שתף קטע נבחר

 

האיש שאוזניו ועיניו יפקחו על איראן

דיפלומט יפני בן 68, איש שקול שנזהר במילותיו, אמור להיות זה שידווח לעולם אם איראן מפרה את ההסכם. או להפך - להודיע שאיראן מקיימת את התחייבויותיה ושיש להסיר ממנה את הסנקציות. האם ראש סבא"א יצליח במשימה?

יוקיה אמאנו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
יוקיה אמאנו(צילום: EPA)
יוקיה אמאנו, העומד בראש הסוכנות הבינלאומית של האו"ם לאנרגיה אטומית, עומד בפני אחת המשימות הדיפלומטיות הרגישות ביותר מאז הושג ההסכם ההיסטורי בין איראן לשש המעצמות.

 

עוד סיפורים מרתקים בדף הפייסבוק של ynet חדשות בעולם

 

סבא"א הפכה לעיניים ולאוזניים של הקהילה הבינלאומית שאמורות לפקח על תוכנית הגרעין האיראנית. אם איראן תפר את התחייבויותיה, אמאנו ואנשי הסוכנות יהיו האחראים לאתר את ההפרה ולדווח לעולם עליה. אם איראן תשמור על הבטחותיה, יהיה זה גם אמאנו שיצטרך לדווח על כך ולהביא להקלה בסנקציות עבור טהרן.

 

לאמאנו אין מנדט פוליטי והוא מקפיד להדגיש את תפקידה הטכני של הסוכנות. עם זאת, עליו לנהל ולתחזק איזון מושלם בין העברת הנתונים על פעילויות הגרעין של איראן לבין ההשלכות הפוליטיות המשמעותיות שעלולות להיות להם.

 

"לא נכנס לפוליטיקה"

"אם יצוצו חשדות בעתיד על פעילויות גרעין אסורות, סבא"א תצטרך לנקוט צעדים דרוכים ומאוזנים", אומר קלזלי דבנפורט, מהאגודה לפיקוח על נשק. "הסוכנות חייבת לחקור דאגות לגיטימיות אך לא להפליג בתפקידה".

עם חסן רוחאני (Photo: EPA) (Photo: EPA)
עם חסן רוחאני(Photo: EPA)
 

דיפלומטים בווינה אמרו כי אמאנו ידוע בעקיפת מלכודות פוליטיות. "בתור מנהל של ארגון טכני הוא מנסה להימנע מחול טובעני. בעבר הוא עשה זאת באמצעות הידבקות קשוחה לעובדות. אני מאמין שהוא יישאר נאמן לאסטרטגיה הזו", אמר דיפלומט אחד.

 

אמאנו והדיבור הרך שלו ניווטו את הסוכנות דרך שתי סוגיות הגרעין החשובות מאז האסון הגרעיני החמור שאירע במתקן צ'רנוביל שבאוקראינה ב-1986: האחת היא מתקן הגרעין בפוקושימה שניזוק בצונאמי, והשנייה - איראן.

 

כשהוא נכנס לתפקידו ב-2009, אחרי שהחליף את זוכה פרס נובל מוחמד אל-ברדעי, התמקד אמאנו גם בעבודת הסוכנות על פרויקטים רפואיים וחקלאיים, בטענה כי להיות "כלב השמירה על הגרעין" אינו מספיק. אמאנו הצליח להשיג המון בפרויקטים אלה, אך הסכם הגרעין האיראני החזיר את הסוכנות, שיושבת בווינה, לתפקידה המקורי.

 

לאמאנו, דיפלומט יפני בן 68, יש משימות מונומנטליות לקראתו, ודיפלומטים אחרים בווינה אומרים כי הוא מעוניין בכהונה שלישית (בת ארבע שנים) כדי שיוכל לספק ביטחון מתמשך בנושא. "הוא כל הזמן פועל בדרך של שליטה", אמר הדיפלומט על אמאנו, שלאחרונה חוזר שוב ושוב על הקו של הסוכנות כשעיתונאים מפציצים אותו בשאלות פוליטיות במסיבות עיתונאים.

עם ראש הסוכנות האיראנית לאנרגיה אטומית (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עם ראש הסוכנות האיראנית לאנרגיה אטומית(צילום: EPA)
ב-2011 פרסם בוגר משפטים מסמך המתאר בפירוט את החששות מהשאיפות הצבאיות האפשריות של העבר הגרעיני של איראן והגביר את הלחץ על איראן לשתף פעולה עם מוסד האו"ם ביתר שאת.

 

האם סבא"א "תנקה" את איראן?

נספח זה סייע למדינות המערב, שטוענות שאיראן מתקדמת לקראת בניית נשק גרעיני, להדק את הסנקציות על טהרן, שאומרת שפעילויותיה הגרעיניות הן למטרות שלום.

 

לפי מפת הדרכים החדשה שהוכרזה לצד הסכם הגרעין ב-14 ביולי, נקודת הציון הבאה היא 15 באוגוסט, אז איראן תצטרך לספק הסבר כתוב על נושאים שונים לסבא"א ולענות על כמה שאלות נוספות עד אמצע אוקטובר. אמאנו מתכנן להגיש דו"ח מפורט בנושא בדצמבר.

 

אלה הדד-ליינים היחידים המעוגנים בהסכם הגרעין, והדיפלומטים אומרים כי קריטי לחכות לאמאנו עד שיכריזו על איראן כמשתפת פעולה אמיתית. "קרוב לוודאי שיועלו טענות בזמן שהדו"ח ייכתב על כך שהוא 'ינקה' את איראן כדי לקדם את התהליך", אמר דיפלומט אחר בווינה. "אבל אני חושב שהתשובה היא 'לא'. כדי להישאר אישי ואמין עליו לכתוב דו"ח שמייצג נאמנה את מה שאיראן אמרה לאנשי הסוכנות", אמר.

הדו"ח - פתח לגרירת רגליים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הדו"ח - פתח לגרירת רגליים(צילום: AFP)
כמה דיפלומטים מטילים ספק בכך שאיראן תפסיק לגרור רגליים בנוגע לשאיפותיה הגרעיניות כפי שעשתה בעבר.

 

אמאנו, מלח וגולש סקי מוכשר, הדגיש כי אף שטכנית אפשרי לסיים את הדו"ח השנה, מסגרת הזמנים תלויה באיראן. הוא אמר שהאינטרס של טהרן הוא להגיע כמה שיותר מהר לסגירת התיק. "הוא ניסה באופן עקבי לפנות לאיראן כדי שתשקיט את הדאגות הבינלאומיות על תוכנית הגרעין שלה", אמר מקור דיפלומטי אחר המעורב בנושא.

 

הדו"ח - פתח לגרירת רגליים

הפרוטוקול הנוסף שאיראן מסכימה ליישם במסגרת ההסכם יאפשר לסוכנות לבקש גישה לכל אתר באיראן כדי לבדוק שכל חומר גרעיני הומר למטרות שלום. אולם זה עשוי להפוך גם לכאב ראש עבור אמאנו, משום שהמסמך משאיר פתח לגרירת רגליים לגבי בקשות אלה.

 

חשיבותו של אמאנו כמנהל הגוף המפקח על התיאום הגרעיני של איראן במסגת ההסכם עשויה לגדול, וכך גם הפוקוס עליו לדווח שאיראן מקיימת את תנאי ההסכם ולאפשר שהסנקציות יוסרו. "מרבית עבודתו של אמאנו תשפיע על איראן מבחינה פוליטית, פרוצדורלית וטכנית", אמר הדיפלומט השני. 

הכור באראק. האם האיראנים יעצבו אותו מחדש? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הכור באראק. האם האיראנים יעצבו אותו מחדש?(צילום: AFP)

לא פעם נתקלה הסוכנות בכתף קרה מהאיראנים. פעמים רבות לא הרשו הרשויות באיראן לפקחיה לערוך בדיקות פתע בחלק ממתקניה. בנובמבר 2014, בטרם נחתם הסכם המסגרת הראשון, דווח כי אמאנו אמר שאיראן הפסיקה להשיב לשאלות הסוכנות על מאמציה בעבר לפתח מרכיבים לפצצה גרעינית. הוא טען כי איראן לא עמדה בהתחייבויותיה לספק מידע על מה שהוא הגדיר "היבטים צבאיים אפשריים" של תוכנית הגרעין. הוא הוסיף כי אף שקיבל ביטחונות מנשיא איראן, חסן רוחאני, שהוא מוכן להבהיר את העמימות בנושא, שיתוף הפעולה לא התקדם.

 

בעבר גם דווח כי הסוכנות תכננה לפרסם דו"ח גדול שבו פרטים חדשים על תוכנית הגרעין

של איראן, אולם גנזה אותו אחרי שטהרן התקרבה למערב וחתמה עמו על הסכם גרעיני היסטורי. על פי מקורות המקורבים לסוכנות, הדו"ח על הגרעין האיראני הוכן ב-2013, ואם היה מתפרסם הוא היה מכעיס את איראן ומסבך את מאמצי הקהילה הבינלאומית לשים סוף לסכסוך המתמשך עם איראן.

 

מאמצים אלה הואצו מאז חודש אוגוסט, אז התחיל חסן רוחאני המתון את כהונתו כנשיא איראן במקום מחמוד אחמדינג'אד השמרן והשנוי במחלוקת. עוד נמסר כי סבא"א החליטה ככל הנראה לוותר בזמן הקרוב על חיבור דו"ח חדש על הגרעין האיראני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים