למה טיפול ממושך בטיפות עיניים עלול לגרום לנזק
הטיפות הנפוצות להלבנת העיניים הן טיפול יעיל לפרק זמן קצר ורק למקרה נקודתי של עיניים אדומות. במקרה של יובש בעיניים או דלקת, אותן טיפות עלולות להזיק. איך לאבחן את הבעיה וכיצד להתאים את הטיפול הנכון? מומחה מסביר
אורח החיים המודרני משפיע רבות על בריאות העיניים שלנו. עיניים אדומות ויובש בעיניים הן שתי בעיות נפוצות, שבטעות רבים נוטים להתייחס אליהן באותה דרך. בחנויות ישנן טיפות עיניים זמינות, אותן ניתן לרכוש ללא מרשם רופא. חשוב לדעת כי שימוש לא נכון בטיפות הללו עלו לגרום לנזק לטווח ארוך.
באופן פרדוקסלי כאשר משתמשים באופן מוגזם וממושך מדי בטיפות אלו, האדמומיות בעיניים לא נעלמת אלא נשארת. לצערי, מעטים ערים להשלכות אלו ולעובדה כי תסמיני העיניים יכולים להעיד על תופעות אחרות שיש לתת עליהן את הדעת ולטפל בהן במהרה.
קראו עוד על בריאות העיניים:
כל היום מול המסך? העיניים שלכם בסכנה
גזר משפר ראייה? 10 מיתוסים על עיניים
5 עובדות בריאותיות שצבע העיניים שלכם חושף
מה גורם לאדמומית בעיניים?
ישנם גורמים רבים לעיניים אדומות, וביניהם תהליכים דלקתיים כמו שטף דם תת-לחמיתי (פציעה של כלי דם מתחת ללובן של העין), דלקת ויראלית, חיידקית או אלרגית, דלקת עפעפיים (בלפריטיס), דלקת בקרנית, גלאוקומה ועוד.
עיניים אדומות יכולות להיגרם גם כתוצאה מגורמים סביבתיים, כמו עייפות, עישון, חשיפה לאבק וכימיקלים, צפייה ממושכת במסך אלקטורני ועוד. בנוסף, חשוב לדעת כי לעתים שינוי בצבע הלבן של העיניים עשוי להצביע על בעיות בריאותיות אחרות. למשל, גוון צהוב בעיניים יכול לסמל מחלת כבד ועלייה דרמטית באודם בעיניים יכולה להיות בגלל מצב לא תקין בכלי הדם בתוך הראש או בצוואר. יש להתייעץ עם רופא כדי להתאים את הטיפול הנכון.
מה זה יובש בעיניים?
שכבת הדמעות שבעיניים מורכבת משלושה רבדים (שומני, מימי ומוציני) הפועלים יחדיו כדי לספק נוחות, הגנה והזנה לעיניים. אם מופר האיזון בין שלושת הרבדים, הדמעות עלולות להתאדות ולהשאיר את העיניים יבשות או מגורות.
יובש בעיניים נגרם למעשה משינויים באיכות או בכמות הדמעות, כלומר משתנה האיזון בין שלושת הרבדים שבדמעות או שבלוטת הדמעות אינה מייצרת מספיק דמעות כדי להעניק לעין לחות מספקת.
יובש בעיניים הינה תופעה שכיחה ביותר בקרב האוכלוסייה המערבית, והוא הסיבה לכ- 25% מהביקורים שלנו אצל רופאי העיניים והאופטומטריסטים. היובש עלול להיגרם מסיבות שונות, כמו למשל גיל ושינויים הורמונליים, חשיפה ממושכת למסכים מסוגים שונים, הרכבת עדשות מגע, תנאים סביבתיים כמו מזג אוויר יבש ומיזוג אוויר, ניתוחי עיניים ועוד.
מדוע נוטים להתבלבל בין אדמומיות ליובש בעיניים?
במצב של יובש בעיניים אנו עלולים להרגיש תחושות של חוסר נוחות בעיניים, צריבה, דמעת, תחושת גוף זר בעיניים ועוד. אדמומיות בעין עלולה להיות סימפטום נוסף כתוצאה מיובש בעיניים, ומכאן לפעמים נובע הבלבול שבין עין אדומה ועין יבשה.
מטופלים עלולים לחוש עין יבשה ולבלבל את הסימפטומים עם עין אדומה. יובש בעיניים מקשה על המטופלים בביצוע פעילויות יומיומיות פשוטות, כמו עבודה מול מחשב, צפייה בטלוויזיה נהיגה בשעות הלילה, קריאה ועוד.
איך לבחור את הטיפול הנכון?
חשוב להבין כי הטיפול בעיניים אדומות ובעיניים יבשות שונה בתכלית. במידה והאדמומיות בעיניים נובעת מסיבה רפואית (כמו למשל דלקת או גלאוקומה), יש לגשת אל רופא העיניים אשר יאבחן את הסיבה לאדמומיות ויתאים למטופל את הטיפות המתאימות ביותר עבורו.
מטופלים רבים מנסים להפחית את האדמומיות באמצעות שימוש בטיפות הלבנה. טיפות אלו מצרות את כלי הדם בעיניים באופן זמני ובכך מפחיתות את האדמומיות. האפקט יכול להימשך מספר שעות, ולאחריהן מגיע "אפקט הריבאונד", וכלי הדם מתרחבים בחזרה.
צפו בשיטות נוספות להיפטר מעיניים אדומות:
במקרה של יובש בעיניים מומלץ להשתמש בטיפות הרטבה מסוגים שונים: נוזל, משחה או ג'ל. הבחירה בסוג המוצר היא בהתאם לחומרת היובש - ככל שהיובש חמור יותר מומלץ להשתמש במוצר סמיך יותר כמו משחה או ג'ל.
בלבול בין המוצרים עלול להיות סכנה של ממש לעיניים. הייעוד של המוצרים שונה לחלוטין: טיפות לעיניים אדומות מטרתן טיפול קוסמטי בעיניים והלבנה שלהן, בעוד שטיפות לעיניים יבשות מטפלות בסימפטומים של היובש ובכך מעניקים הקלה למי שסובל מדרגות שונות של עיניים יבשות.
בנוסף, ברוב המקרים טיפות לעיניים אדומות מכילות חומרים משמרים אשר יכולים להיות רעילים לפני השטח של העין כאשר משתמשים בהן באופן כרוני, ובטווח ארוך הן עלולות לגרום נזק למשטח העין. לפני השימוש בתכשיר להלבנת העיניים מומלץ להתייעץ עם רופא, אופטומטריסט או רוקח ולהתאים את המוצר הטוב ביותר עבור המטופל.
זכרו, מטרתן היחידה של טיפות לפתרון עיניים אדומות היא לכווץ את כלי הדם באזור העיניים ולהחזיר להן את הלובן, אל תשתמשו בהן על בסיס יומי היעזרו במומחים כדי לקבל את טיפול הנכון ביותר עבורכם.
הכותב הוא אופטומטריסט מומחה במרכז הרפואי קפלן, מנהל סאן-אופטיק - קליניקה לאופטומטריה ועדשות מגע