תכירו את מריה, מפקדת הטייסת הראשונה
צבא אורוגוואי פתח את שעריו לנשים רק ב-1997, אבל היום יש לו כבר 10 נשים טייסות ואפילו אחת שמפקדת על טייסת בחיל האוויר. גם בצ'ילה ובארגנטינה יש כבר יותר נשים בצבא מאשר בצבא ארה"ב
כשרב-סרן מריה אאוחניה אצ'ברי התגייסה לבית הספר של חיל האוויר של אורוגוואי לפני כמעט 20 שנה היא קיצרה את שיערה והסתגלה לחוקים שנועדו להשליט סדר בקרב שאר עמיתיה - כמעט כולם גברים. היום היא כבר אינה חייבת לקצץ את השיער, משום שהחוקים והגישה כלפי נשים בצבא השתפרו, ונשים רבות יותר מתגייסות לצבאות באמריקה הלטינית.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של ynet חדשות בעולם
עוד חדשות בעולם :
- האיש שאוזניו ועיניו יפקחו על איראן
- מיתוג מחדש לג'וקים: מרוץ תיקנים בגן חיות
- חולצה אישה שאולצה לגור בארון במשך שנה
- לראות את צפון קוריאה ב-360 מעלות
אצ'ברי היא חלוצה - היא האישה הראשונה שהופכת למפקדת טייסת של חיל האוויר, עם 16 גברים תחת פיקודה - מקרה נדיר באזור שבו רק ארבעה אחוזים מהחיילים הם נשים. בשנת 2002 היא הפכה לטייסת הקרב הראשונה בקונוס הדרומי של אמריקה הלטינית, כשהטיסה מטוסי תקיפה מסוג A-37 Dragonfly.
כשאצ'ברי התגייסה לאקדמיה האווירית ב-1997, השנה הראשונה שבה נשים הורשו להתגייס לצבא, היא הייתה אחת משתי נשים בלבד בבית הספר. לדבריה היא ועמיתתה קרולינה ארבלו היו למעשה שפני ניסיון - הנשים הראשונות במוסד שלא התכונן באופן מלא להתמודדות עם נוכחות נשית. "בהתחלה הם קיצרו לנו את השיער בגלל התקנות שנקבעו לגברים", היא מספרת. "אסור היה לנו שהשיער יגיע לצווארון של המדים שלנו. אחר כך הם נתנו לנו לגדל אותו, כי התפישות השתנו. זה היה ככה עם כל דבר".
אצ'ברי סימנה את המסלול לאחרות באורוגוואי מאז שהיא החלה את לימודיה במכללה הצבאית. למרות ההישג שהיא קבעה, היא עדיין נחשבת למקרה חריג באזור שבו מדינות רבות החלו לפתוח את הצבאות שלהן לנשים רק בשלהי שנות ה-90. מדינות מעטות בלבד, בעיקר ונצואלה ובוליביה, התירו לנשים להיכנס לאקדמיות הצבאיות כבר בשנות ה-70. דברים מתחילים להשתנות, אבל באופן הדרגתי, ומספרן של החיילות משתנה ממדינה למדינה.
ארגנטינה, צ'ילה, הרפובליקה הדומיניקנית, אורוגוואי וּונצואלה הן המובילות בתחום, ונשים מהוות בהן 16-18 אחוזים מסך כל המשרתים. זהו שיעור גבוה יותר מאשר בארה"ב, שם רק 15% מהמתגייסים לצבא - לוחמים ולא-לוחמים - הם נשים. בדרום אמריקה יותר נשים גם כובשות כעת תפקידים צבאיים מבכירים. ארגנטינה, בוליביה, קולומביה, אקוודור, פרגוואי, אורוגוואי וּונצואלה אפשרו לנשים להתמנות לתפקידים ביטחוניים בכירים ב-15 השנים האחרונות. מישל בשלט, הנשיאה הראשונה של צ'ילה, כיהנה כשרת ההגנה של ארצה בשנים 2004-2002.
בבוליביה מונתה השנה ג'ינה רקה טראן, בתו של האיש שהוביל את לכידתו של ארנסטו צ'ה גווארה ב-1967, לאישה הראשונה שהופכת לתת-אלוף, הדרגה הצבאית הגבוהה ביותר במדינה.
עבור נשים בצבאות אמריקה הלטינית, הנושא של איזון מגדרי בצבא הוא מקור לבדיחות, לגאווה - וגם לעצב. אצ'ברי, נשואה ואם לילד, זוכרת מפגש אחד עם עמיתים שלה, גברים, לפני שנים רבות. "הם הביאו עמם איפור כדי להעביר לנו שיעור. בסוף השיעור נראיתי כאילו אני בדרך ליציאה לילית. הם פקדו עליי להישאר ככה. זה היה מגוחך, כאילו הם לא ידעו מה לעשות איתנו!", היא צוחקת. "לפעמים הייתה אפליה, לא במילים אלא בעיקר במעשים של אנשים. היית
צריכה להוכיח את עצמך".
היום, 15 שנה אחרי שסיימה את לימודיה במכללה הצבאית, 16% מהתפקידים הבכירים בחיל האוויר של אורוגוואי מאוישים על-ידי נשים. יש עשר נשים שהן טייסות צבאיות במדינה. אצ'ברי מכירה בכך שההישגים שלה פתחו את הדלתיים לאחרות, שאולי מתמודדות עם אפליה פחותה מזו שהיא נתקלה בה כשנכנסה לצבא: "היום זה שונה, הדרך נפתחה לנשים".