שתף קטע נבחר

הזהב צנח ב-700 דולר ב-4 שנים. כל הסיבות

כבר ארבע שנים ברציפות שמחיר המתכת הזהובה בירידה - משיא של 1800 דולר, ל-1100 דולר לאונקיה, כאשר במקביל הבורסות ברחבי העולם גואות והריבית אפסית. אז מה הם הגורמים לירידה, האם יש סיכוי לעלייה מחודשת ומה אפשר להסיק מכך לגבי תיק ההשקעות שלנו? פרשנות

מחירה של המתכת שכולנו רוצים לעקוב אחריה בעתות משבר יורד בשקט בשקט כבר ארבע שנים ברציפות - מאז הגיעה לשיא כל הזמנים בספטמבר 2011, כשמחירה של אונקיה עמד על 1,800 דולר והיום עומד על 1,100 דולר בלבד.

 

לכתבות נוספות בשוק ההון

אפל מאבדת מיליארדים: לקנות או לברוח?

רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו

 

כעת כשהתחזיות השחורות של המשקיעים הגדולים של וול סטריט לפיהן מחירה של אונקיה יטפס בקלות ל-2,000 דולר לא התגשמו, ואונקיה נסחרת תמורת 1,100 דולר, נראה כי אותן תחזיות לא יתגשמו גם בטווח הנראה לעין.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

יש לציין כי הזהב תפס כותרות רבות בשוק ההון המקומי דווקא בדרכו למעלה אך משום מה הרבה פחות בדרכו מטה. נכון, זהו אינו מוצר שנמצא בתיק ההשקעות כמעט של אף אחד מאיתנו. בקרנות הפנסיה, הנאמנות ושאר אפיקי החיסכון הזהב נמצא במינון נמוך מאוד - אם בכלל. אך הזהב הוא נכס שעבור כל מי שבוחן את השקעותיו בשוק ההון מומלץ לעקוב אחריו.

 

הזהב - לא מושפע מהביקוש

מחיר הזהב נוגע מאוד לכל ענף התכשיטים ולמחירי התכשיטים שעלו דווקא אחרי המשבר הכלכלי העולמי ב-2008 בשל העלייה במחיר המתכת הזהובה. ונקודה מעניינת בהקשר הזה: בזמן שהביקוש למוצרי יוקרה דווקא ירד, מאחר ולצרכנים היה הרבה פחות כסף פנוי לרכוש מוצרים כאלה הזהב עשה את ההיפך והחל לטפס. הניתוק הוכיח שמחיר הזהב, באופן מאוד מאוד מפתיע וחריג, כמעט ואינו מושפע מהביקוש אלא יותר מתנודות בשוקי ההון.

 

השקעה בזהב היא מפלט מצוין בעתות של משבר בשווקים. פאניקה שאוחזת בעתות של ירידות מחירים בשוקי ההון מביאה קרנות השקעה, גידור וספקולנטים להאמין כי החזקה במתכת היקרה היא מפלט מצוין לפאניקה. אם כך, הזהב נחשב למוצר השקעה ספקולטיבי, מאחר וקשה מאוד להגדיר במדויק מה קובע את מחירו מלבד פסיכולוגיה ודעות של משקיעים, ולכן תהליך הירידה בזהב מספק לנו מסקנות מאקרו כלכליות מסקרנות. 

 

ובכל זאת, מדוע מחיר הזהב יורד בעקביות כבר תקופה ארוכה ומה אפשר להסיק לגבי תיק ההשקעות שלנו:

 

1. ירידה בביקוש להגנות - למרות הסאגה היוונית, הבעיות בסין והחשש מהתפרקות גוש היורו. אין כיום חשש אמיתי או איום משמעותי על השווקים. המצב הזה בא לידי במהלך ארבע השנים האחרונות במגמה עקבית של ירידה במחיר הזהב.

 

2. צפי לתחילת העלאות ריבית בארה"ב - כבר בחודש ספטמבר צפוי הבנק המרכזי האמריקאי להעלות את גובה הריבית. אם הריבית תעלה כפי שחוזים, אז נראה כי המצב הכלכלי הולך ומשתפר בכלכלה הגדולה בעולם וזהו סימן נוסף עבור המשקיעים לכך שהמשבר הכלכלי הבא עוד רחוק ולכן אין צורך לברוח אל הזהב.

3. חוסר אטרקטיביות של נכסים שאינם מניבים - מההיבט הכלכלי ניתן לטעון כי מי שבכל זאת רוצה לתמחר את הזהב, צריך להביט על האלטרנטיבות מסביב. אם הצפי הוא לריביות גבוהות יותר בעתיד, הזהב, כנכס שאינו מניב זרם מזומנים, כמו גם סחורות אחרות, יהיה נחות לעומת השקעות אחרות. לכן, ככל שהצפי להעלות ריבית בארה"ב יהיה יותר מוחשי, כך גם תיפגע ההשקעה בזהב.

 

4. מותה של האינפלציה - הזהב משמש כגידור מצוין לא רק בתקופות של פאניקה בשווקים, אלא גם מפני התפרצות אינפלציונית. ההיסטוריה ארוכת הטווח מלמדת שכאשר האינפלציה מתפרצת, מחיר הזהב עולה בחדות. כיום, אין כלל חשש מאינפלציה בעולם ולהפך - בכל העולם מנסים להילחם בקיפאון המחירים ובחלקו בדפלציה.

 

אולם למרות הסיבות שצווינו לעיל, תמיד יש לבחון גם את הגישה הלעומתית להשקעות בשוק ההון, שגורסת כי הליכה כנגד העדר יכולה להניב רווחים לכל אחד מאיתנו. מעבר לזאת, אם מביטים על הזהב כגידור מפני סיכונים בתיקי ההשקעות, תמיד נעדיף לרכוש אותו במחיר זול ולא במחיר שיא.

 

הכותב הוא מנכ"ל Capital Trade המפעילה מודל למסחר אלגוריתמי בשוקי ההון הגלובליים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: חיים כהן
קובי לוצקי
צילום: חיים כהן
מומלצים