שתף קטע נבחר

 

שנה בלי מצבה לחלל צוק איתן: "דורכים עלינו"

בני משפחת מט מאילת, ששכלו את בנם לי במבצע בעזה, מתעקשים לחקוק במצבה לזכרו את שמות אחיו, אך משרד הביטחון מתנגד. האם: "הוא עזב בית עם אימא, אבא ושלושה אחים". משרד הביטחון: "הדבר מנוגד לתקנות"

 

קברו של מט ללא מצבה בבית העלמין הר הרצל ()
קברו של מט ללא מצבה בבית העלמין הר הרצל

כבר שנה שמשפחתו של סמל-ראשון לי מט ז"ל, שנהרג במבצע צוק איתן, מנסה להילחם בביורוקרטיה של משרד הביטחון. בני משפחתו של חלל צה"ל, שמתגוררים באילת, דורשים לכתוב את שמות אחיו על המצבה, אך במשרד הביטחון לא מוכנים לשמוע על כך.

 

סמדר, אמו של לי, סיפרה היום (ג') כי גם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון נדרש לנושא המאבק להוסיף את השמות של האחים טל (26), סי (22) וגל (24), שנפצע ב-2011 בפיגוע בכביש 12 בדרך לאילת. "בעוד יומיים נציין שנה מאז שלי נעלם לנו מהחיים", אמרה האם השכולה. "פנינו לשר הביטחון בנושא, לקח חודשים ארוכים עד שהסכים לראות אותנו".

 

האם אמרה עוד כי "הוא נתן לנו תשובה שלילית. הוא הסביר לנו שאלה החוקים וזהו. מערכת הביטחון הולכת לפי השבלונה, תקנות משנת תש"ח. אנחנו מתעקשים ששמות אחיו יהיו רשומים. ליליק עזב את הבית עם אימא ואבא ועוד שלושה אחים, שתי אחיות ואח".

לי מט ז"ל. "רוצים למסמס את זה, שייעלם" ()
לי מט ז"ל. "רוצים למסמס את זה, שייעלם"

סמדר הוסיפה כי "באיזשהו שלב הרמנו ידיים ועברנו לכנסת. ח"כ עפר שלח (יש עתיד. א"ק) הגיש תיקון לחוק לוועדת השרים והחוקה. הוועדה קיבלה הוראה ישירה לא לדון בנושא שלנו. מתייחסים אלינו, אל אלה ששילמו את המחיר האולטיבמטיבי, כאיובי המדינה. שר הביטחון וראש הממשלה דורכים עלינו. כך אני רואה את זה".

 

עוד ציינה האם כי "רוצים למסמס את זה, שייעלם. אבל כבר יש תקדים. עמיר פרץ, כשהיה שר הביטחון, אישר למשפחה לעשות זאת. עשרות משפחות ביקשו זאת. אבל אנחנו, משפחת מט,

מתעקשים. זה כבר לא מאבק פרטי אלא ציבורי. יש הרבה משפחות שלא היה להן כוח לעמוד מול הלחצים האלה. אבל אנחנו עומדים על שלנו".

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי "משפחתו של לי מט ז"ל ביקשה להוסיף את שמות אחיו על מצבתו, דבר שמנוגד לתקנות כיתוב על מצבות שאושררו בעבר בבג"ץ. למשפחת מט ניתנה האפשרות להוסיף את שמות האחים על הכיתוב האישי למרגלות הקבר, כפי שעושות מרבית המשפחות, אולם היא סירבה".

 

במשרד הביטחון הוסיפו כי "המועצה הציבורית להנצחת החייל אשר מורכבת מבני משפחות שכולות דנה בנושא על פי בקשת האב, והמליצה לשר הביטחון שלא לשנות את ההחלטה, מתוך שמירה על ערך השיוויון והאחידות. שר הביטחון קיבל את המלצת המועצה הציבורית ואף נפגש עם משפחת מט והודיע לה על ההחלטה שלא לשנות את התקנות".

 

בתגובה לדברי משרד הביטחון ציינה האם סמדר: "יש להם תגובה מוכנה מראש ולקונית: יש חתיכת שיש שבו כל משפחה יכולה לתת ביטוי אישי. כמו קטע משיר או איזה פתגם. הילדים שלי הם לא ביטוי אישי אלא חלק מה-DNA של לי, מהמשפחה. לא נרשום אותם למרגלות הקבר. הם עוברים את הגיהינום שלהם גם כן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים