חולמים על היי-טק? תעבדו במהלך התואר
האם להשקיע בתואר ולסיים עם ציונים טובים, או מהר ללצאת לשוק העבודה ולצבור ניסיון מקצועי? אפשר גם וגם. 8 סיבות שבגללן כדאי לעשות מאמץ ולמצוא עבודה בהיי-טק כבר במהלך הלימודים
אחת הדילמות הגדולות ביותר העומדות היום בפני סטודנט למקצועות ההנדסה ומדעי המחשב היא - האם להשקיע בתואר ולסיים עם ציונים טובים או לצאת לשוק העבודה ולצבור ניסיון מקצועי?
- צ'ק לחתונה: לא תאמינו כמה נדיבים בהיי-טק
- עובדים בהיי-טק? הנגב מחכה לכם
- רבע מעובדי ההיי-טק: המשפחה פגעה בקידום
לצד החשיבות בצבירת ניסיון, הרבה סטודנטים חוששים לשלב בין לימודים ועבודה שמא הציונים ייפגעו. התפישה היא שממוצע גבוה כבוגר יעזר למצוא עבודה, לא פחות, גם ללא ניסיון. האמנם? לפניכם שמונה סיבות למה כדאי לעשות את המאמץ ולמצוא עבודה בתחום במהלך התואר:
1. שכר מתגמל
70% מהסטודנטים נאלצים לעבוד למחייתם בתקופת הלימודים, כאשר השכר הממוצע נע בין 25 ל-30 שקל לשעה. בהשקעת אותן מספר שעות חודשיות, לעתים אף פחות, תגמול השכר לרוב יהיה גבוה יותר. סטודנט העובד בתחום הפיתוח עשוי להרוויח 50-70 שקל לשעה בנוסף לתנאים אטרקטיבים אחרים שרוב חברות ההיי-טק מעניקות לעובדיהן. בסופו של יום, זהו בהחלט שכר גבוה יותר ממה שתקבלו בכל משרת סטודנט אחרת.
2. גמישות
משרת סטודנט בהיי-טק היא לרוב לפי שעות ולכן מאפשרת גמישות ותמרון בין עבודה ללימודים. בנוסף, מרבית חברות ההיי-טק מאפשרות לסטודנט לקצץ במשרה בתקופת הבחינות כדי שיוכל להשלים את לימודיו בהצלחה וגם לעבוד יותר בתקופות פחות לחוצות.
3. תהליך גיוס קצר
תהליך הגיוס למשרת סטודנט הוא לרוב תהליך קצר ולעיתים קל יותר. סטודנט יצטרך לעבור כשלושה ראיונות בממוצע. לעומת זאת, בוגר טרי יעבור 5-6 ראיונות עבודה עד לקבלת המשרה הנכספת, כאשר לרוב גם הראיונות יהיו קשים יותר מכיוון שהציפיות מבוגר תואר הן, באופן טבעי, גבוהות יותר מהציפיות מסטודנט.
4. ניסיון מקצועי
ציונים זה חשוב, בעיקר כשאין לך ניסיון. עם זאת, אין עוררין על כך שחברות ההיי-טק מעדיפות בוגרי תואר בעלי ניסיון. היצע המשרות בתחום מעיד חד משמעית על הערך הרב שיש לניסיון המקצועי על פני ציונים גבוהים או הצטיינות בלימודים, והדבר מוביל למצב בו בוגרי תואר רבים ללא ניסיון מתחרים על מספר מצומצם של משרות למהנדסים מתחילים, מה שמשאיר בוגרים רבים מחוץ למעגל התעסוקה.
5. אפשר גם להשקיע בלימודים
רוב הסטודנטים מתחילים לחפש עבודה בתעשיית ההיי-טק בשנה ב' או ג' ללימודים, גם החברות לרוב מביעות עניין בסטודנטים לקראת סיום שנה ב' מאחר וזה השלב בו הם כבר התחילו ללמוד קורסים המכשירים לקראת העבודה. אחרי שנתיים מושקעות בלימודים והשגת ממוצע טוב, קל יותר לסטודנטים לשמר את הישגיהם גם בשילוב עבודה. אגב, שילוב של ממוצע גבוה והתמחות באחת החברות ירשים מאוד את המעסיקים העתידיים שלכם.
6. היצע גדול של משרות סטודנט
בתעשיית ההיי-טק, רוב המשרות שאינן דורשות ניסיון מיועדות לסטודנטים. חברות רבות מגיעות לירידי תעסוקה במוסדות לימוד במטרה "לצוד" כישרונות צעירים כבר בשלב התחלתי זה ולהביא אותם לשורותיהן. קל יותר למצוא עבודה במשרת סטודנט מאשר כבוגר טרי ללא ניסיון.
7. ניסיון
שכר גבוה יותר - לגורם הניסיון יש השפעה גדולה וחד משמעית על רמת השכר מאשר רמת ההשכלה. בכל תחום, לרבות בהיי-טק, בעלי תואר ראשון עם ניסיון מתוגמלים יותר בשכר מאשר בוגרי תואר ראשון ואף תואר שני(!) שטרם השתלבו בשוק העבודה. כדאי לקחת את זה בחשבון.
8. אופציות קידום
זה לא תמיד מתאפשר, אבל חברות תמיד יעדיפו לקדם מהנדס מהחברה מאשר להתחיל תהליך גיוס חיצוני. כך סטודנטים רבים שהתחילו כמתמחים מצאו את עצמם עם סיום התואר מתקדמים למשרה מלאה בתפקיד בכיר יותר. בכל מקרה, גם אם לא התפנתה משרה בחברה בה אתה עובד, שורת הניסיון המקצועי בקורות החיים היא למעשה בעלת ערך משמעותי מאוד בחיפוש אחר המשרה הבאה.
מרבית החברות שמגייסות למשרות סטודנט דורשות יתרת לימודים של שנתיים לפחות. חופשת הסמסטר היא הזדמנות טובה להשתלב באחת מהחברות. לא רק שיש זמן לחפש מקום עבודה ולגשת לראיונות, אלא קל יותר להשתלב במהלך החופשה ואז עם החזרה ללימודים השילוב בין השניים קל ונוח יותר.
בעוד שלציוני התואר הראשון יש ללא ספק חשיבות גדולה בקבלה למקום עבודה, עדיין, לסוגיית הניסיון יש את הערך הגדול והמכריע בעיני המעסיקים בעולם ההיי-טק, במיוחד שלא כל החברות יכולות להרשות לעצמן לגייס מועמדים מתחילים שזקוקים לתקופת לימוד וליווי של כמה חודשים שרק לאחריה יתחילו להראות תפוקה. זה אמנם קשה אבל כדאי להשקיע ולמצוא את נקודת האיזון הנכונה שבין לימודי התואר והעבודה. צאו והשתלבו, זה לעולם לא מוקדם מדי.
הכותבת היא מנהלת השמות במענטק, פרויקט לשילוב מהנדסים ערבים בהיי-טק הישראלי