למה כדאי לשתות מיץ סלק לפני שמתאמנים?
מחקר חדש מגלה כי לא רק שמיץ סלק מוריד את לחץ הדם, הוא גם מייעל את פעילות הלב ומקל על מעבר החמצן אל השרירים. כל הסיבות לשתות את המיץ האדום, במיוחד לפני אימון הכושר שלכם
אדום, בריא וטעים: מיץ סלק ידוע ביכולותיו לאזן את לחץ הדם, להוריד את הסיכון למחלות לב ולשפר את הסיבולת. הוא גם עשיר בנוגדי חמצון ונוגדי דלקות ואף הוכח שהוא גם מגביר את זרימת הדם למוח אצל אנשים מבוגרים ומונע דמנציה. כעת מתברר ששתיית מיץ סלק גם יכולה לשפר את היכולות הספורטיביות.
מאמר שפורסם לאחרונה ב-the American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology גילה כי החומצה החנקתית (nitrate) הנמצאת במיץ הסלק, מקלה על עומס העבודה של הלב בזמן מאמץ וכן על מעבר החמצן לשרירים.
קראו עוד על תזונה וספורט:
אחרי אימון כושר: 5 טעויות שאתם עושים עם החלבון
רוצים לשרוף יותר שומנים? אל תאכלו לפני אימון
אחרי האימון: התזונה המושלמת לבניית שרירים
השפעת מיץ הסלק על לחץ הדם ידועה מזה זמן רב. במחקר שהתפרסם ב-the American Heart Association’s journal Hypertension, נבדקו שמונה נשים ושבעה גברים הסובלים מלחץ דם גבוה. התוצאות הראו כי שתיית כוס מיץ סלק מדי יום, הובילה לירידה של 7% בלחץ הדם.
"מפתיע כמה מעט חומצה חנקית נדרשת כדי לראות השפעה כה גדולה", אומר ד"ר אמריטה הלווליה, ראש צוות המחקר, "המחקר מראה שביחס לאנשים עם לחץ דם תקין, אלו הסובלים מלחץ דם גבוה, צריכים תוספת קטנה של חומצה חנקתית הרבה כדי לשפר את המדדים".
תורם לשמירה על הכושר
במחקר נוסף, נבדקו 14 גברים שהתחלקו לשתי קבוצות. קבוצה אחת התבקשה לשתות מדי יום במשך 15 ימים מיץ סלק עשיר בחומצה חנקתית. הקבוצה השנייה התקשה לשתות מיץ סלק מדולל חומצה חנקתית. החוקרים בדקו את לחץ הדם ומצב כלי הדם של המשתתפים בזמן מנוחה ובבמהלך פעילות ספורטיבית.
רוצים ללמוד עוד על יתרונותיו הבריאותיים של הסלק ועל הדרך הנכונה לטפל בו במטבח? צפו כאן:
התוצאות הראו שהמשתתפים ששתו מיץ סלק עשיר בחומצה חנקתית היו עם לחץ דם נמוך יותר גם בזמן מנוחה וגם בזמן פעילות גופנית. שתיית מיץ הסלק סייעה לדם לעבור ביתר קלות דרך העורקים, וכתוצאה מכך גרמה ללב לצרוך פחות חמצן בזמן פעילות גופנית.
עוד התברר כי לא רק שהלב עבד טוב יותר, אלא גם שאצל אלו ששתו את המיץ המועשר, החמצן עובר ביתר קלות לשרירים, פעולה שהיא חיונית לשמירה על הכושר.
למה מיץ סלק הוא המקור הטוב לחומצה חנקתית?
לפי האיגוד האמריקני לתזונה, קרוב ל-80% מהחומצה החנקתית הנמצאת במזון, היא בירקות. מקורות אחרים לחומצה חנקתית כוללים פירות מסויימים ובשר מעובד. שני סלקים מכילים כ-0.2 גרם של חומצה חנקתית השווים לקערה גדולה של חסה.