דיווח: ארה"ב מתכוננת לשחרור ג'ונתן פולארד
אחרי 30 שנים בכלא בארה"ב, אמרו גורמים אמריקנים כי המרגל הישראלי ישוחרר "תוך שבועות או חודשים" - לריכוך היחסים עם ישראל אחרי הסכם הגרעין. הבית הלבן: ועדת השחרורים היא שתחליט, אין שום קשר להסכם עם איראן
העיתון האמריקני "וול סטריט ג'ורנל" דיווח אמש (יום ו') כי ממשל אובמה נערך לשחרר את המרגל הישראלי ג'ונתן פולארד, הכלוא בכלא האמריקני זה 30 שנה. לפי "וול סטריט ג'ורנל", גורמים אמריקניים אישרו לעיתון כי יש כוונה לשחרר את פולארד בשבועות או בחודשים הקרובים. אך בבית הלבן מיהרו להבהיר כי ועדת השחרורים היא שתקבע, וממשרד המשפטים האמריקני נמסר כי "על פולארד לסיים לרצות את עונשו במלואו".
בימים האחרונים פורסמו דיווחים זהירים יותר, שלפיהם בממשל האמריקני בודקים את האפשרות לשחרר את פולארד בסוף השנה הנוכחית.
ב"וול סטריט ג'ורנל" מדווחים כי גורמים בממשל האמריקני פועלים לכך שפולארד ישוחרר כבר בעוד כמה שבועות, אולם גורמים אחרים מעריכים שהתהליך עשוי להימשך חודשים, אולי אפילו עד נובמבר, אז אמורים לדון בבקשתו לחנינה. לפי העיתון, כמה גורמים בממשל הכחישו בתוקף אתמול שיש קשר בין שחרורו הצפוי של פולארד לזעם של ישראל על ההסכם עם איראן, וטענו כי מדובר בהליך משפטי טהור. העיתון הדגיש במסגרת הדיווח כי חלק מאותם גורמים אמרו כי הם מקווים שהמהלך ירכך את היחסים עם ישראל על רקע הסכם הגרעין עם איראן, שממשלת ישראל יצאה נגדו בחריפות.
דובר במועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, אליסטר בסקי, הכחיש את הידיעה ואמר כי "המעמד של פולארד ייקבע על ידי ועדת השחרור על תנאי, על-פי הנוהל הנהוג. בשום אופן לא קיים קשר בין המעמד של פולארד לבין שיקול של מדיניות חוץ". במקביל נמסר ממשרד המשפטים האמריקני כי על פולארד לסיים לרצות את עונשו עד תומו.
ב"וול סטריט ג'ורנל" ציינו כי לפי שעה לא ברור מה יהיה הנימוק הרשמי לשחרורו של פולארד, אולם הדגישו כי התרחיש הסביר ביותר הוא שפולארד ישוחרר ברגע שהוא יהפוך לזכאי לבקשת חנינה בנובמבר הקרוב. לפי החוק האמריקני שחל כשפולארד הורשע, יש לאפשר לו חנינה וקיצור עונש אחרי 30 שנה. לאחר מכן שונה החוק, ואי הוודאות לגבי השאלה אם החוק החדש או הישן הוא שאמור לחול על פולארד עוררו לאחרונה את התקוות שאובמה ינצל את ההזדמנות כדי לשחררו.
"הסיכויים לשחרור טובים מאי פעם"
כדי שפולארד ישתחרר עוד לפני נובמבר תהיה צריכה לבוא התערבות חריגה מאוד, כזו השמורה בדרך כלל למקרים של אסירים שבריאותם מידרדרת. גורמים אמריקניים רשמיים ששוחחו עם העיתון אמרו כי אף שכמו בפעמים קודמות שבהן הועלתה האפשרות שפולארד ישוחרר גם הפעם עשויה להתעורר התנגדות מצד גורמים מסוימים, "נראה שהפעם סיכוייו להשתחרר טובים מאי פעם". חלק מאותם גורמים העריכו שהוא ישתחרר עד סוף השנה.
ג'ונתן פולארד, בן 61, היה מנתח נתוני מודיעין בצי האמריקני שפעל כמרגל עבור מדינת ישראל, נתפס ונאסר. ב-21 בנובמבר 1985 ניסו פולארד ואשתו למצוא מקלט בשגרירות ישראל בוושינגטון, אבל אנשי השגרירות סירבו להכניסם לבניין והשניים נעצרו על ידי סוכני ה-FBI שהמתינו להם בקרבת מקום. שני בני הזוג הועמדו למשפט והורשעו בעבירות ריגול שונות. רעייתו אן נידונה לחמש שנות מאסר ואילו ג'ונתן פולארד נידון למאסר עולם.
בשנים הראשונות למאסרו של פולארד סירבה ממשלת ישראל לפעול באופן רשמי לשחרורו. במהלך שנות ה-90 של המאה הקודמה השתנתה מדיניות זו, בעיקר בשל מאבק ציבורי מתמשך שניהלו פולארד, בני משפחתו ואנשי ציבור שונים. במסגרת מאבק זה שינה פולארד את שמו ליונתן, הצהיר על נאמנותו למדינת ישראל ובמקביל טען כי הופקר על ידי שולחיו.
בשנת 1993 נישא פולארד פעם נוספת, ואשתו אסתר פולארד הפכה לאחת הפעילות הבולטות למען שיחרורו. בינואר 1996 הוענקה לפולארד אזרחות ישראלית.
בשנת 1998 הכירה ממשלת ישראל בפולארד כמרגל ישראלי שפעל בשליחות ובסמכות מדינת ישראל, ובמקביל הועברו לממשל האמריקני מספר בקשות חנינה, אך הן נדחו כולן.
בשנים האחרונות דווח שוב ושוב על הידרדרות במצבו הבריאותי של ג'ונתן פולארד. מעת לעת דווח על האפשרות שהממשל ישחרר אותו כמחווה לישראל על צעדים אפשריים מול הפלסטינים, אבל שוב ושוב הדיווחים האלה התבררו כלא נכונים.