שתף קטע נבחר

 

שימפנזים ששימשו לניסויים ננטשו על איים בליבריה, נשקפת סכנה לחייהם

חברת תרופות אמריקנית שפעלה עשרות שנים בליבריה סיימה את המחקר והותירה בעלי החיים ששימשו אותה ללא מזון, חשופים למחלות שהועברו להם

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

66 שימפנזים ושימפנזות ששימשו חברה אמריקנית לניסויים רפואיים במשך שנים ארוכות ננטשו על שישה איים קטנים בליבריה, כמעט ללא מזון וללא מים ראויים לשתייה. עמותה למען בעלי חיים התגייסה למנוע מהם לגווע ברעב והחלה לגייס כספים עבורם.

 

עשרות השימפנזים נקנו או נשבו על ידי מרכז הדם של ניו יורק (NYBC) בתחילת שנות ה-70 בליבריה. החל מ-1974 החלו לבצע בהם ניסויים כדי למצוא חיסונים למחלות כמו צהבת וניצלו אותם כזן היחיד שמגיב כמו בני אדם לאותם וירוסים עד 2005. מאז מימן המרכז את הטיפול בהם, אך לאחרונה הודיע כי הוא אינו אחראי להם עוד ונטש אותם לחסדי עמותות.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מקורם של השימפנזים לא ברור. דיווחים שונים טועני כי הם נשבו על פי הסכם של מרכז הדם עם ממשלת ליבריה וחלקם טוענים שהם נקנו מליברים שגידלו אותם כחיות מחמד. אתר ה"דיילי מייל" חשף מסמכים לפיהם אחד השימפנזים, ברוטוס, נמכר למרכז הדם של ניו יורק ב-1981 עבור 100 דולרים. כעבור שנה נקנתה שימפנזה אחרת בת שנתיים, אניטה, ב-85 דולרים.

 

במשך שנים ארוכות שימשו השימפנזות את פרויקט Vilab. באותן שנים אסרה ארצות הברית לייבא חיות בר לשטחה למטרות ניסויים ועל כן נאלצו לבצע אותם במדינות אחרות. השימפנזים חיו בג'ונגלים של ליבריה, כ-65 קילומטרים מהבירה מונרוביה, שם הם הוחזקו בכלובים והדביקו אותם בווירוסים שונים כמו צהבת ועיוורון נהרות (Onchocerciasis) כדי לפתח חיסונים.


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

בנובמבר 2005, אחרי 29 שנים בליבריה, הודיע מרכז הדם של ניו יורק שכל המחקרים הסתיימו. "יש לנו 80 שימפנזים, כולם חיים בקבוצות. יש לנו כעת שישה איים קטנים בקרבת נהר שמתאימים להם. אנחנו מחפשים מומחה עבורם", אמר אלפרד פרינס, מי שכיהן אז כמנהל פרויקט Vilab. הוא ציין כי נדרש להם מימון, אך חודש לאחר מכן פרסם מאמר שבו הצהיר שמרכז הדם לוקח אחריות על השימפנזות.

 

עם זאת, במרס האחרון החליט מרכז הדם להפסיק את הטיפול בהם. לטענת דוברת הארגון, פרינס כתב את הדברים על דעתו האישית והמרכז מעולם לא התחייב להמשיך לדאוג לשימפנזים. היא הוסיפה כי לאחר הידברות ארוכה עם ממשלת ליבריה שלא הניבה תוצאות הוחלט להפסיק את התמיכה בשימפנזים והשימפנזות. 

 

במקום המטפלים שהיו הגיעו מתנדבי האגודה ההומאנית בארצות הברית (HSUS) להאכיל ולדאוג לחיות הבודדות, אך הם זקוקים לכ-30 אלף דולרים בחודש כדי להמשיך בפעילות באיים. קתרין קונלי, סגנית נשיא העמותה, סיפרה כי לפני שהגיעו מתנדבי האגודה, כולל בתקופה שבה שימשו השימפנזים לניסויים בידי מרכז הדם, הם קיבלו אוכל רק פעם ביומיים. "הם לא יכולים לחזור לטבע כי הם נחשפו לווירוסים ומחלות. בנוסף הם נשבו בגיל צעיר ולכן רגילים לטיפול של בני אדם", אמרה, "רוב מערכות המים באיים לא עובדות, אנחנו מאמינים שזה לא היה קורה אילו ה-NYBC לא היה מגיע כלל לליבריה".

 

כדי לממן את הטיפול בשימפנזים והשימפנזות השיקה האגודה ההומאנית קמפיין מימון המונים כדי לגייס 150 אלף דולרים שיספיקו לחמישה חודשים. "הם חייבים עזרה ותשומת לב, אי אפשר לאבד אותם לרעב או למחלות", אמר אחד המתנדבים של האגודה שמגיע להאכיל אותם. בחודש הראשון לגיוס נאספו כבר 130 אלף דולרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ננטשו על האי, עם גור קטן
צילום: AFP
מומלצים