מנכ"ל הדואר: אל תתעצבנו, בקרוב נשתפר
בדיון שנערך בוועדת הכלכלה של הכנסת בעקבות תלונות בלתי פוסקות של צרכנים הציע מנכ"ל דואר ישראל שהאזרחים יאזרו בסבלנות וטען כי "חוסר חלוקה וקריסה זה כבר מאחורינו". יו"ר הוועדה איתן כבל צינן את ההתלהבות: "אל תתחייבו על מה שלא תוכלו לבצע"
מנכ"ל חברת דואר ישראל דני גולדשטיין קרא היום (ד') לציבור הזועם על התמוטטות שירותי הדואר, להיאזר בסבלנות כי "בתוך חצי שנה החברה יוצאת לדרך חדשה". הוא הגיב בוועדת הכלכלה על התלונות, המציפות גם את הכנסת, ש"הדואר נמצא על הקרשים" ואין כל סימן שהרפורמה המובטחת בכלל יצאה לדרך. הוא התחייב ש"עד סוף השנה נהיה במקום אחר לגמרי", אבל יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) הזהיר אותו, "אל תתחייבו על מה שלא תוכלו לבצע".
ח"כ כבל תקף, "הדואר נמצא בהתרסקות גדולה. תש כוחו לגמרי של הצבי שהיה אחד הסמלים המרכזיים של המדינה. חברי הכנסת לא יכולים לעמוד בלחץ הציבורי של התלונות שמגיעות מכל הארץ על השירות הלקוי". אבל גולדשטיין בשלו, "חוסר חלוקה וקריסה זה כבר מאחורינו. אנחנו בעיצומה של תכנית הבראה". ח"כ כבל הגיב, "אנחנו נבדוק אתכם כדי שההתחייבות שלך לא תהיה אוסף של מלים ריקות. זה לא יהיה שלח ושכח", והודיע כבר על ישיבת מעקב לאימות ההבטחה ב-1 בינואר 2016.
החבילה (לא) תגיע
גולדשטיין טען כי שירותי הדואר בהליכי שיפורים. החברה הולכת לפרוס רשת של מכונות אוטומטיות לקבלת חבילות, ולהגדיל את מספר נקודות המגע של האזרחים בהרחבה של מפת השירותים השונים, בין היתר בהקמת נקודות דואר ברשתות השיווק. לדבריו זמן ההמתנה בתור יתקצר ל-10 דקות והסניפים יפעלו עד השעות המאוחרות של היום.
"הדואר אולי לא יגיע למהירות של צבי, ובלבד שלא ינוע עוד במהירות של צב", העיר ח"כ נחמן שי (המחנ"צ). הוא סיפר על חבילה שהייתה אמורה להגיע לחתונת בנו, אבל טרם הגיעה למרות שהבן התחתן מזמן והוא כבר מחכה לנכד. חילופי הדברים התנהלו במהלך דיון מעקב של הוועדה אחרי התקדמות הרפורמה המובטחת בחברת הדואר, כשרמת השירותים מתדרדרת, ובירושלים אפילו נחסמו כל תיבות הדואר בחוצות העיר ומשלוח מכתב מחייב את הציבור לכתת את רגליו לסניפים רחוקים שמספרם התמעט.
ח"כ כבל הטיח במנכ"ל בזעם, "אתם מדברים במילים מכובסות של הפרטה ורפורמה וזה לא מביא אותנו לארץ המובטחת. השמים היו נופלים אם היינו מביאים לכאן את המון הקורבנות שלכם שיעידו על התמוטטות שירותי החברה. תלונות הציבור מגיעות אלינו אפילו במהלך הדיון. "תפסיקו למרוח אותנו", אמר ח"כ עיסאווי פריג' (מרצ) וח"כ דוד ביטן (ליכוד) הזהיר שההפרטה המובטחת עלולה להיות כמו הרפורמה בשירותי הכבאות.
"דיברו ודיברו אבל בסוף לא היה כיבוי אש" אמר ביטן. "בבחירות השתמשתי בשירות 'דואר 24'. הבטיחו שאם אשלם יותר אקבל שירות מהיר. שילמתי יותר וקיבלתי לאט. המכתבים ששלחתי הגיעו שבועיים אחרי הבחירות. יכול להיות שניצחתי בגלל שהדואר לא הגיע".
"עובדים מ-6 בבוקר עד 7 בערב ומנכים להם בשכר"
היו"ר כבל ביקש את התייחסות המנכ"ל גם לעובדים שנאלצו ללכת הביתה במסגרת הרפורמה. אסף וסרצוג מהאוצר טען, כי המדינה התחייבה להקצות 477 מיליון שקל לפרישת העובדים, ומתוכם 236 מיליון שקל כבר עברו. יו"ר ועד עובדי הדואר, שמעון פרג'ון, אמר כי "העובדים בחרו בין הרע לגרוע ביותר. הם נרתמו למשימת ההבראה ואין שום סנקציות מצדם".
לעומתו טענה העובדת אילנית נדב כי "הסכם ההתייעלות עליו הוחתמו העובדים לפני 5 חודשים היה הגרוע ביותר בהיסטוריה הציבורית. העובדים מחלקים דואר מ-6 בבוקר עד 7 בערב, ואם הם מחזירים דואר שלא חולק מנכים להם במשכורת. לדוור אין שעת סיום עבודה ואף אחד לא נותן את הדעת על מה שקורה אם הדואר לא נגמר", אמרה בדמעות. היו"ר כבל ברך אותה על האומץ להגיד את הדברים והזהיר, "אם תיפול שערה משערות ראשה ימצאו אותי בחזית לצידה ונגדכם".
ח"כ עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת) שאל אם ההבטחות לשיפור השירות כוללות גם את המגזר הערבי. הוא סיפר כי אשתו היתה צריכה לקבל קופונים בדואר, אבל עד שהגיעו פג תוקפם. ח"כ כבל ביקש לדעת אם במקרים כאלה הצרכנים יכולים לקבל פיצוי. תשובה לא נשמעה. ח"כ יוסי יונה (המחנ"צ) קרא לפתח את הדואר כבנק חברתי. "התשוקה להפריט עוברת כווירוס וצריך להפסיק עם התשוקה הבלתי נלאית להפריט כל דבר שהוא שירות ציבורי", אמר יונה.
פוגעים בדואר כדי להפריט אותו בזול
היו"ר כבל אמר לסיכום כי הוא מקווה שיימצא משקיע שיסכים להיכנס לחברה בתנאים הלא פשוטים הללו, והזהיר ממצב שבו "מישהו מנסה להוריד בכוונה את המחיר של הדואר". לדבריו, "יותר מפעם אחת מצאנו את עצמנו במצב שגורמים להתרסקות כדי להוריד מחיר ולמצוא קונה, וישר אחרי הקנייה הבוננזה מתגלה". הוא הסתמך על בדיקת המרכז למידע ומחקר של הכנסת שמצאה כי החברה עברה מרווח של 108 מיליון שקל ב-2009 להפסד של 6 מיליון שקל ב-2014.
המשנה למנהל רשות החברות הממשלתיות, מאיר שמרה, אמר כי "מתווה ההפרטה מותנה באישור ועדת השרים להפרטה, וכולל מכירה של 20% מהמניות למשקיע פרטי ובשלב הבא הנפקה של 20% מהמניות לציבור, כשהמדינה תמשיך להחזיק 60% מהמניות.כבל הזכיר לו שהדואר הוא לא מוסד בורסאי אלא זכאי להתייחסות של שירות אזרחי וצרכני ממדרגה עליונה כמו חינוך, בריאות וכל שירות ציבורי אחר.
ולמנכ"ל האופטימי של חברת הדואר דני גולדשטיין הבהיר ח"כ כבל, "זו הפעם האחרונה שאתם מטופלים כאן בכפפות של משי, ולא יהיה מועד ב'. בפעם הבאה נדרוש תשובות ברורות. אם הבטחתם שזמן ההמתנה בתורים לשירות בסניפים ירד ל-10 דקות נרד לשם ונבדוק אתכם בסטופר".