שתף קטע נבחר

פריצת דרך: תרופה הצליחה לעכב את מחלת האלצהיימר

חברת אלי לילי מדווחת על תוצאות משמעותיות בפיתוחה של תרופת נוגדן שמעכבת את הידרדרות חולי האלצהיימר והתקדמות המחלה. החולים שקיבלו את הזריקה הראו שיפור משמעותי בזיכרון וביכולות קוגניטיביות מוחיות. שיווק התרופה צפוי בתוך 3 שנים

תקווה לחולי האלצהיימר: מדענים מדווחים על הצלחה בתרופה חדשה שעיכבה לראשונה את מחלת האלצהיימר ושיפרה את התפקוד המוחי של הלוקים במחלה. שיווקה של התרופה, שנמצאת בשלבי מחקר מתקדמים, צפוי בתוך שלוש שנים.

 

קראו עוד על אלצהיימצר:

אלצהיימר: למה 99.6% מהתרופות לא עובדות – ומה כן יעזור?

בחן עצמך: יש לך סימנים מוקדמים לאלצהיימר?

פריצת דרך: נמצא הגורם למחלת האלצהיימר

 

התרופה solanezumab, הניתנת בזריקה ומיוצרת על ידי ענקית התרופות אלי לילי, היא התרופה הראשונה שפיתוחה התמקד במחלת האלצהיימר עצמה, ולא בסימפטומים. לדברי החוקרים היא הובילה לשיפור בזיכרון ומיומנויות מוחיות נוספות. אף שהניסויים הקליניים יסתיימו רק בשנה הבאה, בחברה צופים כי עד שנת 2018 היא כבר תשווק ברחבי העולם.

 

התרופה solanezumab היא למעשה נוגדן הנקשר לחלבון הקרוי עמילואיד המצטבר בגופם של החולים, ומונע ממנו להשפיע על המוח. היא פותחה תחילה לאנשים הסובלים מדמנציה בשלבים מתקדמים, אך נמצאה בלתי יעילה. עם זאת, החוקרים הבחינו כי היא משפיעה באופן דרמטי על אנשים הסובלים מאלצהיימר בשלבים ראשונים.

 

לדברי החוקרים, מדובר בפריצת דרך, משום שבעתיד הקרוב יאפשרו בדיקות לאבחן את מחלת האלצהיימר גם עשר שנים לפני תחילת הסימפטומים. נטילת התרופה, מאמינים המפתחים, תעכב את התפרצותה של המחלה בכך שהיא תמנע את היווצרות מרבצי העמילואיד במוחם של החולים.

 

הניסוי בתרופה שנמשך כבר שלוש וחצי שנים, כלל  1,322 חולים הסובלים מאלצהיימר קל עד בינוני. התוצאות הראו עד כה שיפור משמעותי בתפקודים המוחיים בשיעור של כ-30% ויותר, בהשוואה לאנשים בקבוצת בקרה שנטלו תרופת פלצבו (שאינה מכילה חומר פעיל).

 ( )
 

בישראל: 1 מכל 5 קשישים סובלים מאלצהיימר

דמנציה (שיטיון בעברית) היא שם כולל לקבוצת מחלות שמתאפיינות בירידה בתפקוד של קליפת המוח ובהידרדרות מנטלית, כשהשכיחה בהן היא האלצהיימר.

 

אחד מכל חמישה קשישים בישראל סובל מדמנציה ברמות שונות. כ-70 אלף ישראלים לוקים באלצהיימר, וההערכה היא שבתוך 15 שנים יגדל מספרם ל-120 אלף. ככלל, ככל שעולה תוחלת החיים, עולה שכיחותה של המחלה, שפוגעת באופן שווה בגברים ובנשים מכל הגזעים ומכל השכבות הסוציו-אקונומיות.

 

אלצהיימר היא מחלה ניוונית מתקדמת של המוח, שהורסת בהדרגה את תאי המוח וגורמת להידרדרות ביכולת השכלית, לאובדן זיכרון ולפגיעה ביכולת החשיבה, הריכוז, הלמידה והתקשורת. לעיתים סובלים החולים גם מערנות יתר, מהזיות ומנדודי שינה. רוב החולים מתים בתוך 15-10 שנים מפרוץ המחלה.

 

השלב הראשון של המחלה, שנמשך שנתיים עד ארבע שנים, כולל שיכחה של שמות מוכרים מהיומיום, שיכחה של שמות חפצים פשוטים ושיכחה של שמות חברי משפחה וחברים קרובים. בהמשך מופיעים

איבוד עניין בפעילויות חברתיות ובתחביבים ופגיעה ביכולת השיפוט.

 

בשלב השני, שנמשך שנתיים עד שמונה שנים, מתקשה החולה לזהות אנשים שהוא מכיר כמו חברים וקרובי משפחה, הוא לא מצליח לזכור כיצד לסיים מטלות יומיות פשוטות כמו מקלחת וצחצוח שיניים, הוא מגלה בלבול ודאגה גוברים וסובל מהזיות ומנדודי שינה. בשלב השלישי והמתקדם של המחלה, שנמשך שנה עד שלוש שנים, החולה כבר לא מזהה את בני משפחתו הקרובים, מתקשה באכילה, לא מבין משמעות של מילים ולא מסוגל להתלבש, להתרחץ או לשלוט על סוגריו.

 

אבחון המחלה נעשה במרפאת זיכרון על ידי רופא נוירולוג שבוחן את התגובות

לפעילויות היומיום, כמו איבוד היכולת לנהל את ענייני הכלכלה השוטפים (חשבון בנק, תשלום חשבונות), איבוד ההחלטות והסתמכות מוחלטת על אחרים ("תבחר אתה בשבילי"), חזרה על אותה שאלה שוב ושוב במהלך שיחה, איבוד עניין בתחביבים ובעיסוקים שהביאו להנאה בעבר ומידת הפגיעה בזיכרון.

 

הטיפול המקובל באלצהיימר הוא בתרופות שמעכבות את פירוק המעביר העצבי אצטיל כולין במוח. התרופות מעלות את הריכוז והקשב של החולה, שהופך ליותר מחובר לסביבה, אבל משפיעות פחות על הזיכרון. הן עוצרות את תהליך ההידרדרות, אך לא מונעות את המחלה.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
כשבעים אלף חולים בישראל באלצהיימר. האם ניתן לעכב את התקדמות המחלה?
shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים