קנדה וישראל שדרגו את הסכם הסחר החופשי
שתי המדינות סיימו אמש את המו"מ על חידוש ההסכם והכניסו בו עדכונים. בין היתר, יינתנו הנחות במכס על מוצרי מזון חקלאיים ודגה
ישראל וקנדה סיימו הלילה את המשא ומתן על חידוש הסכם הסחר החופשי בין המדינות והכניסו בו שינויים ועדכונים. אחד העדכונים החשובים הוא הנחות לחברות ישראליות וקנדיות במכסים בתחומים כמו חקלאות, תוצרי מזון חקלאיים ודגה. בין המוצרים שנוספו: פירות ים ודגים, תפוחים, אוכל לכלבים וחתולים, פופקורן, ארוחות סויה, קטשופ וירקות קפואים מוכנים.
- כתבות נוספות בערוץ הכלכלה
רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו
מאז חתימת ההסכם המקורי בשנת 1997, שולש סך המסחר הכולל בין המדינות ל-1.6 מיליארד דולר ב 2014. ההסכם המחודש צפוי להגדיל באופן משמעותי את הסחר על ידי הגדלת הגישה הקיימת הן לישראלים ולהן לקנדים לשווקים הרלוונטיים להם.
בנוסף בהסכם החדש תצומצם הבירוקרטיה בתהליכי הייבוא והייצוא וכן תוגבר השקיפות הרגולטורית. כמו כן הכניסו פרקים חדשים בהסכם שעוסקים בזכויות קניין רוחני ושיתופי פעולה בתחום, סניטריה ושיקולים סביבתיים בייצור מזון, הגברת שיתוף בפעולה בתחום המסחר האלקטרוני, הגנה על צרכנים בקניה ברשת, פרק חדש בנושא זכויות עובדים שמוודא שיש עמידה בכל החוקים, כולל שעות עבודה, בטיחות ובריאות העובדים וכיצד יש לפעול במקרה של פגיעה בהם.
האם ההסכם יגביר את התחרות בשוק המזון?
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שוחח אמש עם ראש ממשלת קנדה סטיבן הארפר והשניים דנו בהסכם. נתניהו אמר להארפר כי "קנדה היא אחת מהידידות הקרובות של ישראל. יש לנו הערכה עמוקה לשיתוף הפעולה הנרחב והייחודי עם ממשלת קנדה אשר פורח בשנים האחרונות והסכם הסחר החופשי הוא רק דוגמא אחת לכך. שדרוג והרחבת הסכם זה יעצים את הסחר לטובת אזרחי שתי המדינות".
הארפר אמר כי "אנו רואים בישראל שוק מועדף עם פוטנציאל גדול לשילובן של חברות קנדיות במגוון תחומים. הסכם סחר חופשי מחודש ומעודכן, יוביל לחיזוק היחסים בין המדינות".
שגרירת קנדה בישראל ויויאן ברקוביץ' מסרה כי ההסכם המחודש, המסחר והפעילות הכלכלית בין ישראל לקנדה יפרחו . הפוטנציאל לצמיחה ופיתוח בשני הצדדים הוא אדיר, ואנו שמחים לצמוח ולפעול יחד עם ישראל.
הסכם הסחר החופשי (Canada-Israel Free Trade Agreement) בגרסתו הקודמת, אפשר הנחות וצמצום מיסים ומכסים במוצרים מסוימים בתחום פירות הים והחקלאות. ההסכם הנוכחי, מגדיל משמעותית את מגוון המוצרים הכלולים בו ומאפשר ליצרנים, משקיעים, יבואנים ויצואנים קנדים וישראלים הזדמנויות חדשות בשווקים הישראלי והקנדי, וכן עשוי להגביר את התחרות עבור הצרכן הישראלי בפירות, ירקות, דגנים ופירות ים.
מגזר המזון החקלאי בקנדה נחשב לאחד הדינמיים בעולם ומייצא מגוון נרחב של מוצרים, ביניהם תפוחים, תפוחי אדמה, אוכמניות ועוד. תעשיית הדגה המסחרית נחשבת גם היא למובילה, כאשר קנדה מוקפת אוקיינוסים ובתוכה עשרות אגמים. בביקורו בישראל של ראש ממשלת קנדה סטיבן הארפר בינואר 2014 ציין הארפר כי הסכם מחודש התואם את היחסים הטובים בין המדינות, יהווה אבן פינה לשיתוף הפעולה הכלכלי.