שום וכורכום: הדרך הטבעית לניקוי רעלים מהגוף
מערכת ניקוי הרעלים היא אחת החשובות בגופנו. כאשר היא נחלשת, מופיעים תסמינים מטרידים. ניתן לפתור ביעילות את הבעיה בעזרת צמחי מרפא טבעיים. מהם הצמחים שכדאי לצרוך כדי לנקות את הגוף מבפנים?
נפטרים מהרעלים: בגופנו מערכת מתוחכמת לניקוי והפרשת רעלים, שכוללת איברים רבים כמו הכבד, כיס המרה, מערכת העיכול, הטחול, הכליות, מערכת השתן ועוד.
עם הזמן, מערכת הניקוי והפרשת הרעלים מהגוף עלולה להיחלש ולהפוך לפחות יעילה. הסיבות לכך הן רבות: גיל, אכילת מזון לא בריא, לחץ ומתח נפשי, עומס פיזי, מחלות שונות, תרופות שנוטלים באופן קבוע ושלל סיבות נוספות. הכבד, הריאות והקיבה הם האיברים הרגישים ביותר במצב של הצטברות רעלים בגוף.
קראו עוד על צמחי מרפא:
10 תוספי התזונה שהוכחו מחקרית כיעילים נגד סרטן
ארון תרופות טבעי: 7 צמחי מרפא שצריך בבית
שתו חליטה נגד חרדה: 6 צמחי מרפא יעילים
כאשר מערכת ניקוי הרעלים נחלשת, הגוף מאותת לנו באמצעות תופעות שונות, כמו תחושת חום סובייקטיבית, חשקים למזונות מסוימים, שתיית משקאות קרים מאוד, תחושה של יובש בפה, גלי חום, חוסר שקט, אימפולסיביות, מיעוט בשתן, שתן מרוכז, אדמומיות או סומק, פצעים, דופק מהיר, חום, או לשון אדומה עם חיפוי צהוב. פעמים רבות הגוף מנסה להתגבר על הרעילות בעצמו ולכן מנסה "לסלק" את החום דרך העור, תופעה שלרוב מתבטאת בפריחות או שלפוחיות.
איך פועלים צמחי התבלין לניקוי הגוף?
צמחי המרפא ממריצים בצורה אקטיבית את פעולת ניקוי האיברים, מחזקים את הגוף בתהליך ומונעים תופעות לוואי לא רצויות. צמחי המרפא המומלצים לניקוי רעלים הם צמחים מרירים- בעלי טמפרטורה קרירה וטעם מר.
כשהמוח מזהה, על ידי גבשושיות הטעם בלשון, סימן לטעם מר, הוא מפרש זאת כחומר שעלול להיות רעיל ולהוות סכנה לגוף. המוח מורה למערכת העיכול לפרק כביכול את "החומר המסוכן", לנטרלו ולסלקו מן הגוף.
שרשרת פעולות זו גוררת הפרשת רוק וחומצת קיבה, הגברת הפרשה של מיצי מרה מהכבד ומכיס המרה, תוך חיזוק התנועתיות לאורך כל דרכי העיכול. השפעה זו של הטעם המריר עומדת בבסיס השימוש של הצמחים המרירים להגברת תהליכי עיכול וספיגה, וכן לפינוי יעיל של רעלים דרך הכבד, הכליות והמעיים.
אילו צמחי מרפא מומלצים?
גדילן מצוי - קיים תיעוד היסטורי נרחב לשימוש בצמח לצורך טיהור הדם והכבד וכמסייע בדלקות עור שונות. רפואת צמחי המרפא מדגישה את השימוש בו כנוגד דלקת ותהליכי חמצון, לשיקום הכבד, ואף כמסייע בתהליכי העיכול והספיגה בגוף.
הגדילן המצוי ידוע כמועיל בהפרשת מרה, בשמירה על הכבד, על דופן התאים וחידושם. כמו כן, הוא נלחם ברעילות הדם והכבד על ידי סילוק החום והלחות מן הגוף. במקרים רבים, הצמח ניתן לשימוש כנגד בבחילות, כאבי ראש, עצירויות, כבד וטחול מוגדלים, שחמת וכבד שומני.
ניתן לצרוך את הזרעים ולכתוש אותם ולהוסיף למאכלים שונים (מומלץ בסלט או יוגורט) או לצרוך אותו כתמצית.
ארטישוק - הרפואה המסורתית מדגישה את יכולת הצמח לשפר תהליכי עיכול, ספיגה, שיפור התיאבון וניקוי הכבד והדם. רפואת צמחי המרפא מצאה כי הארטישוק מסייע בטיפול בבעיות הקשורות לכבד, לכיס המרה, להורדת הכולסטרול בדם ובסיוע למערכת העיכול. טעמם המר של העלים פועל להגברת הפרשת מלחי מרה, המרצה עדינה של תנועת המעיים ותהליכי פינוי במערכת העיכול, המסייעים לתהליכי ניקוי והפחתת עומס מטבולי בגוף.
ניתן לבשל את העלים ולאכול, להוסיפם לתבשילים וסלטים או לצרוך כתמצית נוזלית. צפו: איך להכין ארטישוק?
אזובית פשוטה - צמח מר וחריף, הידוע בתכונותיו המסייעות להילחם בסרטן השד והעור. בנוסף, מדובר בצמח מר וחם, המסלק בדרך זו את החום מן הגוף ואת הליחה מהריאות, תוך ויסות מערכת העיכול.
ניתן לצרוך את העלים ולהוסיפם לתבשילים כתיבול.
שום - צמח מרפא מהעתיקים והיעילים ביותר. מחקרים שנעשו מצאו כי הוא בעל השפעה על מערכות מרכזיות בגוף, בהן מערכת העיכול, מערכת החיסון, הלב וכלי הדם והנשימה. השום ידוע בתכונותיו הבריאותיות כמסלק רעלים, בחיזוק מערכת החיסון ובסילוק הטפילים. השום משמש כמעין "אנטיביוטיקה" כנגד החיידקים, כנגד טפילים במעיים, כאבי בטן, רמות כולסטרול גבוהות בדם ועוד.
השימוש בשיני שום יכול ללוות מאכלים ותבשילים שונים, הן כשיניים שלמות והן כשיניים כתושות ברטבים ומאכלים רבים. להשפעה חזקה יותר ניתן לצרוך את השום בתמציות ובכמוסות מרוכזות, מכיוון שטכנולוגית המיצוי הסטטי-דינאמי מייעלת את ספיגת החומרים הפעילים בצמח.
כורכום - בשימוש הרפואי המסורתי, הכורכום ניתן למגוון של מחלות עיכול, נשימה, לב וכלי דם, בעיות שלד, מפרקים, עור, שתן וכמובן הפרעות מטבוליות הקשורות לכבד ולכיס המרה, בהם ריכוז הרעלים בגוף.
בכורכומין, שהינו הרכיב הפעיל בצמח הכורכום, ישנם החומרים הפעילים החשובים ביותר ברפואה ההודית. על מנת להפיק תועלת מרבית מן הצמח, רצוי ליטול אותו כשהוא קשור לרכיבים פוספוליפידים שונים. רכיבים אלה מאפשרים לחזק ולהעצים את יכולת הספיגה והזמינות הביולוגית של הצמח בשיעור של פי 30 ומעלה, ביחס לצריכה של כורכומין בצורתם הקלאסית.
ניתן להשתמש בכורכום כשורש ולהוסיפו לתבשילים, כאבקת תבלין הנמצאת כמעט בכל מטבח או בצורות המרוכזות יותר - תמצית המפיקה מכל רכיבי הצמח את המיצוי השלם או כמוסות המכילות את אבקת הכורכום בתוכן. כיום, נפוץ יותר לקחת את הרכיב הפעיל הכורכומין בצורת טבליות אשר מכילות חומרים פוספוליפידים המסייעים לספיגה טובה יותר של הכורכומין.
סרפד - מסייע אף הוא בסילוק הרעלים מאחר שהוא מסייע להמריץ את פעילות מערכת השתן. הסרפד גם מחזק את כלי הדם בכבד ובטחול ומרגיע לחצים וחרדה. כמו כן, סרפד מרחיב כלי דם ומוריד לחץ דם, עוצר דימומים, מחזק ומאזן את המערכות בגוף ופועל כאנטי אלרגי. הצמח יעיל גם במקרים של נזלת אלרגית, סוכרת, אנמיה, קדחת השחת ואקזמה.
ניתן להשתמש בעלי סרפד טריים בתבשילי ירקות שונים ובמרקים, ובעלי סרפד יבשים להכנת חליטת תה.
הכותב הוא הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח בחברת "ברא צמחים".