איזנקוט מזהיר לקראת דו"ח לוקר: "דה-לגיטימציה למשרתי צה"ל - איום מהותי"
יממה לפני הצגת דו"ח לוקר נפגש הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט עם סגל הפיקוד הבכיר והציג את תוכנית העבודה הרב-שנתית "גדעון". הוא התריע כי יש לשמור על זכויות משרתי הקבע: "פגיעה במשרתים פוגעת בצה"ל מלעמוד בייעודו, ופוגעת באמון הציבור בצה"ל שלא לצורך"
הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט כינס היום (ב') את סגל הפיקוד הבכיר בצה"ל והציג את תוכנית העבודה הרב-שנתית "גדעון" שהכנתה החלה לפני כחצי שנה עם כניסתו לתפקידו. בכנס שנערך יממה לפני הצגת דו"ח לוקר - שיציע מודל חדש לפנסיה ולמשרתי הקבע - אמר איזנקוט כי הוא רואה חשיבות בשמירה על משרתי הקבע וזכויותיהם: "הניסיון ליצור דה-לגיטימציה למשרתי צה"ל מהווה איום מהותי על היכולת להשאיר בצה"ל משרתים מקצועיים, מחויבים וגאים".
עוד אמר כי "יש לנהוג בהם בכבוד הראוי לציבור המשרת את המדינה. פגיעה במשרתים פוגעת בצה"ל מלעמוד בייעודו, ופוגעת באמון הציבור בצה"ל שלא לצורך".
לדברי הרמטכ"ל מהווה התוכנית הזדמנות גדולה "אך בעלת סיכונים". הוא הוסיף כי מטרתה היא "להביא את צה"ל למצב שבו הוא יכול לנצח אויבים עם האנשים הטובים ביותר שלנו ועם יכולות מתקדמות. אנו נוביל את השינויים וההתאמות באומץ ובאחריות גדולה ולפני שנסגור מערכים שנמצאים בליבת העשייה ונסגור מערכים שנמצאים במעטפת. אני ער לשיח ולרצון לקבלת ביטחון בפחות כסף, אבל לא צריך לפגוע במי שקשרו את חייהם בביטחון המדינה. הנחות העבודה שלנו לתוכנית הרב-שנתית הקרובה הן שנידרש להפעיל את כוחו של צה"ל, אבל לצד זו מטרתנו היא להגדיל את חלון הנורמליות ולשמור על יציבות במדינת ישראל".
בין הנקודות העיקריות בתוכנית נמצאים פיטורי 2,500 אנשי קבע נוספים; הצערת גיל המפקדים (המג"דים יהיו בני 32 במקום 37-35, גיל המח"טים יירד מ-46-45 ל-42-40); הקמת זרוע סייבר; צמצום כוח המילואים ב-100 אלף חיילים; צמצום חטיבות ארטילריה; צמצום גדודי חי"ר קל; קיצוץ של כ-6 אחוזים במפקדות; סגירת מערכים וביטול כפילויות; קיצוץ והתאמת מערכים שאינם בליבה (חיל חינוך, רבנות, קצין מילואים ראשי, יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים, גל"צ והצנזורה הצבאית, איחוד מפקד הגיס הצפוני עם מפקדת זרוע היבשה).
קצין בכיר הסביר מוקדם יותר כי התוכנית מתאימה את הצבא לאיומים הנוכחיים: "בסדר כוחות הטנקים ירדנו משנת 85' עד היום ב-75%, ומאז שנת 90' ירדנו ב-50% בכמות מטוסי הקרב, כך גם בכמות ספינות השטח. בכוח האדם קבע עלינו ב-8% ב-30 השנים האחרונות. נסגור גדודי פיקוד העורף במילואים ועוד כמה אגדי ארטילריה, לצד הפחתה של 100 אלף אנשי מילואים. ניישם קיצוץ של 6% בכל המפקדות, שבמטכ"ל כבר מתבטא בהפחתה של ארבעה תקני אלופים. נבטל מערכים של אש תותחים סטטיסטיים ונחזק בעוד אימונים את אוגדות החוד הסדירות".
מדובר צה"ל נמסר כי "התוכנית שאותה מתכנן צה"ל להוציא לפועל עומדת בסימן שילוב בין-זרועי וקידמה מבצעית, מודיעינית וטכנולוגית, המותאמות לאיום ולתרחישי הייחוס ולמוכנות הנדרשת מצה"ל, לצד המשך קיצוץ והתייעלות במשאבים ובכוח האדם, בקבע ובמילואים". התוכנית תיישם בפועל שינויים מבניים בדגש על איחוד מטות ותמשיך במגמת קיצוץ במספר משרתי הקבע, שנוי תמהילי כוח אדם וכן קיצוץ וסגירת מסגרות שירות ומשימות.
הכנס שבו נשא דברים הרמטכ"ל נפתח בהערכת המודיעין השנתית ואחריה הציגו ראשי הצוותים, שמונו על-ידי ראש המטה הכללי להובלת עבודות המטה, כל עיקרי עבודותיהם ותוצריהם. ראש אגף התכנון האלוף נמרוד שפר שמסיים היום את תפקידו ופורש לאחר 36 שנות שירות מצה"ל, הציג את שלבי עיצוב התוכנית. ראש אגף המבצעים האלוף ניצן אלון הציג את אסטרטגיית צה"ל שגובשה על-ידי קודמו האלוף יואב הר-אבן. ראש אגף כוח האדם האלוף חגי טופולנסקי הציג את אסטרטגיית כוח האדם שתלווה את צה"ל בשנים הקרובות, לרבות מודל שירות הקבע החדש.
תוכנית "גדעון", כך נמסר מצה"ל, מיפתה את מפת האיומים במזרח התיכון, והציבה הנחה ש"ניתן ונכון לנהל סיכונים בצורה מושכלת" והמליצה על רמת ביטחון להחלטת הדרג המדיני. הרמטכ"ל ציין כי התוכנית שיזם צה"ל הוצגה לשר הביטחון משה (בוגי) יעלון ואושרה על ידו, ותעבור עתה לשלב התכנון. במקביל תוצג התוכנית בפני הדרג המדיני, כחלק מהערכות צה"ל ומוכנותו לשנים הקרובות.