מליאת הכנסת תדון בגז. דרעי יחתום אם יהיה רוב
במשך חודש סירב שר הכלכלה לחתום על הסעיף העוקף את הממונה על ההגבלים. בדיון בוועדת הכלכלה טען היו"ר כבל: "דרעי הסכים לחתום". דרעי הגיב: נתניהו אמר לי שתהיה הצבעה בכנסת. אחתום רק אם יהיה רוב
פארסת הגז מגיעה לשיא: ביום האחרון של השימוע הציבורי בנוגע למתווה הגז, הסכים שר הכלכלה אריה דרעי לחתום על הסעיף שעוקף את הממונה על ההגבלים העסקיים, סעיף 52 - אך הודיע כי יחתום רק לאחר אישור הכנסת. במשך כמעט חודש דרעי התנגד לחתימה על סעיף זה. המשמעות היא שכעת המתווה יועבר להצבעה בכנסת וצפוי לעבור לאור תמיכה מהאופוזיציה בדמות סיעת ישראל ביתנו שתומכת במתווה עצמו.
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל, חשף היום (ג') בתחילת הדיון כי דרעי מתכוון לחתום על הבקשה לאשר את מתווה הגז ולחזור בו מסירובו בנושא. ח"כ כבל חשף את הדברים בדיון בוועדת הכלכלה, שדנה בהיבטים המדיניים והביטחוניים של המתווה.
"אתמול, לבקשתם של השר דרעי ושר האנרגיה יובל שטייניץ, הם נפגשו איתי יחד עם המשנה ליועמ"ש אבי ליכט והציגו בפניי כמה עניינים", אמר כבל בתחילת הדיון. "הם ביקשו להודיע לי ששר הכלכלה מתכוון להגיש לי בקשה להפעיל את סעיף 52. זה שינוי גדול של סדר הדברים כפי שהתנהלו עד לרגע זה". ח"כ שלי יחימוביץ', אף היא מהמחנה הציוני, אמרה כי "יש כאן יריקה בפרצופו של הציבור", וכבל הוסיף: "זה האדם האחרון בתהליך הזה שאתה מצפה שיעשה את זה".
בתגובה לדברי כבל, אמר השר דרעי: "כפי שהודעתי בעבר לממשלה, אני לא מוכן להפעיל את סעיף 52 ולפיכך הממשלה לקחה את הסמכות להפעלת הסעיף. לאחר שהכנסת לא אישרה את הודעת הממשלה בעניין, הסמכות להפעלת הסעיף נשארה בסמכות שר הכלכלה. ראש הממשלה נתניהו ושר האנרגיה שטייניץ הודיעו לי כי הממשלה תאשר את המתווה ולאחר מכן יובא לאישור הכנסת. רק לאחר אישור מליאת הכנסת, אשקול אם להפעיל את סעיף 52".
דרעי הבהיר כי "לא ביקשתי מח"כ איתן כבל לקיים התייעצות על סעיף 52. אתמול, בכנסת, התקיימה ישיבה בהשתתפותי עם השר שטייניץ, המשנה ליועץ המשפטי עו"ד אבי ליכט וח"כ כבל, ושם נבדקו לוחות הזמנים והאפשרויות המשפטיות הקיימות. צר לי שבתום ישיבה זאת בחר ח"כ כבל להודיע מה שהודיע, ואף הבעתי כעת בפניו את מורת רוחי מתוכן דבריו".
מתווה הגז נחשף לציבור לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו לא הצליח לגייס רוב בכנסת להעברת הסמכויות לאישור הסכם הגז לממשלה ונאלץ לבטל את ההצבעה בעקבות התנגדותו של יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, לתמוך בהעברת הסמכויות. לנתניהו לא היה רוב בעקבות הודעתם של השרים כחלון, גלנט וחיים כץ שלא יצביעו בשל ניגוד עניינים. ראש הממשלה ביקש מהשלושה למצוא לעצמם קיזוז, אך באופוזיציה סירבו.
הבעיה המרכזית שעמדה בפניו הייתה שלושת השרים בממשלתו שהודיעו כי לא ישתתפו בהצבעה עקב חשש לניגוד עניינים - משה כחלון, יואב גלנט וחיים כץ. כחלון עקב חברותו עם איל הגז קובי מימון, גלנט בגלל עברו כמנכ"ל חברה לחיפושי נפט וכץ בגלל אחזקת מניות בישראמקו.
יחימוביץ': "איפה השקופים של דרעי?"
ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) אמרה כי הודעתו של דרעי "חמורה מאין כמותה, ומעידה על כניעה מוחלטת ללחצי ראש הממשלה. זו הפניית עורף לציבור הרחב ולאותם שקופים שדרעי התיימר לייצג בעת הבחירות". לדברי יחימוביץ', "המרוץ הבהול בשעות האחרונות להעביר את המתווה בכוח מעיד גם כי השימוע לכאורה שמקיים משרד האנרגיה אינו אלא הצגה אחת גדולה וחסרת משמעות. אילו באמת היה קשוב לעמדת הציבור, לא היה מתקיים המחטף הבהול להפעלת סעיף 52.
"בשבועות האחרונים נחשפו עוד ועוד ראיות לכך שהמתווה וכל הדרך הקלוקלת שהובילה אליו גורם נזק כבד ביותר לציבור בישראל ולכלכלה הישראלית ומעביר באופן חשוד כוח וממון למונופול פרטי אדיר. על הציבור להתגייס ותבוע את זכויותיו במקום שבו אין לעם ממשלה", הדגישה. היא אף הסבירה כי ההודעה של דרעי לפיה יפעיל את סעיף 52 רק אחרי שהכנסת תדון בכך, "היא חסרת שחר, משום שברגע שהוא נוטל אליו בחזרה את הסמכויות הוא מייתר את הכנסת ואין יותר צורך באישור הכנסת להעברת סמכויות".
ח"כ אורלי לוי לנציגי האוצר: "תדאגו לאינטרסים של הציבור"
מוקדם יותר התנהל דיון סוער בוועדה לביקורת המדינה על מסקנות דו"ח מבקר המדינה שהאשים את הממשלה בהתנהלות לקויה במתווה הגז. הוועדה התכנסה הבוקר לאחר הפרסום ודנה במסקנות. ח"כ אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו) פנתה לנציגי משרד האוצר בדיון ותקפה אותם: "אתם הייתם צריכים לדאוג לאינטרס של האזרחים שלנו. לא עשיתם את זה. אני שואלת מה אתם עושים עכשיו? לשם מה קיים משרד מבקר המדינה במדינת ישראל אם אתם לא מתייחסים למה שכתוב שם?".
יו"ר הוועדה ח"כ אלהרר אמרה בתחילת הדיון: "ביקשנו להוציא את הדו"ח כמה שיותר מהר מכיוון שלוחות הזמנים לא יאפשרו לנו לקיים דיון ענייני אמיתי אם הדו"ח ייצא אחרי שייסגר עניין המתווה". היא הוסיפה כי "עלו כשלים כמעט בכל תחום. יש לוודא שמחיר הגז יהיה תחרותי. המבקר הגדיל ואמר שיש לשקול פיקוח על מחירים. הדיון הזה הוא לא דיון תיאורטי, קרה לנו נס במדינת ישראל ומה שהממשלה עושה בימים אלו זה למסמס אותו ולהוריד מהערך הגדול שלו".
בדו"ח שפורסם אתמול קבע המבקר כי "התנהלות הממשלה על זרועותיה בתחום הגז הטבעי הייתה לקויה ובלתי מגובשת. מסיבות שונות - שלחלקן תרמה התנהלות הממשלה - נוצר מונופול בתחום זה", הוא מתח ביקורת על נושא הסדרת משק הגז וקבע: "בנושא כה חשוב על הממשלה להתנהל כ'תזמורת הרמונית עם מנצח בראשה'". שפירא הוסיף בדו"ח כי מחיר הגז הטבעי, למרות המונופול, צריך להיות תחרותי.
בדיון בוועדה היום קרא השופט שפירא להעמיק את הבדיקה בנושא מתווה הגז. "בדו"ח יש התייחסות לא מלאה למתווה. צריך לעקוב ולראות יום יום איך הדברים נעשים במסדרונות הכנסת, הממשלה וכל הגופים האחרים שייתנו את הדעת על המתווה".
המשנה למנכ"ל מבקר המדינה צבי ורטיקובסקי הוסיף: "נוצר לנו מונופול חזק ללא גיבוי והוא מהווה סיכון אסטרטגי למדינת ישראל. יש רק ספק אחד של גז טבעי ממאגר תמר. יש רק צינור הולכה אחד והקיבולת שלו מוגבלת".
לגבי נושא מחיר הגז הטבעי לציבור ציין ורטיקובסקי כי "כתוצאה מהמונופול וחתימת החוזים בין חברת החשמל לשותפויות הגז, יש הטיה של המחירים כלפי מעלה ואז נוצרות בעיות. כל עוד יש מונופול צריך לוודא שמחיר הגז יהיה תחרותי וצריך לפתח מנגנון. במידת הצורך יש לבחון אפשרות להפעיל פיקוח על המחירים".
במהלך הדיון טען ח"כ פרופ' מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני) כי פיקוח המחירים הוא ההכרח המרכזי. "אומרים שיש פיקוח מחירים, ואני אומר שאין. המשמעות שהצרכן במדינת ישראל ישלם יותר ויותר על חשמל", אמר. יו"ר דלק קידוחים גדעון תדמור השיב לטרכטנברג ואמר כי ישנו מנגנון פיקוח מחירים. בתגובה השיב חבר הכנסת: "צריך לדייק, היכן יש פיקוח?”.
מנהל תחום כלכלה במשרד האנרגיה, קונסטנטין בלוז, דחה את הביקורת על כך שלא היו רישומים לכל הדיונים: "לא בכל דיון ממשלתי יש פרוטוקולים". ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) הגיב: "זה רק 1,000 מיליארד שקלים". בלוז גם ציין שכמה משדות הגז שאותרו נמצאים במים עמוקים ולכן הליך הפקתו יקר יותר וכתוצאה המחיר גבוה יותר.
טרכטנברג התעמת גם עם בלוז וטען כי הוא מטעה כשהוא אומר שקיים מנגנון שמפקח על המחירים. "אתה לא ראוי לתפקיד שלך", אמר חבר הכנסת לנציג משרד האנרגיה.
בדו"ח שפורסם אתמול מצא המבקר ליקויים קשים בהסדרת הנושא: "הממצאים מצביעים על העדר מדיניות ממשלתית כוללת ושלמה, חוסר עשייה אפקטיבית, פעולה בקצב אטי ואסדרה חלקית, עד כדי ריק אסדרתי בתחומים רבים". הוא הוסיף כי כתוצאה מכך "בתחומים רבים יצרו הליקויים האמורים חיכוכים בין המאסדרים עצמם ובינם לבין מחזיקי זכויות הגז. כל אלה גרמו לעיכובים בפיתוח משק הגז, ואף עלולים למנוע מהמדינה לממש את מלוא הפוטנציאל הטמון במשאב זה".
על המונופול שנוצר במשק הגז כתב המבקר כי "פעולות הממשלה לאורך השנים לא מנעו את היווצרותו של מונופול באספקת הגז הטבעי, ואף העמידו את המדינה תחת אילוצים שונים בניסיון להתמודד עם תוצאותיו של המונופול. כך למשל לא הושלמה קביעתה של מדיניות לפיתוח שדות גז קטנים ובינוניים, שיכולים לתרום לתחרות בענף, לא גובשה דרך פעולה למשיכת מפעילים בעלי ניסיון מקצועי מוכח ומשמעותי בתחום גילוי גז טבעי, ואף שניתנו 46 רישיונות חיפוש לשותפויות הכוללות מפעילים אחדים, רק מפעיל בעל ניסיון רב הצליח לגלות שדות גז טבעי בשטחים שבגינם קיבל רישיונות".