כל ילד הוא עולם ומלואו
"כשמתגלה מום לב בילד שלך, עולמך חרב. לצערנו מומי לב מולדים הם שכיחים ומצויים ב-0.6% מהאוכלוסייה"
"כשמתגלה מום לב בילד שלך, עולמך חרב. לצערנו מומי לב מולדים הם שכיחים ומצויים ב-0.6% מהאוכלוסייה. בישראל מומי הלב מתגלים בדרך כלל בסמוך ללידה או בינקות. במדינות רבות בעולם קיים חוסר מודעות למומי לב ויכולת מוגבלת של רופאים מקומיים לאבחן אותם.
בנוסף, היכולת המוגבלת של הרפואה במדינות אלה מגבירה את חומרת הבעיה. הורי הילד צופים בילדם ההולך ודועך מול עיניהם ללא יכולת לטפל בו. עמותת הצל לבו של ילד הוקמה לפני 20 שנה במטרה להציל ילדים חולי לב מרחבי העולם ולהכשיר צוותים רפואיים בתחום זה".
בעקבות נסיעתו לרומניה, במטרה להרצות בפני רופאי ילדים מקומיים על "איתור מומי לב בעוברים" - ד"ר עקיבא תמיר, קרדיולוג ראשי של עמותת "הצל ליבו של ילד", משתף:
בעידן בו ישראל עומדת מול מדיניות חוץ לא פשוטה, חשוב שלא נשכח להראות את ישראל האחרת; ישראל ששולחת רופאים להעביר הכשרות ולתרום מניסיונם המקצועי לרופאים אחרים, בכדי להציל ילדים חולים במדינות שונות בעולם. ישראל המביאה ילדים מרחבי העולם לניתוחי לב מצילי חיים, מאחר ואין באפשרותם לקבל טיפול זה בארץ מולדתם.
כחלק מפעילות עמותת "הצל ליבו של ילד", בשיתוף פעולה עם ארגון 'רוטרי ישראל', נסעתי לאחרונה לרומניה, על מנת להעביר הרצאות לרופאים מקומיים בנושא מומי לב בילדים. המצב ברומניה שונה בתכלית מהמצב בישראל; אין מספיק שירותים קרדיולוגים לילדים וניתוחי לב ילדים מבוצעים בצורה מוגבלת בשני בתי חולים בכל המדינה (לא כולל בוקרשט). א בביקורי האחרון החיינו ילד שהיה זקוק לניתוח לב דחוף אבל מחוסר מקום בתכנית הניתוחים (ארבע שעות נסיעה מהעיר שבה נבדק הילד) הילד נפטר לאחר יומיים במחלקת טיפול נמרץ ילדים מבלי שינותח.
ארגון רוטרי רומניה ארגן יום הדרכה לרופאי ילודים מכל רחבי רומניה בנושא מחלות לב מולדות כאשר אחת ההרצאות ניתנה על ידי ושתי הרצאות על ידי רופאה שהוכשרה על ידי הצל לבו של ילד בישראל במשך שנה.
להבין את החשיבות: אבחנה מוקדמת יכולה להציל ממוות
מרבית מומי לב ניתנים לאבחון כבר בעובר החל משבוע 14, במסגרת בדיקת סקירת מערכות. הדבר מצריך שיתוף פעולה בין קרדיולוג הילדים לרופא הנשים. בישראל הבדיקה מבוצעת באופן רוטיני בכל הריון ואכן מרבית המומים מתגלים כבר בשלב זה. הדבר מאפשר תכנון נכון של הטיפול בילוד. במערכות בריאות פחות מפותחות הילדים הסובלים ממומי הלב נולדים ללא הכנה מוקדמת ולעיתים קרובות הדבר יעלה בחייהם. גם במקרים יציבים יחסית יש ערך גדול לטיפול מוקדם למניעת נזקים משניים למחלה הקשה.
לאחרונה הגיעו אלינו לביה"ח וולפסון שני ילדים בני 7 ו- 12 מכפרים שונים ברומניה. הילדה סבלה ממום לב כחלוני קשה, ריווי החמצן בדמה היה נמוך ביותר ובתקופה האחרונה התעלפה מספר פעמים ביום. היא הגיעה על סף מוות עקב חוסר טיפול דרוש. הילד סבל מחסימה קשה במוצא הלב ברמה שמעולם לא ראיתי ב 30 שנות הניסיון שלי בקרדיולוגיה של הילד. הוא היה בסכנת מוות יום יומית כולל סכנה גדולה בהרדמתו לצורך הטיפול. בצינור שנמשך כשעה פתרנו את הבעיה והצלנו את חייו. אלו שני מקרים של ילדים שניצלו ממש ברגע האחרון. אני מבין שיש רבים כמותם שלא שורדים למרות שבעייתם ניתנת לפתרון יחסית פשוט.
להעביר את הידע הלאה
הצוות של עמותת הצל לבו של ילד, שהוקמה על ידי ד"ר עמי כהן ז"ל, מטפל בילדים מרחבי העולם ומציל את חייהם, מכשיר צוותים רפואיים שיהיו מסוגלים לאבחן בזמן ולטפל נכון בילדים עם מומי לב ומסייע למערכות רפואיות בתחילת דרכן לטפל בילדים חולי לב. מבט אחד של תינוק מחייך או של אמא שמחה – שווה את כל העבודה הקשה שלנו. לצד ניתוחי לב וצינטורים מצילי חיים לילדים, שיתופי הפעולה עם רופאים מרחבי העולם מגשימים את מטרת העמותה ותורמים לתדמיתה של מדינת ישראל בעולם כולו.
עמותת "הצל ליבו של ילד" מציינת 20 שנים לפעילותה בערב גאלה ייחודי אשר יתקיים ב-6/10 בהיכל התרבות ת"א, בהנחייתו של צביקה הדר ובהשתתפות ריטה, אסף אבידן סימפונט רעננה בניהולו של עומר ולבר ועוד. לפרטים ורכישת כרטיסים:http://www.leaan.co.il *8780
אודות עמותת "הצל ליבו של ילד":
עמותת "הצל ליבו של ילד" הינה מלכ"ר הומניטארי בינלאומי ולא ממשלתי, אשר בסיסו ממוקם בישראל, ופעילותו מתרכזת בבית החולים וולפסון. העמותה עוסקת באיתור ילדים ממדינות מתפתחות הזקוקים לניתוחים מצילי חיים, ומספקת להם מעטפת רפואית רחבה ככל הנדרש. עד כה הייתה העמותה אמונה על ניתוחי לב של אלפי ילדים מרחבי העולם, וכן על הכשרת רופאים ממדינות מתפתחות. העמותה מבצעת ניתוחי לב מצילי חיים בילדים ממדינות עולם שלישי, אותם היא מטיסה לניתוח בבית החולים וולפסון. בנוסף לפעילות השוטפת של העמותה לאורך השנה, הכוללת ניתוחי לב, הכשרות של רופאים במדינות מתפתחות ופעילות הומניטארית רחבת היקף. לפרטים היכנסו לאתר העמותה.