הפיתוחים החדשים שיחסכו ביקור אצל הרופא
ידית שבודקת דופק, מברשת שיניים שמבצעת בדיקת דם, ספה שבודקת לחץ דם, אסלה שבודקת ראייה, אפליקציות שנועדו לאסוף נתונים למעקב רפואי, הפיתוחים החדשים שנועדו לעזור לנו לשמור על הבריאות מוצגים בתערוכה
כשלכולם יש טלפון חכם, שעונים חכמים, טלוויזיה חכמה ומערכות מולטימדיה שמקשרות אותנו בעזרת רשת האינטרנט למכשירים שונים בבית, במכון הכושר או במשרד, זה היה רק עניין של זמן עד שהטכנולוגיה תגויס לטובת שמירה על הבריאות.
עוד כתבות במדור 60 פלוס:
20 שאלות: כך תאבחנו בעצמכם חשד לאלצהיימר
למה מגיל 40 רובנו משמינים - ואיך נמנעים מכך?
תזונה מרפאה: למה כדאי לעבור לטבעונות גם בגיל מבוגר
"אנחנו רק זקוקים למעצבים חכמים שיבינו בני אדם וייצרו את הקונספט הנכון. הטכנולוגיה כבר קיימת". אומר שראון פז, מעצב התנסותי ממקימי סטודיו for real, מנחה בפרויקט הגמר של בית הספר לעיצוב של המסלול האקדמי במכללה למנהל.
"כבר כיום ניתן לרכוש מכשירים שמנטרים את מדדי הגוף הרפואיים במחירים שווים לכל נפש", הוא מוסיף "הרעון של בית חכם המנטר מדדים רפואיים, הפרויקט של אביגיל פרידמן, מחבר צורך אמיתי, של איסוף מדדים רפואיים, עם נוחות, שכן בסביבה הביתית אנחנו רגועים ובטוחים ותוצאה פרקטית, חיסכון של צורך בהגעה למרפאה או לבית החולים לצורך מעקב רפואי".
בית חכם שיעקוב אחרי הבריאות
פרידמן שמכירה את המכשור המנטר מעולם האימון הגופני ביקשה ליישם את הטכנולוגיה גם עבור אנשים שלהם נדרש מעקב רפואי שגרתי מסיבות שונות ומגוונות.
פרויקט הגמר שלה אותו ליוו שראון פז בעיצוב וצביקה מרקפלד על הצד הטכנולוגי, מציג בית חכם המאפשר בחדריו השונים לנטר מדדים בריאותיים. כך בספה יש אפשרות למדידת לחץ דם, מסך המחשב מאפשר סריקה תוך עינית וכך גם האסלה, לגברים. ידית שמודדת דופק ומברשת שיניים המאפשרת מעקב אחרי נתוני בדיקת דם.
המערכת אוספת את נתוני המשתמש ומעדכנת את הרופא המשפחתי במידת הצורך.
80 פיתוחים חדשים
פרויקט הבית החכם של פרידמן הוא רק אחד מתוך כ-80 עבודות גמר שמוצגות בתערוכה חדשה ביפו. "כל העבודות של הסטודנטים הן עבודות ברות ביצוע ויישום" אומר פז.
תערוכת הגמר "לעצב את הזמן" המתקיימת בתמיכת חברת מגדל, עמותת מטב וארגון ג'וינט אשל, עוסקת בפיתוחים חדשים לבני הגיל המבוגר, אבל לא רק. "בית הספר לעיצוב וחדשנות מפתח בשנים האחרונות מחקרים ומודעות סביבתית חברתית לשיפור מיטביות חיי האנשים". אומרת פרופסור כרמלה יעקבי וולק, דיקאנית בית הספר. "השנה, בחרנו להתמקד בנושא הגיל השלישי. זיהינו הזדמנויות חדשות ליישום של גישות יצירתיות הנותנות מענה לצרכים של הזדקנות כרצף של עיצוב עבור החיים בעיר".
אפליקציה לחולי פרקינסון
עבודה נוספת המוצגת בתערוכה היא ה- WellTap של יעל וזאנה ולירון שילר. מדובר באפליקציה המחברת בין שעון חכם לטלפון. המוצר, מבטיחות הסטודנטיות ישמש כמקור מידע אמין לרופא לקביעת מינון תרופות המתאימות לחולה פרקינסון.
קרוב ל-30,000 איש חולים בישראל במחלת הפרקינסון. מדובר במחלה ניוונית של מערכת העצבים המאופיינת בהפרעות מוטוריות כגון רעד בלתי רצוני ונוקשות שרירים.
איך ה-WellTap עובד?
החולה עונד שעון אשר לומד את החולה על ידי איסוף מדדים של חום גוף, דופק, לחם דם, איזון גוף, הזעה ואיכות שינה. השעון מכיל אפליקציה שמטרתה לעבד את הנתונים ולתרגמם לגרפים ותרשימים קריאים וברורים, לצרוך שימושו של הרופא המטפל.
כמו כן, על השעון ישנה האופציה לדווח על התקף ולמדוד את משך הזמן שלו. "אין לנו ספק כי יעילות הטיפול בחולי הפרקינסון תשתפר פלאים בעזרת השעון והאפליקציה", אומרות הסטודנטיות המפתחות.
"בקרב הרופאים קיים קושי לקביעת מינון מתאים ללקיחת תרופה למחלה, הפיתרון שלנו נותן מענה לשורש הבעיה. החולה מגיע לרופא עם מאגר מידע גדול בעזרתו הוא יוכל להתאים את הטיפול האישי לאורח חייו ולמצבו". את הפרויקט ליוו האדרכלית רבקה שטרנברג ודר' עופר שוחט.
תערוכת הגמר "לעצב את הזמן" תוצג ברחוב עמיעד 12, שוק הפשפשים יפו, עד ה- 4 באוגוסט. שעות הפתיחה: א'-ה' 10:00-19:00 ו' 15:00- 10:00 ש' 12:00-16:00