יעלון: "דו"ח לוקר שטחי, מנותק ולא מאוזן"
שר הביטחון תקף בחריפות את דו"ח הוועדה לבחינת תקציב הביטחון. "אם ייושם, יהיה הימור על ביטחונם של אזרחי ישראל", אמר יעלון. מוקדם יותר השרים אלקין ובנט הביעו תמיכה בהמלצות הדו"ח. "הזדמנות היסטורית"
שר הביטחון משה יעלון תקף אחר הצהריים (יום ג') בחריפות את דו"ח ועדת לוקר לבחינת תקציב הביטחון. "דו"ח ועדת לוקר שהוצג היום לציבור, הוא דו"ח שטחי, לא מאוזן באופן קיצוני ומנותק לחלוטין מהמציאות סביב מדינת ישראל ובתוכה", אמר יעלון בהודעה שפרסם. "הדו"ח, אם ייושם, יהיה הימור על ביטחונם של אזרחי ישראל. הוא לא יאפשר לצה"ל ולמערכת הביטחון להתמודד עם האיומים המופנים כלפי מדינת ישראל ואזרחיה, ויפגע ביכולתנו להעניק ביטחון לאזרחי ישראל".
לקריאת הדו"ח המלא של ועדת לוקר - לחצו כאן
יעלון הוסיף כי "מי שרוצה להתמודד בהצלחה, כפי שאנו עושים עד כה, עם דאעש, חמאס, חיזבאללה, איראן ועוד עשרות ארגוני טרור חסרי מעצורים החמושים בנשק מתקדם - לא יכול להרשות לעצמו צבא בינוני עם אנשים בינוניים. למרבה הצער, דו״ח לוקר מוביל את מדינת ישראל ואזרחיה בדיוק למקום הזה.
"צה״ל מתייעל ויוסיף להתייעל. הדבר נעשה עוד בתקופת הרמטכ"ל הקודם, עם ההחלטה על סגירת יחידות, פליטת פלטפורמות ואמצעי לחימה - בהם טנקים ומסוקים - ופיטורי אלפי אנשי קבע, ונמשך עתה על ידי הרמטכ"ל הנוכחי. התוכנית הרב שנתית 'גדעון', שהציג הרמטכ"ל השבוע, מעניקה מענה הולם לאיומים ולאתגרים שניצבים בפני מדינת ישראל, היא אפקטיבית, שקולה ואחראית, ואותה יש לאמץ".
השר להגנת הסביבה אבי גבאי (כולנו) הגיב לביקורת של יעלון ומסר: "תגובה מזעזעת של שר הביטחון. אם היו משקיעים בשיפור והתייעלות חצי מהאנרגיה שמשקיעים בגיוס משאבים לא היינו נדרשים לוועדות".
שר האוצר משה כחלון ייכנס מחר דיון בהשתתפות בכירי משרדו בכדי לבחון אילו מהמלצותיה של הוועדה ניתן ליישם כבר בתקציב הקרוב. בתגובה לדו"ח מסר כחלון: "אני מודה לחברי הוועדה והעומד בראשה על שנתיים של עבודה מאומצת ויסודית. במסגרת התקציב המתגבש בימים אלה, ובהמשך למסקנות הוועדה, יש לדאוג לאיזון הנדרש בין צורכי הביטחון לצורכי החברה בישראל. בשעה זאת של דיון ציבורי ער בנושא הביטחון והצבא חשוב לי להביע הערכה לחיילי צה"ל ולמפקדיו שעושים לילות כימים למען ביטחון המדינה ואזרחיה".
שר הקליטה זאב אלקין, חבר הקבינט המדיני-ביטחוני ויו"ר ועדת חוץ וביטחון לשעבר, קרא לראש הממשלה בנימין נתניהו ולממשלה לאמץ את מסקנות ועדת לוקר כמקשה אחת. נתניהו קיבל מלוקר את הדו"ח ואמר לו: "זה מסמך מאוד חשוב. אני יודע שזה היה מאבק ומאמץ ממושך. תודה לך ולחברי הוועדה".
"לא יכול להיות שמערכת הביטחון תדרוש תוספות גדולות לתקציב הביטחון על חשבון הצרכים החברתיים הבוערים של מדינת ישראל, ולא תהיה מוכנה לתרום את חלקה", אמר אלקין.
לדבריו, "כל תוספת תקציב בהיעדר הצעדים שהמליצה עליהם ועדת לוקר לא תפתור את בעיות העומק של תקציב הביטחון ותדרוש מאיתנו לחתוך שוב ושוב בבשר החי של התקציבים החברתיים גם בשנים הבאות".
השר מהליכוד הדגיש: "אתנגד בכל תוקף לתוספת משמעותית לתקציב הביטחון ללא יישום צעדי ההתייעלות שהמליצה עליהם ועדת לוקר".
יו"ר הבית היהודי שר החינוך נפתלי בנט הגיב גם הוא לדו"ח ואמר כי "דו"ח לוקר הוא דו"ח אמיץ לצבא אמיץ. הדו"ח מביא איתו בשורה חברתית, ביטחונית וכלכלית, ומהווה הזדמנות נדירה לשידוד מערכות בצה"ל".
לדברי בנט, "הדו"ח מבדל בין לוחמים לכאלו שאינם, בין פצועי קרב לבין נפגעי תאונות דרכים בחופשות, הוא מייעל ומצמצם את המטות והמפקדות, ומפנה את כל המשאבים למטרה העליונה של צה"ל: ניצחון על אויבינו".
עוד אמר בנט כי "הדו"ח מאזן בין צורכי הקיום של ישראל לבין איכות החברה בה. אסור שהדו"ח יילך בדרכם של דו"חות ברודט, גורן ובן-בסט שלא יושמו. אסור לנו לפספס הזדמנות היסטורית זו. אני קורא להביא את הדו"ח לדיון והצבעה בהקדם האפשרי - עם ישראל רק ירוויח מכך".
במסגרת ההמלצות קוראת ועדת לוקר להעמיד את תקציב הביטחון בחמש השנים הקרובות על סכום קבוע של 59 מיליארד שקל לשנה לפני הצמדה למדד וללא תוספות שנתיות. הוועדה ממליצה כי גובה התקציב יעוגן בחוק ושינוי יתאפשר רק במקרה של מלחמה או מיתון.
בנוסף, הוועדה קוראת לקצר את שירות החובה, הן לבנים והן לבנות, לשנתיים בלבד עד שנת 2020. כמו כן, 2,000 אנשי קבע יפוטרו, פנסיית הגישור תבוטל והיא תימשך רק אצל קצינים שמילאו תפקידי לחימה לאורך כל שירותם הצבאי. הביטול יחול רק על מי שגילם נמוך מ-37 וכל שאר הפורשים יקבלו מענק חד-פעמי שצפוי לעמוד על סכום של 900-700 אלף שקלים.