר

לא חתמו על החוזה - אך יקבלו את הדירה

ביהמ"ש פסק כי יש להכיר בעסקת נדל"ן למרות שלא נחתם חוזה בכתב. זאת לאחר שזוג מהמרכז סיכם עם החותנים כי ירכוש את דירתם, אולם האחרונים ניסו להתנער מהעסקה כדי לא לשלם מס שבח בגין מכירת נכס אחר

בית המשפט לענייני משפחה בתל-אביב פסק בשבוע שעבר בצעד יוצא דופן, כי יש להכיר בעסקת מקרקעין - למרות שלא נחתם חוזה בכתב. תחילת הפרשה ב-2010, אז בני זוג ממרכז הארץ ערכו הסכם בכתב עם הורי הבעל, לפיו השניים ייקנו את דירת ההורים, וזו תעבור על שמם לאחר שישלמו את הכסף. טיוטת ההסכם נכתבה - אולם מעולם לא נחתמה.

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

 

>>> רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו

 

לטענת בני הזוג, הורי הבעל הבטיחו כי לאחר שהשניים ישלימו את תשלומי המשכנתא שרובצים על הדירה, תעבור הדירה על שמם. כמחווה לזוג הצעיר, מכרו את הדירה בכ-30% פחות משווי ערכה. בחלוף השנים, כאשר הגיע מועד העברת הדירה על שמם בטאבו, ביקשה אמו של הבעל להשהות את העסקה כדי לא לשלם מס שבח, משום שמכרה נכס אחר.

 

בסופו של דבר, הוסיפו לטעון בני הזוג, הכספים שולמו - אולם האם החלה להתנער מהעסקה בטענה כי ההסכם, כאמור, מעולם לא נחתם. במקביל, התגרשו בני הזוג אולם הגישו תביעה בצוותא כנגד האם כדי לקבל את זכויותיהם.

 (צילום: ShutterStock) (צילום: ShutterStock)
(צילום: ShutterStock)

בפסק הדין קבע השופט יהורם שקד כי "ניסיונותיה של האם להתכחש לעסקה מטעמים טכניים (אי-קיום דרישת הכתב, כלומר הסכם חתום - נ.כ.פ), נגועים בחוסר תום לב וזעקת ההגינות מחייבת הכרה בעסקה חרף היעדר כתב". עוד קבע כי החותנת התחרטה רק לאחר שבנה וכלתה מילאו את חלקם בהסכם, ולאחר שקיבלה את מלוא התשלום עבור עסקת המכר. הוא אף דחה את טענותיה לפיהן הכספים ששולמו על ידי בני הזוג נועדו לשכירות, והשתכנע כי התשלום נעשה עבור עברת זכות הבעלות על שמם.

 

בפסק הדין נכתב: "אמונתם התמימה והבלתי מסויגת של בני הזוג בהורי הבעל לבל יתכחשו למוסכם ביניהם מובנת לי ואין לי אלא להביע צער על כך שאמונתם הופרה. שוכנעתי כי השיהוי בחתימה על ההסכם נעוץ מתוך רצון לחסוך להורי הבעל תשלום מסים, ואילו כעת מנסה האם להפוך הקערה על פיה ולטעון כי מאחר ואין בנמצא כל דיווח בגין העסקה הרי שיש ללמוד על היעדרה של העסקה. שורת הדין ושורת הצדק מחייבות פסיקה לטובת בני הזוג כך שאתן תוקף משפטי להסדר שקויים על ידי הצדדים חרף אי עמידה על דרישות הכתב".

 

עו"ד ליאת לב קליין ועו"ד שירלי בן שטרית דלל יצגו את בני הזוג. לדברי עו"ד לב קליין, "התובעים ובאי כוחם מברכים על פסיקתו האמיצה של כבוד השופט יהורם שקד בנושא חשוב מעין זה, המעורר עניין ציבורי ומשפטי כאחד, כאשר הוצבו קרטריונים מהותיים בהתחייבות לעשות עסקה - במיוחד בין קרובי משפחה. עקרון תום הלב וגרסתם האחידה של התובעים הביאה לתוצאה הראויה, בה בוצעה עסקה, שולמה תמורה, אך דרישת הכתב הייתה חסרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
עו"ד ליאת לב קליין
מומלצים